Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Μείωση Στρατιωτικών δαπανών, μισθών Στελεχών ΕΔ, εξοπλισμών και θητείας σε διαρροή εγγράφου στους FT



 Ψαλίδισμα  των αμυντικών δαπανών ζητούν ΕΚΤ και Κομισιόν

Oι Financial Times αναδημοσίευσαν σήμερα με τίτλο »διαρροή εγγράφου:πρέπει η Ελλάδα να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες;» ένα κείμενο το οποίο είχε συνταχθεί το 2012 από τους δανειστές με το οποίο ζητούσαν μείωση της στρατιωτικής θητείας στις ελληνικές “Ενοπλες Δυνάμεις με την προτροπή » μέσω της ρομποτικής τεχνολογίας τα γνωστά (drones), να γίνεται π.χ. η φύλαξη των συνόρων χωρίς απασχόληση έμψυχου δυναμικού».
Επίσης «οι στρατιωτικές δαπάνες παραμένουν στο 2,3% του ΑΕΠ εν μέσω κρίσης,δηλαδή περίπου στα επίπεδα της Βρετανίας, διατηρώντας έτσι την Ελλάδα στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, δηλαδή πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία».
Πιο συγκεκριμένα στο τριών σελίδων κείμενο που κυκλοφόρησε, μεταξύ των δανειστών φαίνεται ότι δύο από τους θεσμούς που αποτελούσαν μέρος της Τρόικας δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,πιστεύουν ότι περικοπές στις Αμυντικές δαπάνες θα μπορούσαν να καλύπτουν τα δημοσιονομικά κενά που κατά την άποψη τους δημιουργούνται από την άρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να περικόψει τις συντάξεις και να αυξήσει το ΦΠΑ σε ορισμένους τομείς όπως το ηλεκτρικό ρεύμα κ.α.
Στο έγγραφο αναφέρεται »σε συζητήσεις με τις (ελληνικές) αρχές και η ΕΕ και η ΕΚΤ υπέδειξαν τον σκοπό οικονομίας στις Αμυντικές δαπάνες, ενώ είναι σε εξέλιξη διαδικασία της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Είναι δυνατόν να υπάρξουν περικοπές της τάξεως των 200.000.000 ευρώ το 2016 μειώνοντας προς τα κάτω τη γραμμή του προϋπολογισμού για το υπουργείο Εθνικής “Αμυνας.
Ενώ σε άλλο σημείο του εγγράφου αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση επαγγελματικού στρατού και να μειωθούν συνολικά οι αμυντικές δαπάνες, με μείωση της στρατιωτικής θητείας.
Προτείνουν επίσης νέα δομή στις “Ενοπλες Δυνάμεις με χρήση περισσότερων dronesόπως είπαμε και μείωση των Ενόπλων δυνάμεων κατά 40%!
Δεν γίνεται καν αναφορά για προγράμματα αμυντικών επενδύσεων καθώς προτείνουν να κοπούν όλα και να μειωθούν στο 40% οι αγορές για ανταλλακτικά!
Επίσης να μειωθούν και άλλο οι αμοιβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και να σταματήσουν να βγαίνουν σε υπηρεσία πριν τα 65 χρόνια τους, όλα τα στελέχη!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times  εμπόδιο στο να περάσουν αυτές οι μεθοδεύσεις, είναι και ο υπουργός “Αμυνας Π.Καμμένος των ΑΝΕΛ ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί τέτοιες ρυθμίσεις και θεωρείται ως υπερασπιστής των Ενόπλων Δυνάμεων.


Με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα κυρίως με την Τουρκία και με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν στις ευρύτερες περιοχές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής οποιαδήποτε περικοπή θα επηρέαζε σημαντικά την Αμυντική ικανότητα της χώρας πράγμα που θα έπρεπε να σκεφτούν πρώτα οι εταίροι και μετά οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ.  
πηγή:larissatimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου