Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.... και τα βασικά περί φόρων...





















Όλοι μας μιλάμε για τους Φόρους και την Εφορία αλλά για τους περισσότερους δεν είναι ξεκάθαρο γιατί πληρώνουμε φόρους. Καλό είναι όλοι να ξέρουμε γιατί καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους είτε συμφωνούμε είτε όχι.
Γράφει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Η επιβολή φόρων είναι ένα καθεστώς που χάνεται στα βάθη της ανθρώπινης Ιστορίας, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία του πότε και γιατί εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η φορολογία (φόρος υποτέλειας;) στις πρώτες οργανωμένες ανθρώπινες κοινωνίες.
Η κεντρική ιδέα για την ανάγκη των φόρων είναι βασικά η ίδια ακόμη και σήμερα. Το κράτος δεν έχει έσοδα, οι υπήκοοι έχουν, άρα οι υπήκοοι συνεισφέρουν φόρους στο κράτος ώστε το κράτος να έχει έσοδα.
Γιατί το κράτος πρέπει να έχει έσοδα; Διότι υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης Υποδομών, Άμυνας κ.λπ. που είναι προς όφελος του συνόλου, άρα όλοι πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με την δυνατότητα τους. Επομένως οι φόροι έχουν την έννοια της ανταποδοτικότητας.
Γιατί οι Έλληνες δυστροπούν να πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα και όχι όταν ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό; Θα έλεγα ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι, αλλά οι ισχυρότεροι είναι οι ακόλουθοι:
Καταρχάς, υπάρχει ένας ψυχολογικός λόγος, ο Έλληνας διαχωρίζει την Πατρίδα από το Κράτος, θυσιάζεται για την Πατρίδα του αλλά σιχαίνεται το Ελληνικό Κράτος. Ο Έλληνας θεωρεί το Ελληνικό Κράτος ως Δυνάστη του και ενδόμυχα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Ελληνικό Κράτος με τα ίδια αισθήματα που αντιμετώπιζε τον Τούρκο κατακτητή.
Ο Έλληνας πιστεύω ότι δικαίως θεωρεί το Κράτος ως εχθρό και αντίπαλο, γιατί από συστάσεώς του, το Ελληνικό Κράτος είναι όργανο μιας μικρής ομάδας Ελλήνων (επιχειρηματιών και πολιτικών) που απομυζεί και πλουτίζει από το Κράτος εις βάρος της πλειοψηφίας, άρα δεν νιώθει ότι οι φόροι του έχουν ανταποδοτικότητα και όφελος για τον ίδιο.
Επιπλέον, το φορολογικό σύστημα είναι και άδικο και παράλογο γιατί διαμορφώνεται από την εκάστοτε κοινοβουλευτική εξουσία με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση της πολιτικής της ατζέντας και όχι του κοινωνικού συνόλου, γι’ αυτό και δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό σύστημα.
Επομένως, το πρόβλημα της φοροδιαφυγής έχει τις ρίζες του στην εποχή της δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους και στις στρεβλώσεις που ενυπήρχαν στη δημιουργία του που ποτέ δεν διορθώθηκαν. Η διάγνωση του προβλήματος και της παθογένειας του Ελληνικού Κράτους είναι γνωστή σε όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά και την πολιτική.
Όλα τα κόμματα κατά καιρούς έχουν διακηρύξει στα προγράμματα τους και στις προθέσεις τους την επανασύσταση του Ελληνικού Κράτους αλλά κανένας δεν το τόλμησε μέχρι τώρα. Όταν έφτανε η στιγμή της επανασύστασης του κράτους (ανεξαρτήτως κυβέρνησης) οι αντιδράσεις από ταοργανωμένα συμφέροντα ακύρωναν την προσπάθεια.
Η εκάστοτε κυβέρνηση συνθηκολογούσε για να διατηρήσει τα πολιτικά της ερείσματα και την πιθανότητα της επανεκλογής της. Πολλοί μιλούν για τη λατρεία της εξουσίας ή της «καρέκλας», αλλά αυτό είναι απλά ένας ευφημισμός. Λίγοι λένε τα πράγματα με το όνομα τους, λίγοι λένε ότι το κόμμα που κυβερνά τρώει με χρυσά κουτάλια από τους φόρους των Ελλήνων και η αντιπολίτευση με ασημένια, γι’ αυτό όλοι λυσσάνε να επανεκλεγούν.


Και τί υπόσχονται στους ψηφοφόρους τους; Εεε… θα αφήσω και σε εσένα να κλέψεις κάτι, δεν θα τα κλέψω όλα για μένα. Είναι ένας φαύλος κύκλος και θα παραμείνει φαύλος μέχρι την ημέρα που θα επανεμφανιστεί κάποιος νέος Αλέξανδρος που θα κόψει τον Γόρδιο Δεσμό ανεξαρτήτως αντιδράσεων. Μέχρι τότε εύχομαι σε όλους υπομονή και καλό κουράγιο.

πηγή:http://www.defence-point.gr/news/?p=158389