Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Σφροδρή σύγκρουση για τη γενοκτονία των Αρμενίων - Ανακαλεί τον πρέσβη της στη Γερμανία η Τουρκία



1915, Α' Παγκόσμιος πόλεμος, Αρμένιοι, Βαν, γενοκτονία, γενοκτονία των Αρμενίων,





Σοβαρές εντάσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας πυροδοτεί η ομόφωνη έγκριση από τη Μπούντεσταγκ της «γενοκτονίας» των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις.
Σφροδρή σύγκρουση για τη γενοκτονία των Αρμενίων - Ανακαλεί τον πρέσβη της στη Γερμανία η ΤουρκίαΗ Τουρκία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανία, κάλεσε τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε πως το ψήφισμα το οποίο ενέκριναν οι γερμανοί βουλευτές και που χαρακτηρίζει τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις "γενοκτονία", θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι, που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.
Και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Γιασίν Ακτάι δήλωσε ότι οι σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα έχουν πληγεί σοβαρά μετά την σχεδόν ομόφωνη έγκριση από τη γερμανική κάτω βουλή ενός ψηφίσματος που χαρακτηρίζει τις σφαγές Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915 ως «γενοκτονία».
Ο Γιασίν Ακτάι έκανε το σχόλιο αυτό σε τουρκικό τηλεοτπικό κανάλι απευθείας μετά την έγκριση, ενώ το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, σύμφωνα με κομματική πηγή.
Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως ένα "ρατσιστικό αρμενικό λόμπι" ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε οτι οι "ανεύθυνες και αβάσιμες" αποφάσεις δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία, αφού οι γερμανοί βουλευτές χαρακτήρισαν "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.
"Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις", έγραψε στο Twitter.
Ιστορική απόφαση
Στη Γερμανία, την πρόταση κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Groko, του μεγάλου συνασπισμού που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες , τους Χριστιανοκοινωνικούς βαυαρούς εταίρους τους και τους Σοσιαλδημοκράτες καθώς επίσης και τους  Πράσινους.  
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν ήταν παρούσα στην ψηφοφορία λόγω της συμμετοχής της σε διάσκεψη επιστημόνων, όπως και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αργεντινή.
Η απουσία αμφότερων από την ψηφοφορία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος, το οποίο και υποστηρίζουν, έχει επικριθεί. Πάντως, το ψήφισμα στήριξε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η οποία παρά την προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι το ψήφισμα θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ.\
Χαιρετίζει η Αρμενία
Η Αρμενία χαιρέτισε σήμερα την έγκριση από τους γερμανούς βουλευτές ενός ψηφίσματος που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία στα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
"Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή:http://www.imerisia.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου