Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Τι είναι τα IOUs, το διπλό νόμισμα τύπου Καλιφόρνιας




Αποτέλεσμα εικόνας για νομισμα ιουΑποτέλεσμα εικόνας για νομισμα ιου


Τα «Ι owe you», που στα ελληνικά σημαίνει «σου χρωστάω», θα είναι έγγραφα τα οποία θα εκδίδει το Δημόσιο και στα οποία θα αναγράφεται η ημερομηνία έκδοσης, το ποσό οφειλής και το όνομα του δικαιούχου.

 Είναι ένα ανεπίσημο έγγραφο που αναγνωρίζει το χρέος, ωστόσο διαφέρει από το γραμμάτιο γιατί το IOU δεν είναι αξιόγραφο και δεν διευκρινίζει τους τρόπους αποπληρωμής.
Με άλλα λόγια τα IOU δεν μπορεί κανένας να τα χρησιμοποιήσει ως χρήματα και να συνδιαλλαχθεί με αυτά, αλλά πρέπει να περιμένει να του τα εξοφλήσει ο αρχικός εκδότης τους, χωρίς όμως να να αναγράφεται ο χρόνος αποπληρωμής.


 Το διπλό νόμισμα IOU , δημιουργήθηκε στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, το 1992 εξ΄αιτίας της άσχημης δημοσιονομικής κατάστασης της πολιτείας που την ανάγκασε να πληρώσει με IOUs για δύο μήνες 100.000 υπαλλήλους της, λόγω έλλειψης ρευστού το 1992.


H ίδια πολιτεία αναγκάστηκε να επαναλάβει το ίδιο εγχείρημα, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα, π.χ. με τις επιστροφές φόρων, το 2009.

Το διπλό νόμισμα στην Ελλάδα πρότεινε επισήμως σε έκθεσή της γερμανική τράπεζα Deutsche Bank τον Μάιο του 2012.
Η γερμανική τράπεζα πρότεινε τότε μια ενδιάμεση λύση, με την οποία η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ.
 Είχε προτείνει τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος, του Geuro, και το οποίο θα έκανε την εμφάνισή του μετά την έκδοση χρεογράφων οφειλής (IoUs τα οποία η Ελλάδα θα δώσει σε όσους οφείλει χρήματα).
«Όσοι πάρουν αυτά τα χαρτιά θα αρχίσουν με τη σειρά τους να τα χρησιμοποιούν στις μεταξύ τους συναλλαγές. Κι έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα, το Greek Euro (Geuro), που θα κυριαρχήσει στο εσωτερικό» ανέφερε η έκθεση. 

  Το Geuro, θα είναι φθηνότερο νόμισμα και θα κυκλοφορεί παράλληλα με το ευρώ, ενώ σταδιακά θα κυριαρχήσει στην εγχώρια αγορά. Το νέο νόμισμα, θα χρησιμοποιείται και στις εισαγωγές για αυτό προτείνεται η ισοτιμία του με το ευρώ να είναι 50% χαμηλότερα.

Οι μισθοί θα πληρώνονται σε Geuro, ενώ οι τράπεζες θα επανακεφαλοποιηθούν με το νέο νόμισμα και ταυτόχρονα η Ελλάδα θα παραμείνει τυπικά στην ευρωζώνη.

Περίπου ένα χρόνο αργότερα το αμερικανικό think tank Levy είχε προτείνει την υιοθέτηση ενός «παράλληλου χρηματοδοτικού συστήματος», τα g- notes όπως τα ονόμασε. Την πρόταση επανέφερε το Ινστιτούτο ξανά σε έκθεση του με τίτλο: «Geuro, ένα παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα».

Το διπλό νόμισμα, σημαίνει ότι οι πληρωμές προς το εξωτερικό και οι πληρωμές του δημοσίου χρέους θα γίνονται σε ευρώ, όμως οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρώνονται με το δεύτερο, αδύναμο και υποτιμημένο νόμισμα.

Το νόμισμα αυτό θα χρησιμοποιείται για εσωτερική κατανάλωση, παράλληλα όμως με το ευρώ.

Εσωτερικά λοιπόν μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνονται με το νόμισμα που θα τυπώνει η Ελλάδα, αλλά δεν θα έχει ιδιαίτερη αξία και θα είναι υποτιμημένο τουλάχιστον κατά 50%-60%.

πηγή:Newwbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου