Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Όχι στη φτώχεια και στη φορολεηλασία



Ψάχνουν στα σκουπίδια των λαϊκών


Οι μνημονιακές πολιτικές σκληρής λιτότητας και φοροεπιδρομής των τελευταίων ετών έχουν επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση όλων των Ελλήνων καθώς έχουν δημιουργήσει στρατιές μακροχρόνιων ανέργων, έχουν αυξήσει την παιδική φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και έχουν πλήξει τις πολύτεκνες οικογένειες. Το ποσοστό ανεργίας χτύπησε ταβάνι επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις νεαρές ηλικίες και έτσι όλο και περισσότεροι νέοι, επιστήμονες στην πλειοψηφία τους, αναζητούν το μέλλον τους κρατώντας στα χέρια τις βαλίτσες της ξενιτιάς.

Με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών ∆ιαβίωσης των Νοικοκυριών 2016, o  Ελληνικός πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 35,6%  του πληθυσμού της Ελλάδας φτάνοντας τα 3.789.300 άτομα!!! 

Επιπλέον η φορολεηλασία που έχουν επιβάλει η τρόικα και οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχει οδηγήσει στην πλήρη αφαίμαξη του εισοδήματος του φτωχοποιημένου Ελληνικού λαού.

Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη  Έρευνα που παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) οι Έλληνες φορολογούμενοι εργάζονται κατά μέσο όρο 203 ημέρες το χρόνο δηλαδή μέχρι τις 22 Ιουλίου κάθε έτους για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και στη συνέχεια ο μέσος φορολογούμενος σταματάει να αποδίδει το εισόδημά του στο κράτος και ξεκινάει πλέον να το διαθέτει για τις δικές του ανάγκες. 
Για το 2016 οι Έλληνες εργάστηκαν κατά μέσο όρο 188 ημέρες για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Από το 2009 μέχρι το 2017, κάθε χρόνο οι πολίτες εργάζονται κατά μέσο όρο περισσότερες ημέρες σε σχέση με τον προηγούμενο για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους στο μνημονιακό κράτος.

Επίσης σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η Ελλάδα είναι μία από τις τελευταίες χώρες όσον αφορά την ανταποδοτικότητα των φόρων καθώς το μνημονιακό κράτος δεν προσφέρει καν τα αυτονόητα στους Έλληνες φορολογούμενους, όπως ίση πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στην εκπαίδευση, ασφάλεια και προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.   
Ακόμα πάρα πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο στέλνοντας τους εργαζομένους τους στις ουρές του ΟΑΕΔ. Η ανασφάλιστη εργασία είναι καθημερινό φαινόμενο για χιλιάδες εργαζόμενους με αποτέλεσμα  η μαύρη τρύπα στα Ασφαλιστικά Ταμεία να διευρύνεται συνεχώς. Οι συντάξεις μετατράπηκαν σε φιλοδώρημα, οι μισθοί και τα επιδόματα κουρεύτηκαν και τα εργασιακά κεκτημένα ισοπεδώθηκαν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή διέλυσε το κοινωνικό κράτος και το συνταξιοδοτικό σύστημα όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε χώρες με μνημόνια, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία πετσοκόπηκαν μισθοί και συντάξεις. Μάλιστα στην Πατρίδα μας η τρόικα δεν αναγνωρίζει καν το δικαίωμα της σύναψης συλλογικών συμβάσεων.

Αν λοιπόν η ΕΕ θέλει δήθεν την Κοινωνική Ευρώπη, όπως διατείνεται εντελώς δημαγωγικά βέβαια, τότε πρέπει να αφήσει τα μεγάλα λόγια και τις περίφημες διασκέψεις, να εγκαταλείψει τη λιτότητα και τα μνημόνια, να καταργήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, να παύσει την πολιτική των ελαστικών σχέσεων εργασίας και να υιοθετήσει  πολιτικές για δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου και στήριξη του  πανευρωπαϊκού ενιαίου μισθού. Δεν πρόκειται όμως να το πράξει γιατί η ΕΕ έχει μεταλλαχθεί πλέον σε μια Ένωση Δανειστών, σε μια Γερμανική Ευρώπη όπου οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου  έχουν μετατραπεί σε αποικίες του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Τέλος η κυβέρνηση στο τελευταίο Eurogroup αποδέχθηκε πλήρως τα σκληρά νέα μνημονιακά μέτρα χωρίς καν να  πάρει  ολόκληρο το κεφάλαιο του τρίτου δανείου το οποίο ως γνωστόν ανέρχεται σε 86 δις ευρώ. Πρόκειται για απίθανη κατάσταση. Τρίτο και τέταρτο μνημόνιο με αυξημένα μνημονιακά μέτρα χωρίς καταβολή του υπολοίπου 30% του τρίτου δανειακού πακέτου!!!  Επομένως με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με τη συλλογιστική των ίδιων των δανειστών τα μνημονιακά μέτρα θα έπρεπε να μειωθούν τουλάχιστον κατά 30%.

Άλλωστε από πρόσφατο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι τελικά από τα δανειακά κεφάλαια του τρίτου μνημονιακού πακέτου στο τέλος θα περισσέψουν και 24,7 δις ευρώ!!!

Όπως έχει άλλωστε, έχω προτείνει, από τα παραπάνω χρήματα 14 δις ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων και επενδυόμενα σε ασφαλή δεκαετή ομόλογα, π.χ. του Αμερικανικού Δημοσίου, θα μπορούσαν να αποδώσουν  500.000 ευρώ ετησίως για μια δεκαετία στηρίζοντας έτσι τους συνταξιούχους μας. Επιπλέον 4,5 δις ευρώ θα μπορούσαν να διατεθούν για την δημιουργία ενός Δημοσίου Ταμείου για Κόκκινα Δάνεια προκειμένου οι δανειολήπτες να μπορέσουν να σώσουν τα σπίτια τους από τα κοράκια ενόψει των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα αρχίσουν σύντομα.

Τα υπόλοιπα 6,2 δις ευρώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας 300.000 νέων θέσεων εργασίας αλλά και για την κεφαλαιοποίηση της υπό ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, μια πρόταση την οποία έχουμε ήδη αναλύσει  από το 2010.»

Νότης Μαριάς, 
Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» 
Ευρωβουλευτής, 
Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης