«ΣΤΑ 50 ΔΙΣ. ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ»
Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εισηγείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δημοσιοποίησε την προκαταρκτική έκθεση βιωσιμότητας με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Το Ταμείο, που βρίσκεται σε δυσάρεστη θέση μετά την απόφαση της Ελλάδας να μην πληρώσει τις δόσεις του Ιουνίου, πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει γενναία επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων που έχουν δώσει στη χώρα μας οι χώρες-μέλη της ζώνης του Ευρώ
Το ΔΝΤ προχώρησε και σε μία «εκβιαστική» κίνηση με στόχο τους Ευρωπαίους, καθώς αναφέρει ότι εάν δεν υπάρξει εκ μέρους τους «αποτελεσματική αντιμετώπιση», το ίδιο σε δεν θα παραδώσει έκθεση στο διοικητικό συμβούλιο και αυτό δεν θα εξετάσει το ελληνικό πρόγραμμα, άρα δεν θα δώσει άλλα δανεικά από το ποσό που έχει εγκριθεί.
Αξιωματούχος του Ταμείου τόνισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί έως το τέλος του 2018 περίπου 60 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές τις ανάγκες. Και υπογράμμισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να δώσουν την μεγάλη πλειοψηφία του ποσού, περίπου 36 δισ. Ευρώ.
Οι αντιπρόσωποι της Γερμανίας και της Φινλανδίας αντέδρασαν όταν τέθηκε ενώπιον του Δ.Σ. η πρόταση για δημοσιοποίηση της έκθεσης, αλλά τόσο η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής υποστήριξαν το αίτημα.
Σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας φτάνουν τα 50,2 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Το συνολικό ποσό των αναγκών αγγίζει τα 60 δις με τα δάνεια που πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Το Ταμείο καλεί την Αθήνα να αποδεχθεί και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και τους Ευρωπαίους εταίρους της να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Σε διαφορετική περίπτωση η μόνη λύση θα είναι το κούρεμα του χρέους.
Σύμφωνα με αξιωματούχο, η κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη λόγω του κλεισίματος των τραπεζών και του γεγονότος ότι το τελευταίο διάστημα έχουν εγκαταλειφθεί οι μεταρρυθμίσεις και αυξηθούν τα ελλείμματα. Αρνητικότατη εξέλιξη θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης να μην πληρώσει τις δόσεις προς το Ταμείο, το οποίο αναμένεται να απορρίψει την παράταση που ζήτησε ο πρωθυπουργός με επιστολή του στην κ. Λαγκάρντ.
Είναι ενδιαφέρουσα πάντως η θέση του Ταμείου ότι αν και ήταν εξαιρετικά ευάλωτη η οικονομία τον Μάιο του 2014 η Ελλάδα έδειξε να επέστρεφε στο μονοπάτι που οδηγεί στη βιωσιμότητα.
Στην εισαγωγή της έκθεσης καταγράφεται ότι «οι ελληνικές αρχές επέβαλαν capital controls στις τράπεζες», και την ίδια στιγμή αθέτησαν πληρωμές των δανείων προς το ΔΝΤ. Αυτές οι εξελίξεις, σημειώνεται, έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις προβλέψεις βιωσιμότητας του χρέους αλλά και στις βασικές οικονομικές προβλέψεις, που αφορούν την ύφεση και το έλλειμμα.
Το Ταμείο ανακοινώνει και προειδοποιεί ότι δεν θα εκταμιεύσει νέες δόσεις αν δεν πληρωθούν πρώτα τα χρωστούμενα, και βεβαίως δεν θα χορηγήσει επιπλέον χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με την έκθεση, τον Μάιο του 2014 η δυναμική του δημόσιου χρέους 'ήταν βιώσιμη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις θα υποχωρούσε, από το 175% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013, σε περίπου 128% του ΑΕΠ το 2020 και σε 117% του ΑΕΠ το 2022.
Το Ταμείο υποστηρίζει ότι εάν οι ελληνικές κυβερνήσεις εφάρμοζαν το Πρόγραμμα δεν θα χρειαζόταν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Σημειώνεται ότι η πτώση των επιτοκίων βελτίωσαν τη δυναμική του χρέους.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι λόγω των πολιτικών εξελίξεων αυξήθηκαν σημαντικά οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Ετσι, με βάση τις προτάσεις των Θεσμών στην ελληνική κυβέρνηση οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα ανέλθουν στα 50 δισ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, που πρέπει να καλύψουν οι Ευρωπαίοι (36 δις ευρώ) και άλλες πηγές.
Αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει πλέον αισθητά μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες. Η δε αδυναμία της να απορροφήσει πρόσθετο χρέος είναι δεδομένη». Ο αξιωματούχος απέρριψε κάθε σκέψη ότι η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα για πολιτικούς λόγους και έστρεψε τα βέλη του στους Ευρωπαίους λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμφωνήσουν σε μια «αποτελεσματική αντιμετώπιση» του προβλήματος του χρέους (χρησιμοποίησε τις λέξεις comprehensive operation).
Αναφερόμενος στην πιθανότητα κουρέματος του χρέους, ο αξιωματούχος τόνισε:
«Είτε σημαντικό κούρεμα (significant haircut) είτε σημαντική επιμήκυνση των ωριμάνσεων (significant extension of maturities), κάτι οδηγεί σε μείωση χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV). Δεν μπορούμε να μπούμε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς μια αξιόπιστη λύση για το χρέος.
«Είτε σημαντικό κούρεμα (significant haircut) είτε σημαντική επιμήκυνση των ωριμάνσεων (significant extension of maturities), κάτι οδηγεί σε μείωση χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV). Δεν μπορούμε να μπούμε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς μια αξιόπιστη λύση για το χρέος.
Το Ταμείο έχει υπάρξει όσο πιο σκληρό γίνεται με του ευρωπαίους στο θέμα του χρέους», είπε και πρόσθεσε ότι η μείωση του χρέους με επέκταση των ωριμάσεων είναι μια δραματική εξέλιξη, η οποία, όμως, συναντά αντιστάσεις από τους πολιτικούς. Για να γίνει κούρεμα, ο αξιωματούχος είπε ότι απαιτούνται δραστικές μεταρρυθμίσεις εκ μέρους της Ελλάδας.
Ουάσινγκτον: Μιχάλης Ιγνατίου