Ο κορονοϊός έχει φέρει μαζί του περιοριστικά μέτρα σε όλο τον πλανήτη, τα οποία αξιοποιούνται από πολλές κυβερνήσεις για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η πανδημία του κορονοϊού είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Κάτι τέτοιο ακούγεται από εκπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέχρι και από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Χώρες σε όλο τον πλανήτη χρειάστηκαν να προχωρήσουν σε μέτρα lockdown, με αποτέλεσμα περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο να μένουν έγκλειστοι στο σπίτι τους.
Η Ελλάδα έλαβε ανάλογα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας με στόχο την επιπεδοποίηση της καμπύλης, προκειμένου να αντέξει το εθνικό σύστημα υγείας. Με λίγα λόγια, χρειάστηκε να στερηθούμε έστω και για λίγο τα ατομικά μας δικαιώματα, όπως είναι αυτό της ελεύθερης κίνησης, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
Ωστόσο, δεν εξελίσσονται παντού τα πράγματα με την ομαλότητα που εξελίσσονται στη χώρα μας.
Σε πολλές χώρες στον πλανήτη δεν ήταν λίγες οι κυβερνήσεις, οι οποίες άρπαξαν την ευκαιρία και με πρόφαση τη δημόσια υγεία καταπάτησαν ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο στρατός επιστρέφει στην Κεντρική και τη Λατινική Αμερική
Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν αιματοκυλήσει στο παρελθόν εξαιτίας δικτατορικών καθεστώτων, όπου ο στρατός είχε κυρίαρχο ρόλο στερώντας ελευθερίες από τους πολίτες, δολοφονώντας και φυλακίζοντας τους αντιφρονούντες. Πλέον εξαιτίας του κορονοϊού, ο στρατός έχει επιστρέψει για να επιβάλλει την τάξη.
Από τις πρώτες ημέρες της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο Περού, στρατιώτες εμφανίστηκαν σε κεντρικούς δρόμους της χώρας ώστε να βοηθήσουν την αστυνομία στην εφαρμογή των μέτρων. Στη Βολιβία εκτυλίσσονται παρόμοια σκηνικά, με την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας να βρίσκεται στην ευθύνη του στρατού. Στο Μεξικό οι ένοπλες δυνάμεις έλαβαν την εντολή φύλαξης των συνόρων, της διασφάλισης της δημόσιας τάξης, ενώ ανέλαβαν και την τροφοδοσία των νοσοκομείων με υγειονομικό υλικό.
Στη Χιλή, η οποία γνώρισε μεγάλες λαϊκές διαμαρτυρίες απέναντι στον αυταρχικό πρόεδρο Πινιέρα, οι συνθήκες είναι ακόμη πιο δραματικές. Την Τετάρτη ο Σεμπαστιάν Πινιέρα κήρυξε κατάσταση καταστροφής για 90 ημέρες, με την χώρα να μετρά 238 κρούσματα. Συγκεκριμένα μέτρα δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις θα έχουν άμεσο λόγο στις εξελίξεις. "Ο κορονοϊός λειτούργησε πολύ καλά για την κυβέρνηση στο να κρατήσει τον λαό εντός σπιτιών, άρα και να σωπάσει" είχε αναφέρει ο Κριστιάν που ζει στη Χιλή σε συνέντευξή του στο News 24/7. Κάπως έτσι πλέον η Χιλή δεν απέχει πολύ από ένα δικτατορικό καθεστώς.
Πυροβολισμοί κατά πολιτών στην Αφρική
Η αστυνομία και ο στρατός έχουν αναλάβει την απαγόρευση κυκλοφορίας στις χώρες της αφρικανικής ηπείρου. Μπορεί τα μέτρα να αποσκοπούν στο να σωθούν ζωές, αυτές όμως χάνονται κατά την εφαρμογή τους, αφού τα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν βία, αλλά και όπλα πολλές φορές για την επιβολή της τάξης.
Στην Κένυα ένα 13χρονο παιδί έχασε τη ζωή του από πυρά αστυνομικού, όταν έπαιζε στο μπαλκόνι του, ενώ άλλοι τρεις άφησαν την τελευταία τους πνοή, αφού χτυπήθηκαν από την αστυνομία. Στην Ουγκάντα τα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν εκτεταμένη βία, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν 23 συλλήψεις, έπειτα από έφοδο σε δομή για άστεγους ανθρώπους που ανήκουν στην LGBTQ κοινότητα.
Στη Νότια Αφρική, η αστυνομία επιτέθηκε σε πολίτες με πλαστικές σφαίρες εφαρμόζοντας το lockdown, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα τρεις άνθρωποι.
Γενικότερα οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Αφρική ανησυχούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μπορεί να παραμείνουν και μετά το πέρας της κρίσης της πανδημίας.
Βία στην Ινδία
H Ινδία, η οποία μετρά 1.3 δισεκατομμύρια πληθυσμό, έχει ανακοινώσει lockdown 21 μερών ώστε να αποτρέψει μία εκτεταμένη διασπορά του ιού. Ωστόσο η επιβολή μέτρων καραντίνας είναι μία δύσκολη υπόθεση, εφόσον πρόκειται για μία φτωχή χώρα με αρκετούς εργάτες που εξαρτώνται από το μεροκάματο για να θρέψουν τις οικογένειές τους.
Η αστυνομία, λοιπόν, έχει προχωρήσει σε χρήση βίας χτυπώντας με κοντάρια πολίτες, ενώ πολλές φορές τους ταπεινώνουν με διάφορους τρόπους αναγκάζοντας τους να συρθούν στο έδαφος ή να κάνουν κάμψεις. Βίντεο με περιστατικά βίας κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στα social media και οι κατηγορίες για επιθέσεις των αστυνομικών ακόμη και σε ανθρώπους που έχουν βγει για να αγοράσουν τα απαραίτητα είναι πολλές.
Η αντιπολίτευση της Ινδίας καλεί συνεχώς την κυβέρνηση Μόντι να σταματήσει τη χρήση βίας. "Δεν έχω αμφιβολία ότι το μεγαλύτερο μέρος της αστυνομίας κάνει μία αξιοσέβαστη δουλειά αυτές τις δύσκολες μέρες. Ωστόσο, αυτοί που χρησιμοποιούν βία υπονομεύουν τις προσπάθειες των άλλων" ανέφερε ένας Ινδός νομοθέτης που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.
Ο Όρμπαν και οι άλλοι
Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να είναι διαφορετικές, αφού παρά τα μέτρα τα δικαιώματα προστατεύονται ως επί το πλείστον, όμως και πάλι δημιουργούνται εικόνες και καταστάσεις που είτε δεν έχουμε συνηθίσει, είτε προκαλούν ανησυχία.
Πριν από ένα μήνα στην Ιταλία, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο του κορονοϊού στην Ευρώπη, ο στρατός ξεκίνησε τις περιπολίες για την εφαρμογή του lockdown. Πάνω από 20.000 στρατιώτες τίθενται στη διάθεση των αρχών, τόνιζε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Λορένζο Γκουερίνι. Οι ένοπλες δυνάμεις βοηθούν και στην Σερβία με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να κηρύττει τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων. Το CNN τονίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος. Έχουν παρατηρηθεί περιστατικά όπου οι Αρχές παρακολουθούν πολίτες με drone, ντροπιάζουν ανθρώπους που κάνουν γυμναστική σε απομονωμένους χώρους, ενώ αρκετές είναι φορές οι αστυνομικοί τους σταματούν για αμφισβητούμενους λόγους.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Γαλλία. Ο πρόεδρος Μακρόν από τις αρχές της καραντίνας έβγαλε στο δρόμο 100.000 αστυνομικούς, ενώ αρκετές φορές υπήρξαν αναφορές για αστυνομική βία. Τέτοιες καταγγελίες οδήγησαν τις προηγούμενες ημέρες σε επεισόδια μεταξύ νεαρών και αστυνομίας στο Παρίσι. Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος έχει κινητοποιήσει και τις ένοπλες δυνάμεις για να βοηθήσουν τον πληθυσμό να αντιμετωπίσει την κρίση με την επιχείρηση "Ανθεκτικότητα".
Τέλος, η περίπτωση που έχει θορυβήσει την ευρωπαϊκή κοινότητα είναι αυτή της Ουγγαρίας. Εκεί ο πρόεδρος της εθνικιστικής κυβέρνησης της χώρας, Βικτόρ Ορμπάν, πήρε το πράσινο φως από το κοινοβούλιο, για να αναλάβει ριζικά ενισχυμένες υπερεξουσίες στο πλαίσιο της επ΄ αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19.
Ο Ορμπάν αξιοποιώντας τον κορονοϊό ανέλαβε υπερεξουσίες των οποίων η παύση ανήκει στην δικαιοδοσία της κυβέρνησης, χωρίς την έγκριση της Βουλής. Κάπως έτσι, ο Ούγγρος πρόεδρος προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία του, δημιουργώντας μία επικίνδυνη για τη δημοκρατία κατάσταση σε ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.