Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Συντάξεις: Ποιοι βρίσκονται πρώτη γραμμή των "θυμάτων"





100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣΧαράτσια σοκ σε φτωχούς και άνεργους μέσω των τεκμηρίων





Με τις νέες Υπουργικές αποφάσεις 600.000 συνταξιούχοι θα δουν τις κύριες και τις επικουρικές τους συντάξεις αναπροσαρμοσμένες και μειωμένες.

Ειδικά στην περίπτωση των επικουρικών συντάξεων, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στην πρώτη γραμμή των "θυμάτων" βρίσκονται:

.  Συνταξιούχοι του ΙΚΑ με υψηλούς μισθούς και πάνω από 25 έτη ασφάλισης     .  Συνταξιούχοι των πρώην ΔΕΚΟ 

.  Συνταξιούχοι Ταμείων με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης, όπως το Ταμείο των ναυτικών πρακτόρων, των υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων, του Δημοσίου, αλλά και των τραπεζών.

Βασική προϋπόθεση για να υποστούν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι τις περικοπές είναι να λαμβάνουν σήμερα, αθροιστικά, κύρια και επικουρική σύνταξη , σε πληρωτέο ποσό, πάνω από 1.120 μέχρι 1.180 ευρώ.

Εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών στις ήδη καταβαλλόμενες είναι μεγαλύτερο του συγκεκριμένου ποσού και μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών, τότε η επικουρική σύνταξή τους μειώνεται από 5% έως και 40%.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, θα υποστούν αυτοί που κατά την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων είχαν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται μεν, όχι όμως στο ανώτατο επίπεδο.

Έτσι, στην πρώτη γραμμή, με μειώσεις έως και 35% βρίσκονται: 


.  Συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του πρώην επικουρικού του ΕΤΕΑΜ που βγήκαν στη σύνταξη έχοντας φθάσει ή και ξεπεράσει την 22η ασφαλιστική κλάση. 


. Συνταξιούχοι του ΤΑΝΠΥ και του επικουρικού των εμποροϋπαλλήλων, που είχαν πολύ υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης, θα δουν μειώσεις έως και 40%. 


.  Συνταξιούχοι πρώην ΔΕΚΟ, οι μειώσεις θα ανέλθουν στο 20%, ενώ κατά μικρότερες από τις αρχικώς εκτιμώμενες θα είναι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων. Το τελικό ποσό της μείωσης εκτιμάται μεταξύ 5% και 12%. 


.  Συνταξιούχοι Δημοσίου, οι εκτιμώμενες μειώσεις θα ανέλθουν στο 10%, αλλά με 30 χρόνια  ασφάλισης και άνω.

Από τις παραπάνω αναφερόμενες κατηγορίες, αυτοί που θα "καούν" περισσότερο, είναι όσοι λαμβάνουν υψηλή επικουρική σύνταξη, καθόσον θα εμφανίζουν, πληρωτέα, αθροιστικά μαζί με την κύρια σύνταξη ποσό πάνω από 1.180 ευρώ  


Κανένας συνταξιούχος δεν θα γνωρίζει,το νωρίτερο, το ύψος της περικοπής, πριν το τέλος Ιουλίου (πληρωμές συντάξεων Αυγούστου) και αυτό γιατί ο επανυπολογισμός και το μέγεθος της περικοπής των συντάξεων, είναι μια πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία, με αποτέλεσμα τα αναδρομικά από τις συντάξεις να παρακρατηθούν στο τέλος του χρόνου.                                                             





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου