Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΥΕΘΑ: Tα χρήματα για την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων βρίσκονται στο Υπουργείο Οικονομικών



                        

    Παρουσία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες σπουδαστές της ΣΕΘΑ




    Κατά τη διάρκεια τoυ χαιρετισμού του στην τελετή απονομής πτυχίων, στους  αποφοιτήσαντες  σπουδαστές της 67ης εκπαιδευτικής σειράς της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος είπε:Ήδη, τα χρήματα για την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων βρίσκονται στο Υπουργείο Οικονομικών με αποδεσμευμένους κωδικούς".  Η τελετή απονομής πτυχίων πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:


    «Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού,

    Κύριοι Εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Ναυτικού και Αεροπορίας, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, των Υπουργείων,

    Κύριε Διοικητά της Σχολής Εθνικής Άμυνας,

    Κύριε Υποδιοικητά,

    Στρατηγοί, Πτέραρχοι, Ναύαρχοι,

    Εξοχότατοι Κύριοι Πρέσβεις των φίλων και συμμαχικών χωρών που βρίσκεστε σήμερα εδώ,

    Αξιωματικοί και Καθηγητές της Σχολής,

    Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

    Κυρίες και Κύριοι απόφοιτοι της Σχολής Εθνικής Άμυνας,

    Με την ευλογία της Εκκλησίας, σας συγχαίρω θερμά εκ μέρους της Κυβέρνησης και ολόκληρης της ελληνικής Πολιτείας, του ελληνικού λαού για την αποφοίτησή σας από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας.

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η Σχολή παρέχει υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή γνώση, στον ευρύτερο τομέα των Στρατηγικών Σπουδών, της Αμυντικής Πολιτικής και της Εθνικής Στρατηγικής. Είναι η ύψιστη διακλαδική μετεκπαιδευτική διαδικασία, στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Σταθερή και επίμονη οδηγία είναι να αναβαθμίσουμε, όσο γίνεται περισσότερο, τη Σχολή Εθνικής Άμυνας. Να εντείνουμε τους ήδη υπάρχοντες δεσμούς της με ξένα και ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και να προωθήσουμε το μεταπτυχιακό χαρακτήρα της, όχι μόνο επαγγελματικά αλλά και ακαδημαϊκά. Σε αυτό τον τομέα, ήδη, κατά τις τελευταίες μου επισκέψεις στο εξωτερικό, έχουμε προωθήσει τη σύναψη συμφωνιών με ξένα πανεπιστήμια για να ενισχύσουμε το μετεκπαιδευτικό χαρακτήρα της Σχολής Εθνικής Άμυνας.

    Τα λέω αυτά, διότι, πλέον, μια νέα γνώση απαιτείται, που να φτάνει σε εις βάθος ανάλυση, να αποκωδικοποιεί και να ερμηνεύει το ραγδαία εξελισσόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.

    Σήμερα, η στρατιωτική ισχύς δεν μετριέται τόσο πολύ από το πλήθος των μαχητών, όσο από την επιστημονική στάθμη των στρατευμάτων και η ποσότητα αντικαθίσταται από την ποιότητα. O καλός αξιωματικός πρέπει να είναι ένας επιστήμων υψηλής στάθμης.

    Ο σύγχρονος, επιτελικός και επιχειρησιακός, αξιωματικός πρέπει να είναι μαχητής και επιστήμονας. Πρέπει να σκέφτεται σύνθετα. Πρέπει να σκέφτεται με έναν τρόπο που αξιοποιεί πλήρως όλες τις παραμέτρους-που δυστυχώς ή ευτυχώς σήμερα είναι πολλές και πολύπλοκες-με ανοιχτούς ορίζοντες, με ευελιξία, με την ταχύτητα και προσαρμοστικότητα που απαιτείται.

    Πρέπει να είναι διορατικός. Να προβλέπει, να υποπτεύεται πράγματα, να συνθέτει. Και το μεγάλο στοίχημα είναι να διαχειρίζεται με επιτυχία πρωτότυπες καταστάσεις. Να εφαρμόζει αυτά που μαθαίνει από τους καθηγητές και από τις εργασίες του, όχι σχηματικά και φορμαλιστικά, αλλά λειτουργικά, στην πράξη.

    Επιστρέφω από μία περιοδεία στην Κρήτη και μία επίσκεψη σε ένα από τα πιο σύγχρονα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, όπου παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις τις τελευταίες 15 ημέρες στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό να δει κανείς την παρέμβαση των Αξιωματικών από το Κέντρο Επιχειρήσεων του πλοίου σε σχέση με αυτό που προτείνει το ίδιο το σύστημα - ένα σύνθετο σύστημα το οποίο υπάρχει στα σύγχρονα πλοία - που ουσιαστικά δίνει τις προτεραιότητες στη χρήση οπλισμών και στους ελιγμούς. Εκεί, λοιπόν, έχει πολύ μεγάλη σημασία η σαφής γνώση και η επιστημοσύνη, αλλά και η προσωπική απόφαση του Αξιωματικού, ο οποίος έχει περάσει αυτή την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά παραμένει ο τελικός χειριστής, γιατί ο παράγοντας άνθρωπος είναι ο τελικός χειριστής.

    Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί με την επαφή που έχω με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στα στρατόπεδα, στα πεδία των ασκήσεων, στα πλοία, στις πτέρυγες μάχης, διακρίνω ότι οι αξιωματικοί μας έχουν αντιληφθεί πλήρως πώς πρέπει να είναι ο σύγχρονος Αξιωματικός, ποιος πρέπει να είναι ο χαρακτήρας της εκπαιδευτικής περιόδου.

    Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο. Η Ελλάδα αποτελεί, πλέον, πρότυπο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αναλαμβάνουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι στην εκπαίδευση, στο νέο στρατό φίλων και σύμμαχων χωρών, όπως είναι η Αίγυπτος.
     
    Στις μέρες μας βιώνουμε μεταβολές και επιπτώσεις στην γεωπολιτική και γεωστρατηγική, αλλά και στη γεωοικονομία. Αντιλαμβανόμαστε ότι το ζήτημα της δόμησης ενός σύγχρονου και αξιόπιστου συστήματος άμυνας και ασφάλειας, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, δεν είναι θέμα μόνο τεχνικό, οργανωτικό ή οικονομικό, αλλά είναι και βαθιά πολιτικό.

    Και αυτό δεν είναι μια επιλογή. Είναι μια δεσμευτική αναγκαιότητα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η αστάθεια, που εκτείνεται σήμερα από την Αρκτική μέχρι τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, που κυκλώνει την Ευρώπη, συνιστά μία απειλή για το εμπόριο, τις ενεργειακές οδούς, τον τουρισμό, την προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη.

    Έχουμε νέου είδους απειλές. H τρομοκρατία είναι πλέον μια ασύμμετρη απειλή. Mε το φαινόμενο του ισλαμικού φονταμενταλισμού και την ίδρυση του λεγόμενου ισλαμικού στρατού-έχοντας αποτύχει το σχέδιο της περίφημης «Αραβικής Άνοιξης» και έχοντας εκραγεί μια ολόκληρη περιοχή στην Βόρεια Αφρική, αλλά και στη Μέση Ανατολή-δείχνει ότι πλέον τα θέματα της τρομοκρατίας θα είναι θέματα άμυνας και παράλληλα οι απειλές με τη μετανάστευση η οποία χρησιμοποιείται πολλές φορές για τη διακίνηση παράνομων μέσα στους πρόσφυγες, μέσα στο δράμα που ζουν οι πρόσφυγες αντιμετωπίζοντας μια πολεμική απειλή στην περιοχή τους, οδηγεί στο να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο σχεδιασμό σε σχέση με την ύπαρξη μέσα στις δυτικές κοινωνίες θυλάκων που μπορεί αύριο να χρησιμοποιηθούν, να οργανωθούν, να συμπλεύσουν με το οργανωμένο έγκλημα και να αποτελέσουν μια μεγάλη απειλή.

    Η κυβερνοτρομοκρατία, η οποία εξελίσσεται κάθε μέρα που περνά, oι συσχετισμοί και η χρηματοδότηση του εγκλήματος και το κοινό έγκλημα, η διακίνηση ναρκωτικών, τα χρήματα που παράγονται από τομείς όπως η πειρατεία, από τη διακίνηση ναρκωτικών, από τη διακίνηση όπλων, από τη διακίνηση παράνομου πετρελαίου έχουν ρίξει - ας μου επιτραπεί η έκφραση - μαύρα χρήματα στην αγορά που πολλά εξ αυτών μπορεί να χρησιμοποιηθούν αύριο εναντίον των οργανωμένων εθνών - κρατών εάν δεν χρησιμοποιούνται ήδη.

    Κατά συνέπεια, αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε και έχει μεγάλη σημασία είναι κάθε φορά να προσδιορίζουμε τις τάσεις, να τις ανιχνεύσουμε, και να επιδιώκουμε, είτε εθνικά είτε διεθνικά, να φέρουμε τα πράγματα σε μια σχετική ισορροπία.

    Οι κοσμογονικές αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν µία σειρά από νέα δεδομένα, που διαμορφώνουν ένα ασταθές περιβάλλον ασφάλειας, το οποίο επηρεάζει σοβαρά την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις εμπόλεμες περιοχές της Βορείου Αφρικής, της Μέσης Ανατολής. Τα Βαλκάνια βλέπουμε, δυστυχώς, κάποιοι να προσπαθούν να τα αποσταθεροποιήσουν, πράγμα που η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει με ότι δυνάμεις διαθέτει και παράλληλα βλέπουμε να δημιουργούνται νέες ανάγκες στο πλαίσιο των συμμαχιών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αρκετές από τις βόρειες χώρες βλέπουν τον κίνδυνο από τα βόρεια, εμείς ανιχνεύουμε τον πραγματικό κίνδυνο από τα νότια.

    Η χώρα μας βρίσκεται ακόμα στο κέντρο μιας δημοσιονομικής κρίσης. Η κρίση αυτή, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα επηρεάσει τις Ένοπλες Δυνάμεις .Ή θα τις επηρεάσει το λιγότερο δυνατόν. Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να μην επηρεαστούν από αυτή την κρίση, στο πλαίσιο του δυνατού. Και για αυτό, όπως ξέρετε, από την πρώτη στιγμή, η απόφαση της Κυβέρνησης και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι η άμεση αποκατάσταση των αδικιών που έχουν γίνει μισθολογικά σε βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Στελεχών τους. Ήδη, τα χρήματα για την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων βρίσκονται στο Υπουργείο Οικονομικών με αποδεσμευμένους κωδικούς, δόθηκε από την πρώτη στιγμή το επίδομα της παραμεθορίου, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ξεκινήσαμε μαζί με το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, με τους κυρίους Αρχηγούς, την εκμετάλλευση των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ περιουσίας των ΤΕΘΑ. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να πουληθεί ούτε ένα χιλιοστό από την περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως, την περιουσία αυτή θα την εκμεταλλευτούμε, θα παράξει τουλάχιστον αυτό το 5% επί της αντικειμενικής αξίας που προβλέπεται σε όλη την ελεύθερη αγορά και το σύνολο των χρημάτων θα πάει προς όφελος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. 

    Ξεκινήσαμε, ήδη, να μελετάμε την περιοχή της Μαλακάσας για τη δημιουργία οικιών για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα δοθούν χρήματα για να δημιουργηθούν δυνατότητες διαμονής σε στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα και για τα τρία Όπλα, αλλά παράλληλα, θα δώσουμε και χρήματα για την εκπαίδευση και την επανεκπαίδευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους, με μια έννοια καθοριστική και είναι η πολιτική της Εθνικής Άμυνας για την ασφάλεια, με την έννοια της εθνικής ισχύος. Η εθνική ισχύς, πέραν του ότι διασφαλίζει την εθνική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία, είναι και το διεθνές αποτύπωμα της χώρας. 

    Είναι ο τρόπος, με τον οποίο η χώρα γίνεται αντιληπτή από τον εαυτό της και από τους άλλους, σε όλα τα επίπεδα διεθνούς δράσης, πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτιστικό. Το ίδιο αυτό θέμα, μας υποχρεώνει να αναπτύξουμε τη διακλαδικότητα σε συνεργασία και με τους άλλους φορείς που εκπαιδεύονται στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, όπως είναι τα Σώματα Ασφαλείας, όπως είναι το Λιμενικό Σώμα.

    Πρέπει να αποκτήσουμε κοινούς κανόνες εμπλοκής. Πρέπει η Πυροσβεστική Υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία, με την Αεροπορία Στρατού, να μπορούν να έχουν μια κοινή γραμμή. Και αυτό θα αποτελέσει έργο Επιτελών Εθνικής ‘Άμυνας, όπως εσείς που σήμερα παραλαμβάνετε τα πτυχία σας.

    Όλα αυτά που σας είπα πρωτύτερα απαιτούν σωστούς επαγγελματίες, κατηρτισμένους, με συνείδηση αποστολής, με αντίληψη για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα, όχι μονάχα στην ευρύτερη περιφέρεια, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Άρα, θέλω να εκλάβετε, όλοι οι σπουδαστές, τη φοίτησή σας, εδώ στη ΣΕΘΑ, ως μία εθνική επένδυση την οποία θα πρέπει να σεβαστείτε και να ανταποδώσετε στην Πατρίδα, η οποία έχει μεγάλες προσδοκίες. Γιατί τον καθένα μας τον συνδέει μια ιστορική σύμβαση με την Πατρίδα. Και πρέπει ο καθένας σε ατομικό επίπεδο να αναπτύξει αυτό το αίσθημα ευθύνης προς όφελος του λαού και του Έθνους, που έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε ως κόρη οφθαλμού.

    Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας αυτής της Κυβέρνησης είναι να μην εμπλέκεται στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων με την έννοια που γινόταν μέχρι τώρα. Οι κρίσεις θα γίνονται από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις. Δεν μας ενδιαφέρει το πού ανήκει πολιτικά ο καθένας. Μας ενδιαφέρει να κάνει σωστά τη δουλειά του και μας ενδιαφέρει σε επίπεδο Πολιτικής Ηγεσίας να παίρνονται πολιτικές αποφάσεις. Σε επίπεδο Στρατιωτικής Ηγεσίας, το στράτευμα να διοικείται από την ιεραρχία του, ως οφείλει.

    Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας συγχαρώ την καθεμιά και τον καθένα από εσάς. Να ευχηθώ υγεία ,προκοπή, καλή σταδιοδρομία. Πλέον, από εδώ και πέρα θα διοικείτε τις ηγεσίες των όπλων στα οποία ανήκετε.

    Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους ξένους αξιωματικούς που ήταν κοντά μας όλη αυτή την περίοδο, να ευχηθώ και σε εκείνους καλή σταδιοδρομία, καλή δύναμη και η Υπέρμαχος Στρατηγός, όπως είπε ο κ. Διοικητής, να είναι προστάτης όλων σας και των οικογενειών σας, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζει η πατρίδα μας.

    Συγχαρητήρια».