Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις συντάξεων, στον ιδιωτικό τομέα, σε τράπεζες, σε ΔΕΚΟ και του ΕΤΕΑ (για τις επικουρικές)

Βόμβα από το ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μετά το 2012


Στα επίπεδα του 2012, προ των αντισυνταγματικών – κατά την κρίση τους- περικοπών του μνημονίου 2, θα πρέπει να επιστρέψουν οι συντάξεις κύριες και επικουρικές, σύμφωνα με 4 αποφάσεις των δικαστών της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Οι σχετικές προσφυγές έχουν γίνει από πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε τράπεζες, σε ΔΕΚΟ και στρέφονται κατά του ΙΚΑ (για τις μειώσεις των κύριων συντάξεων) και του ΕΤΕΑ (για τις επικουρικές) και η αποφαση του δικαστηρίου ελήφθη με μικρή πλειοψηφία.
Ουσιαστικά οι αποφάσεις των ανώτατων δικαστών, που ελήφθησαν υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζου κατά την τελευταία διάσκεψη της Ολομέλειας την περασμένη εβδομάδα, προοιωνίζονται την επιστροφή των συντάξεων –κύριων και επικουρικών- στο ύψος που είχαν στα τέλη του 2012 και δίνουν ένα ισχυρό χαρτί στην κυβέρνηση ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για να στηρίξουν την άρνησή της να παρέμβει εκ νέου στις συντάξεις.
Παράλληλα, το ΣτΕ δέχθηκε ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δημιουργεί προβλήματα καθώς δεν μπορεί να μην υπάρχει μέριμνα του κράτους για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, εκφράζοντας επι της ουσίας "ευχή" να μην ισχύσει αλλά δεν ζητεί ρητά την κατάργησή της.
"Όχι" αναδρομικά
Οι δικαστές όμως εκτίμησαν πως ναι μεν πρέπει να επιστρέψουν σε αυτά τα επίπεδα οι συντάξεις αλλά  δεδομένης της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων της χώρας δεν μπορεί η κρίση περί αντισυνταγματικότητας να έχει αναδρομική ισχύ. Κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό δεδομένου ότι το κόστος της απόφασης, χωρίς την αναδρομική εφαρμογή της υπολογίζεται στα 3 δις ευρώ. Δηλαδή αναδρομικά δε θα δοθούν παρά μόνο σε εκείνους που προσέφυγαν είτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε στα Διοικητικά Δικαστήρια. Για τους υπόλοιπους 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει με την καθαρογραφή της απόφασης να γυρίσουν στα ποσά των συντάξεων που λάμβαναν πριν από την εφαρμογή του νόμου, δηλαδή να δουν αυξήσεις που φθάνουν ακόμη και το 15%.
Οι δικαστές θεωρούν πως οι αλλεπάλληλες μειώσεις που ισοπεδώνουν τις συντάξεις και επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012 έχουν επιδεινώσει δραματικά το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις.
Το σκεπτικό
Οι αποφάσεις (2287- 2290/2015) θεωρούν πως για τη μείωση των συντάξεων δεν υπήρξε "ειδική και εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, από την οποία να προκύπτει αφ΄  ενός μεν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα (σ.σ.: περικοπή συντάξεων) είναι πράγματι πρόσφορα αλλά και αναγκαία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης εν όψει των παραγόντων που το προκάλεσαν, έτσι ώστε η λήψη των μέτρων αυτών να είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη, αφ΄  ετέρου δε ότι οι επιπτώσεις από τα μέτρα αυτά στο βιοτικό επίπεδο των πληττομένων προσώπων, συνδυαζόμενες με άλλα τυχόν ληφθέντα μέτρα (φορολογικά κ.ά.), αλλά και με το σύνολο των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών της δεδομένης συγκυρίας, δεν έχουν αθροιστικά   αποτέλεσμα τέτοιο που να οδηγεί σε ανεπίτρεπτη, παραβίαση του πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος σε κοινωνική ασφάλιση".
Αναφέρεται ακόμα πως "δεν μπορεί να παραβιάζει αυτό που αποτελεί τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, δηλαδή τη χορήγηση στο συνταξιούχο παροχών τέτοιων που να του επιτρέπουν να διαβιώνει, με αξιοπρέπεια, εξασφαλίζονται τους όρους όχι μόνο της φυσικής του  υποστάσεως (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, υγιεινή και ιατρική περίθαλψη όλων των βαθμίδων) αλλά και της συμμετοχής του στην κοινωνική ζωή με τρόπο που δεν αφίσταται πάντως, ουσιωδώς από τις αντίστοιχες  συνθήκες του εργασιακού βίου".
Το ΥΠΟΙΚ θα τοποθετηθεί μετά την καθαρογραφή της απόφασης
Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις και μετά να τοποθετηθεί επισήμως σημειώνουν αρμόδιες πηγές.
Ωστόσο όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές οι αποφάσεις των Δικαστηρίων είναι σεβαστές λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα.
πηγή:capital.gr