Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΣ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝ ΑΡΤΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΥΛΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ



Αποτέλεσμα εικόνας για στυλιοςΑποτέλεσμα εικόνας για φωτο  βουλευτη τοσκα στη βουλη



Πρακτικά από την επίκαιρη ερώτηση του κ. Γιώργου Στύλιου  προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με την αξιοποίηση και αναβάθμιση του ΚΕΝ Άρτας

Ο συνάδελφος κ. Γεώργιος Στύλιος έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, το ΚΕΝ Άρτας αποτελεί το μοναδικό κέντρο κατάταξης στην Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά. Το στρατόπεδο προϋπήρχε της απελευθέρωσης της Άρτας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης αλλά και την απελευθέρωση της Ηπείρου κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Από τη δεκαετία του 1970 λειτουργούσε ως Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού. Τον Ιούλιο του 2011 μετατράπηκε σε Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Για το σκοπό αυτό έγιναν εργασίες ανακατασκευής των κτηριακών του εγκαταστάσεων και έχουν διατεθεί σημαντικά κονδύλια.
Οι υποδομές του στρατοπέδου είναι σύγχρονες και πληρούν τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας για την εύκολη προσαρμογή των νεοσυλλέκτων. Έπειτα από ένα διάστημα ανησυχίας μετά το 2012 σχετικά με τη λειτουργία ή μη του στρατοπέδου και μετά από πολλές προσωπικές παρεμβάσεις και την πολιτική υποστήριξη του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλου και του πρώην αρχηγού ΓΕΣ κ. Μανωλά, το κέντρο Νεοσυλλέκτων Άρτας συνεχίζει τη λειτουργία του.
Ωστόσο, η επάνδρωση του στρατοπέδου με μόνιμο προσωπικό είναι πολύ χαμηλή.  Σύμφωνα με το νόμο που διέπει τις μεταθέσεις των μονίμων, συγκεκριμένες κατηγορίες στελεχών δικαιούνται μετάθεση στην πρώτη φρουρά επιθυμίας -και αναφέρομαι σε τρίτεκνους, πολύτεκνους, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, προστάτες τέκνων με ειδικές ανάγκες.
Το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Άρτας μπορεί να συνεισφέρει στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι το σύνολο των στρατοπέδων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας-Πρέβεζας δεν είναι πλέον σε λειτουργία. Το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Άρτας έχει δυνατότητα στρατωνισμού μεγαλύτερη των πεντακοσίων οπλιτών σε πολύ καλές εγκαταστάσεις, όμως στις πρόσφατες σειρές κατάταξης, με απόφαση του Υπουργείου, δέχεται λιγότερους από εκατόν πενήντα νεοσυλλέκτους ανά ΕΣΣΟ.
Εν όψει των μεταθέσεων που θα αρχίσουν να υλοποιούνται εντός διμήνου ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για τη συνέχιση λειτουργίας και την αναβάθμιση του ΚΕΝ Άρτας. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε για την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό του ΚΕΝ Άρτας καθώς και την αύξηση του αριθμού των κατατασσομένων νεοσυλλέκτων σε πεντακόσιους με εξακόσιους σε κάθε ΕΣΣΟ;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ τον κ. Στύλιο για την ανάδειξη του θέματος. Καταλαβαίνω την ευαισθησία του λόγω της εντοπιότητας. Εξάλλου λόγω και δικής μου εντοπιότητας από το συγκεκριμένο νομό ξέρω τα προβλήματα και μπορώ να καταλάβω την ευαισθησία, όπως προείπα.

Πλην όμως, εδώ έχουμε μια πραγματικότητα. Σε όλη τη χώρα μας έχουμε μια πραγματικότητα, η οποία δείχνει πολύ χαμηλή στελέχωση –επάνδρωση λέγαμε παλιά- των μονάδων και των κέντρων που βρίσκονται εκεί που είναι και η αμυντική προσπάθεια της χώρας, προς Ανατολάς δηλαδή, και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο αυτήν τη στιγμή να γίνουν ομαδοποιήσεις, να γίνουν εξορθολογισμοί, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της αμυντικής μας προσπάθειας και να μην σπαταλώνται πλέον πόροι εκεί όπου είναι δυνατόν να περικοπούν.

Τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως πρέπει να είναι κατανεμημένα έτσι ώστε να υπάρχει μια ορθολογική διαχείρισή τους, να υπάρχει μια διευκόλυνση του προσωπικού το οποίο κατατάσσεται, δηλαδή να είναι κοντά σε κύριους οδικούς άξονες και όχι σε απομονωμένες περιοχές –δεν αναφέρομαι στην περιοχή της Ηπείρου, λέω γενικές αρχές- να υπάρχει δυνατότητα υγειονομικής υποστήριξης αυτών των Κέντρων Εκπαιδεύσεως από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τέλος πάντων να διευκολύνουν την πρόσβαση και την εν συνεχεία όδευσή τους προς τις μονάδες. Επίσης, καταλαβαίνω ότι αυτή τη στιγμή η όποια μείωση Κέντρων Εκπαιδεύσεως σε φτωχοποιημένες περιοχές, όπως είναι η περιοχή από την φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης, πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν. Αυτήν τη στιγμή -προς ενημέρωσή σας το λέω- είναι σε εξέλιξη μια μελέτη για όλη τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Και φυσικά το κύριο πρόβλημα είναι στο Στρατό Ξηράς, όπου υπάρχουν πάνω από εκατό στρατόπεδα με πολλά ερωτηματικά για τη χρησιμότητά τους, δηλαδή πολύ μακριά από εκεί που βρίσκεται η κύρια αμυντική προσπάθεια της χώρας.

Εξετάζουμε την αναγκαιότητά τους, αλλά και τον τρόπο που μπορούν αυτές οι μονάδες ή αυτά τα στρατόπεδα είτε να μετεξελιχθούν είτε να δούμε τι θα γίνει. Είναι προσπάθειες οι οποίες θα έπρεπε να έχουν γίνει, κακά τα ψέματα, από το 1974. Κληρονομούμε προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να λυθούν παρά μόνο με συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των παραγόντων, τοπικών και μη, και σε αυτήν την κατεύθυνση είμαστε αυτήν τη στιγμή.

Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε αν ένα κέντρο εκπαιδεύσεως ή μια μονάδα είναι απαραίτητο ή στοχεύουμε να κλείσει αυτή τη στιγμή. Μπορούμε να πούμε ότι μελετούμε όλους τους παράγοντες και ανάμεσα σε αυτά τα κέντρα τα οποία εξετάζουμε είναι και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων της Άρτας. Πράγματι, το Κέντρο αυτό μπορώ να πω ότι ανοιγοκλείνει, όσο τραγικό κι αν ακούγεται αυτό. Έκλεισε το 2012, ξανάνοιξε το 2014. Ενδιάμεσα παρέμεινε ένα μέρος του προσωπικού. Μπορώ να πω ότι είναι καταστάσεις που δεν τιμούν μια ορθολογική διαχείριση του Δημοσίου και ανάμεσα σε αυτό, βέβαια και των Ενόπλων Δυνάμεων. Εμείς θα λάβουμε υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες και τον παράγοντα της φτωχοποιημένης περιοχής της Ηπείρου, πλην όμως η όλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη κι αυτό μπορώ να πω για την ώρα.

Ένα άλλο, όμως, που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν είναι τα τεράστια προβλήματα στελέχωσης για την αντιμετώπιση της εξ Ανατολών απειλής. Μπορώ να πω όχι δημόσια, πλην όμως σε οποιοδήποτε συνάδελφο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα πραγματικά προβλήματα και τους πραγματικούς αριθμούς στελέχωσης των μονάδων που βρίσκονται ανατολικά και των μονάδων που βρίσκονται δυτικά. Επίσης, μπορώ και τώρα να σας αναφέρω το πολύ μεγάλο κόστος αυτών των κέντρων εκπαιδεύσεως. Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα που υπάρχει για κάλυψη περισσότερου προσωπικού, μπορώ να σας πω πράγματι ότι το συγκεκριμένο Κέντρο μπορεί να έχει δυνατότητα να καλύψει εξακόσια άτομα και να καλύπτει κοντά στον αριθμό που είπατε, πλην όμως αυτή τη στιγμή έχουμε σε όλη την Ελλάδα δεκατρία κέντρα εκπαιδεύσεως και στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε τρία ή τέσσερα. Εμείς θα κινηθούμε με προτεραιότητες και για να καλύψουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό τη στελέχωση των μονάδων που βρίσκονται ανατολικά, αλλά και για να μειώσουμε το κόστος, όπου αυτό είναι δυνατό.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το «εξ Ανατολών» οι νέοι εκεί πάνω στα θεωρεία να μην το πάρουν και πολύ σοβαρά. Το είπε έτσι ο κύριος Υπουργός, εν τη ρύμη του λόγου.
Κύριε Στύλιο, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε Υπουργέ, έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με το θέμα και το έχω παρακολουθήσει απ’ όλες τις πλευρές και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τακτικά, αλλά κι εδώ στη Βουλή.  Θέλω δημοσίως να πω ότι στην προηγούμενη μελέτη που είχε γίνει σε σχέση με την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων και είχε παρουσιαστεί εδώ στη Βουλή, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ η συζήτηση ήταν για πάνω από οχτώ με δέκα ώρες, δεν έγινε ούτε μία αναφορά στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων, διότι, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, είναι πολύ χαμηλά στην κατάταξη και στις προτεραιότητες σε σχέση με τα στρατόπεδα. Άρα, όσον αφορά τη μελέτη, νομίζω ότι λίγα πράγματα θα δείξει σε σχέση με τα κέντρα νεοσυλλέκτων. Θέλω, επίσης, να σας επισημάνω ότι επανειλημμένα από το 2012, εγώ ο ίδιος έχω καταθέσει τρεις ερωτήσεις για το συγκεκριμένο αυτό θέμα και μία αναφορά, ζητώντας σχετικά έγγραφα από το Υπουργείο Άμυνας.

  Όμως, και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι εκλεγμένοι στο Νομό Άρτας και ήταν εκλεγμένοι και εκείνη την εποχή έχουν καταθέσει επίσης τρεις ερωτήσεις. Μία από αυτές τις ερωτήσεις δεν είχε κατατεθεί μόνο από Βουλευτή, αλλά είχε κατατεθεί από το σύνολο των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στον τομέα εθνικής άμυνας και οι οποίοι υπερθεμάτιζαν για τη λειτουργία του στρατοπέδου της Άρτας και την ενίσχυσή του.

   Επίσης, θέλω να σας ενημερώσω ότι –καθ’όσον είχα ο ίδιος παρουσία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και είχα ζητήσει στρατιωτικές αποφάσεις- ποτέ δεν έχει ληφθεί απόφαση κλεισίματος του στρατοπέδου της Άρτας και όλοι στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι από τη Λαμία και πάνω το μοναδικό κέντρο νεοσυλλέκτων που λειτουργεί είναι στην Άρτα και ένα άλλο ως εφεδρικό στα Γρεβενά. Κύριε Υπουργέ, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της τοπικής επικαιρότητας στην Άρτα αρκετές φορές και έχει συζητηθεί σε συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Σας αναφέρω ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί θητείας του αειμνήστου Δημάρχου Κωνσταντίνου Βάγια δεν πληρώνονται δημοτικά τέλη από το στρατόπεδο της Άρτας, συνεπώς δεν έχει έξοδα. Επίσης, σας θυμίζω ότι σε κάθε ΕΣΣΟ, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου σας που έχω μελετήσει, κατατάσσονται από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων πάνω από εξακόσιοι νεοσύλλεκτοι στα διάφορα κέντρα σε όλη την Ελλάδα.
Δεδομένης, λοιπόν, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, η Κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του στρατοπέδου, αυξάνοντας τον αριθμό των νεοσυλλέκτων στο μέγιστο της χωρητικότητας και ενισχύοντας τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό. Παράλληλα, αυτό δίνει τη δυνατότητα σε νεοσύλλεκτους, αλλά και στις οικογένειές τους να έχουν μειωμένο οικονομικό κόστος, καθώς η Άρτα διαθέτει εύκολη πρόσβαση και βρίσκεται στο κέντρο της ευρύτερης Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας και είναι πολύ κοντά, βέβαια, και στην Εγνατία Οδό.

   Κύριε Υπουργέ, σας θυμίζω ότι όπως και εσείς κι εγώ έλκουμε την καταγωγή μας από την Άρτα, έτσι και ο Πρωθυπουργός έλκει την καταγωγή του από την Άρτα και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος στο Νομό, υπονοώντας πολλά και δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες στην Άρτα, στην Ήπειρο και στη Δυτική Ελλάδα γενικότερα. Τελειώνοντας, προτείνω η Κυβέρνηση, όχι μόνο να ενισχύσει με έμψυχο υλικό το στρατόπεδο, αλλά και να εκμεταλλευτεί τον υπάρχοντα εξοπλισμό, προκειμένου να το αναβαθμίσει σε ένα διακλαδικό κέντρο ή σε ένα κέντρο εκπαίδευσης υγειονομικού. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω: Έχετε λάβει υπόψη το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της κάθε οικογένειας; Έχετε υπολογίσει το κόστος μετακινήσεων των οπλιτών για την κατάταξή τους; Στο σχεδιασμό σας έχετε λάβει υπόψη ότι πρόσφατα έχουν διατεθεί σημαντικά κονδύλια για εργασίες ανακατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων του στρατοπέδου στην Άρτα;
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Κύριε Υπουργέ, ο κ. Στύλιος  μάχεται για το θέμα. Εσείς έλκετε από εκεί την καταγωγή σας, όπως κι ο Πρωθυπουργός... Όλα τα επιχειρήματα σάς τα είπε. Είπατε ότι έχει ανοίξει, έχει κλείσει και πάει να ξανανοίξει. Σας παρακαλώ πολύ, ικανοποιήστε τον τώρα για να τελειώνουμε. Δεν υπάρχει ιδανικότερος συνδυασμός από αυτά που επικαλέστηκε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι προσωπικό το θέμα, ούτε είναι πρόβλημα μεταξύ Ηπειρωτών, γιατί τότε θα είχε λυθεί σε πάρα πολύ μικρό χρόνο. Καταλαβαίνουμε, όμως, ότι εδώ έχουμε να συγκρίνουμε και να εξετάσουμε τις γενικότερες αμυντικές ανάγκες της χώρας. Βρισκόμαστε στο δίλημμα ανάμεσα στην μεγάλη εικόνα, στις μεγάλες ανάγκες και στις μικρές ανάγκες, στις τοπικές ανάγκες και στις μεγάλες αμυντικές απαιτήσεις της χώρας, και τις οικονομικές, αν θέλετε, απαιτήσεις.  Έχουμε να συγκρίνουμε, λοιπόν, όλα αυτά τα πράγματα που δεν θα μπορούσαν να συνδυαστούν με κανέναν τρόπο, είτε συμβατικό είτε διαλεκτικό. Διαλέξτε. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θα μπορούσα να πω κι εγώ νούμερα, κύριε Στύλιο. Θα μπορούσα να σας πω ότι πράγματι δημοτικά τέλη και νερό δεν πληρώνει αυτό το Κέντρο. Πλήρωσε, όμως, το 2014 47.000 ευρώ για ρεύμα. Δεν είναι εκεί όμως το θέμα, δεν είναι στα νούμερα και ούτε θέλουμε να μπούμε σε λογιστικές αποτιμήσεις.
Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνεται με τον καλύτερο τρόπο η επιχειρησιακή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, της αμυντικής προσπάθειας της χώρας και ει δυνατόν να εξυπηρετούνται και οι τοπικοί πληθυσμοί. Σε καμιά περίπτωση δεν βάζουμε μόνο τις αμυντικές απαιτήσεις της χώρας, γιατί εμείς συνδυάζουμε την άμυνα της χώρας με τις κοινωνικές ανάγκες. Σας είπα και πριν ότι η φτωχοποιημένη περιοχή της Ηπείρου για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία και όλοι αυτοί οι παράγοντες θα εξεταστούν, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Σας ευχαριστούμε, κύριε Στύλιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων. 

          Το σχετικό link για το video είναι:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου