Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Σύγκρουση δικαστών με την κυβέρνηση λόγω συντάξεων



Σύγκρουση δικαστών με την κυβέρνηση λόγω συντάξεων




Ο «κόμπος έφθασε στο χτένι» για τον δικαστικό κλάδο. 

Η εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό καταφέρνει ακόμη ένα συντριπτικό χτύπημα στις συντάξεις των δικαστικών, οι οποίοι πλέον ενώνονται και εξεγείρονται, ανεξάρτητα από τον βαθμό ή όσα τους χωρίζουν τα τελευταία χρόνια.

Σχεδόν το σύνολο των δικαστικών ενώσεων συμφωνεί ότι δικαστές και εισαγγελείς πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά για την ανατροπή των διατάξεων που μειώνουν τις συντάξεις 

ακόμη και του προέδρου του Αρείου Πάγου στα 1.400 ευρώ.





Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί εντός του Δικαστικού Σώματος είναι το γεγονός ότι έχει αποφασιστεί να γίνει πανδικαστική συγκέντρωση στις 14 Οκτωβρίου. Και είναι χαρακτηριστικό, γιατί οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν συνηθίζουν να διεκδικούν στο… πεζοδρόμιο. 

Συνήθως, «κατεβαίνουν από την Έδρα». 






Επιβραδύνουν, δηλαδή, τον ρυθμό απονομής δικαιοσύνης κυρίως για υποθέσεις που αφορούν στο Δημόσιο με την ευρύτερη έννοια του όρου. 

Οι έντονες μνημονιακές πιέσεις για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης και η στενή παρακολούθηση της λειτουργίας των δικαστηρίων από τους θεσμούς περιορίζουν τις δυνατότητες «λευκής απεργίας». 

Σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτη φορά από το 2015 που οι δικαστές και οι εισαγγελείς μπαίνουν σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση. 

Το κλίμα «συνεννόησης» μεταξύ τους διαταράσσεται με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε πολύ σοβαρές υποθέσεις του Δημοσίου και των τραπεζών, που εκκρεμούν στα δικαστήρια. 



Στο «παιχνίδι» και οι δικηγόροι




Τις εξελίξεις στο Δικαστικό Σώμα γνωρίζουν άριστα οι δικηγόροι. Δηλαδή ο άλλος πόλος απονομής της δικαιοσύνης. 

Οι επαφές και οι συζητήσεις είναι πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα. Μάλιστα, η αναταραχή στη Δικαιοσύνη έρχεται σε μια στιγμή που ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας έχει προκηρύξει εκλογές και οι υποψήφιοι έχουν κάθε λόγο να πλειοδοτούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. 

Στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν, αφού οι δικαστές δεν μπορούν να απεργήσουν, να εξαγγελθεί απεργιακή κινητοποίηση των δικηγόρων, με διαφορετικά βεβαίως αιτήματα. 

Το βασικό πρόβλημα του δικηγορικού κόσμου είναι οι δικές τους ασφαλιστικές εισφορές, που, ως γνωστόν, έχουν χαρακτήρα πρόσθετης φορολογίας, αφού είναι πλέον αναλογικές του εισοδήματος που δηλώνεται στην εφορία, όπως σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία.


Τι συμβαίνει με τις συντάξεις των δικαστικών



Οι μειώσεις στις συντάξεις τους, όπως υποστηρίζουν οι δικαστικοί, από την έναρξη της κρίσης αγγίζουν το 74%, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη σύνταξη του προέδρου του Αρείου Πάγου, που έπεσε στα 1.471 ευρώ. Των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων στα 1.470 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τη φορολόγηση που έχουν, ενώ των λοιπών δικαστικών από τον βαθμό του εφέτη έως και του αρεοπαγίτη στα 1.350 έως τα 1.400 ευρώ.

Σημειωτέον ότι οι δικαστικοί συνταξιοδοτούνται στα 65 ή στα 67 χρόνια, ανάλογα με το εάν είναι αρεοπαγίτες (67) και εφέτες ή πρόεδροι εφετών (65) και έχουν ήδη συμπληρώσει 37 έως 43 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας στο δικαστικό σώμα.

Μειώνουν κατά 924 ευρώ τη σύνταξη του προέδρου του Αρείου Πάγου



Η νέα μείωση κατά τους δικαστές αγγίζει το 40% και ήδη οι συνταξιούχοι δικαστές προαναγγέλλουν την άσκηση αγωγών - προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων. 

Όπως ανέφεραν πρόσφατα, «μετά τις προηγούμενες μειώσεις, εξανεμίζει το εναπομείναν ποσό αυτών, αφού τις μειώνει εκ νέου κατά ποσοστό 40%, περίπου, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση (σωρευτικά από της εφαρμογής των μνημονίων), των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών και των λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να ανέρχεται σε ποσοστό 74% περίπου».

Ενδεικτικά αναφέρουν πως μειώνεται κατά 924 ευρώ η σύνταξη του προέδρου του Αρείου Πάγου (θα παίρνει 1.451 ευρώ), όταν βάσει Συντάγματος είναι ισότιμος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Βουλής.
Οι δικαστικοί λειτουργοί χαρακτηρίζουν «δραματική, άδικη και καταφανώς αντισυνταγματική» τη νέα μείωση των συντάξεων, η οποία, όπως λένε, «οδηγεί τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς σε οικονομική εξόντωση και σε άμεση διακινδύνευση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους».

Το ίδιο υποστηρίζουν, όμως, όλες οι κατηγορίες συνταξιούχων, που είδαν τις συντάξεις τους όχι απλώς να περικόπτονται δραστικά, αλλά να «σφαγιάζονται» στον βωμό της μείωσης των ελλειμμάτων αρχικά και της εξασφάλισης πλεονασμάτων στη συνέχεια.

Όσο κι αν αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις ενέργειες των δικαστικών για τις συντάξεις τους, έχουν κάθε όφελος να δικαιωθούν με κάποιο τρόπο οι τελευταίοι, ελπίζοντας ότι μπορεί αυτό να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες συνταξιούχων.



https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=2505827783245542673#editor/src=sidebar