Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Ένοπλες Δυνάμεις: Η έσχατη «γραμμή άμυνας». - Οι θεματοφύλακες της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ειρήνης - Οι Βετεράνοι και Απόστρατοι που έδωσαν τα πάντα για το μεγαλείο και την ανεξαρτησία της Πατρίδας μας



Δρ. Κων. Α. Κωσταβασίλης
Φιλόλογος



Γιορτή της Παναγίας σήμερα, αλλά και γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας. Την Παναγία επέλεξαν οι Έλληνες ως προστάτιδα των ενόπλων δυνάμεών τους. Εκείνην έβλεπαν ως Σκέπη προστασίας σε όλους τους εθνικούς αγώνες. Με την ευχή της Παναγίας αποχαιρετούσαν πάντοτε μανάδες, σύζυγοι και κόρες τους δικούς τους, που αναχωρούσαν για το μέτωπο. Από αιώνες, τα χείλη έψαλλαν «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια», απευθυνόμενοι προς τη Θεοτόκο.

Γιορτή, όμως, και προς τιμήν ενός συνόλου ανθρώπων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις έννοιες της Πατρίδας, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που είναι οι διαρκείς εκπρόσωποι της Τιμής και της Δόξας του Έθνους μας. Διότι οι στρατιωτικοί (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες) έταξαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της προστασίας της Πατρίδας και της αφιερώνουν ό,τι πολυτιμότερο μπορεί να διαθέσει ο άνθρωπος σε κάτι σεπτό κι αγαπημένο. Την ίδια τους τη ζωή! Γι’ αυτό, σήμερα, τιμούμε και όλους εκείνους, που με το αίμα τους και την αγάπη τους προς την πατρίδα, εξασφάλισαν την ελευθερία και την ύπαρξη της χώρας μας. Τιμούμε τους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες έγραψαν χρυσές σελίδες δόξας, στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας μας.
Θα ήταν όμως μακριά από την πραγματικότητα και την αντικειμενική αλήθεια, όποιος θα υποστήριζε ότι οι στρατιωτικοί και οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να υπάρχουν και να δραστηριοποιούνται μόνο σε καιρό πολέμου. 
Μάλλον το αντίθετο θα πρέπει να συμβαίνει. 
Διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις υφίστανται για να μας διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει ξανά πόλεμος! 
Και πέραν του αποτρεπτικού τους χαρακτήρα, τα στρατευμένα παιδιά μας σε κάθε βαθμίδα, προσφέρουν ουσιαστικό και πολύτιμο έργο στην πατρίδα και τη δημοκρατία. Στον καιρό της ειρήνης, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν ως αποστολή και την κοινωνική προσφορά, χωρίς βέβαια να απομειώνεται το κύριο επιχειρησιακό έργο τους, η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας μας.

Αεροδιακομιδές, αεροπυροσβέσεις, προσφορά αίματος, συνδρομή στις θεομηνίες, παροχή ιατρικής βοήθειας σε απομακρυσμένες περιοχές, έρευνα και διάσωση, αλλά και η πρόσφατη, όσο και καθοριστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, με την άμεση εξασφάλιση χώρων υποδοχής και φιλοξενίας, είναι τομείς που έχουν αναδείξει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη συνείδηση του Ελληνικού Λαού πολύ ψηλά.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς του Κράτους. Σε αυτόν τον εθνικό οργανισμό, μέτοχος είναι όλος ο Ελληνικός Λαός, γιατί κάθε Έλληνας έχει υπηρετήσει ή θα υπηρετήσει σε αυτόν και κάθε οικογένεια έχει κάποιο δικό της παιδί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αποτελούν το πλέον οργανωμένο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και της κρατικής δομής, εγγύηση της ασφάλειας και των συμφερόντων της Χώρας, αλλά, ταυτόχρονα, και το ουσιαστικό και ακαταμάχητο επιχείρημα της εθνικής πολιτικής.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της δημοκρατίας και της ύπαρξης της χώρας, γιατί υπηρετούν ζωτικά συμφέροντά της, συνιστώντας, παράλληλα, την έσχατη «γραμμή άμυνας» του έθνους και της κοινωνίας, με την εξασφάλιση της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ειρήνης. Όμως, οι ΕΔ δεν μπορούν να φέρουν την επιτυχία μόνες και αποκομμένες από την κοινωνία. Έχουν ανάγκη από τη συμπαράσταση και τη στήριξη του λαού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εποποιία του ’40, όπου η συμβολή του λαού, από τις ηρωίδες της Πίνδου, μέχρι τις εθελόντριες νοσηλεύτριες της Αθήνας, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για τη νίκη.

Οφείλει λοιπόν η Πατρίδα να λαμβάνει κάθε μέριμνα, ώστε το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων να μπορεί να λειτουργεί στο κατάλληλο περιβάλλον και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Σήμερα, οι γεωπολιτικές ανατροπές, οι ανακατατάξεις δυνάμεων, συμμαχιών, συμφερόντων και επιδιώξεων, αλλά και η συνεχής επιθετική πολιτική γειτόνων, απαιτούν ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. 

Η Πατρίδα μας πρέπει να είναι παρούσα, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, στις ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο εγγύς και το ευρύτερο στρατηγικό περιβάλλον της.

Τιμούμε, επίσης, όλα τα στελέχη και τους στρατεύσιμους, που διασφαλίζουν σήμερα τα σύνορα και τα συμφέροντα της χώρας – σε ξηρά, θάλασσα και αέρα – κάτω από συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες. 
Η αγάπη του ελληνικού λαού προς όλους είναι μεγάλη. Τους θαυμάζει, τους σέβεται και τους εμπιστεύεται. 
Τιμούμε επίσης και την ημέρα των απόστρατων και βετεράνων, οι οποίοι έδωσαν την ικμάδα και τη νιότη της ζωής τους, για το μεγαλείο και την ανεξαρτησία της Πατρίδας μας, ως πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες, κατά τον όρκο τους.

Η Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία, τιμώντας τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη, τους στρατευμένους, τους επιζώντες παλαίμαχους, τους απόστρατους και τους βετεράνους έχει ως στόχο το ευγενές στρατιωτικό πνεύμα, που δεν είναι μιλιταρισμός, αλλά πάθος για την προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και πόθος προασπιστικός της ειρήνης.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας φέρουν μια ιδιαίτερα βαριά, ιστορική κληρονομιά, και το γνωρίζουν. Μια κληρονομιά βαρύτατη, αλλά και αξιοζήλευτη, που βέβαια θέτει και αξιώσεις στους σημερινούς συνεχιστές της: να τιμήσουν την ιστορία και τις θυσίες των προγόνων. Αξιώσεις που είναι αντίστοιχης βαρύτητας και ευθύνης, ώστε «τῶν πατέρων μὴ χείρους φανήναι».