Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία - Τι επιδιώκει ο Πούτιν - Ανάλυση - ΒΙΝΤΕΟ


 Την εκτίμηση ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις «είναι προσχηματική προκειμένου να «νομιμοποιήσει» ό,τι επακολουθήσει στο Κίεβο, δηλαδή μία σκληρή επιδρομή που στόχο έχει να υποτάξει πλήρως την κυβέρνηση και να καταλύσει κάθε διαδικασία» στην Ουκρανία εξέφρασε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ευχήθηκε να διαψευσθεί, όμως πρόσθεσε ότι δεν είναι αισιόδοξος. Την εκτίναξη στις τιμές του φυσικού αερίου «γιατί τώρα υπάρχει προφανώς απαισιοδοξία» επισήμανε ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στο ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος.

Ο κ. Δεσποτόπουλος τόνισε ότι οι Ρώσοι θέλουν να νομιμοποιήσουν την κατοχή και την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, δηλαδή «έρχονται να πάρουν μία ρεβάνς από την ιστορία γενικότερα, και από τα πιο πρόσφατα, και από τα πιο παλιά».

Αναφερόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, σημείωσε πως έχει την αίσθηση ότι «οφείλουμε στον Ζελένσκι, παρά τα πιθανά λάθη που μπορούμε να το χρεώσουμε στο παρελθόν, την κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης». Υπογράμμισε ότι αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πώς ανταποκρίθηκε η Δύση.

Ο καθηγητής Παντελής Κάπρος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας «στο ενεργειακό ζήτημα δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί σε έκταση, δηλαδή δεν έχουμε ακόμα μία αντίδραση για παράδειγμα από το SWIFT, ώστε να επηρεάσει τις αγορές φυσικού αερίου».

«Μάλιστα, αντίθετα, η Gazprom και οι άλλες εταιρείες έχουν δηλώσει ότι παρά τις κυρώσεις Swift, θα είναι σε θέση να παραδώσουν τις συμβολαιοποιημένες ποσότητες φυσικού αερίου και επομένως δεν θα υπάρχει πρόβλημα» πρόσθεσε.

Ανέφερε πως η Gazprom προσπαθεί «να διατηρήσει μία κατάσταση, στην οποία υποστηρίζει ότι αξιόπιστα τροφοδοτεί την Ευρώπη, προς το παρόν τουλάχιστον».

Τόνισε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν πριν από περίπου δύο 24ωρα «είχαν κατέβει στα 90 ευρώ και λιγότερο γιατί υπήρχει κάποια αισιοδοξία, τώρα υπάρχει προφανώς απαισιοδοξία».



πηγή το ertnews.gr - https://www.ertnews.gr/dimosio-vima/arthrografia/analysi-ti-epidiokei-i-rosia-poia-i-katastasi-trofodosias-tis-eyropis-me-rosiko-fysiko-aerio-video/