Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Απόφαση ΣτΕ: Κατάσχεση στο Δημόσιο και από πολίτες









Με απόφαση του Συμβουλιου της Επικρατείας, είναι επιτρεπτή η κατάσχεση κινητής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Ποιες είναι προϋποθέσεις
Τη διασφάλιση του Δημοσίου και της περιουσίας του επιχειρεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ότι Είναι επιτρεπτή η κατάσχεση κινητής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, εφόσον δεν δημιουργείται κίνδυνος ανατροπής της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Η αυξημένη 7μελής σύνθεσης, του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας άναψε το «πράσινο φως» σε πολίτη να κατασχέσει νόμιμα από το ταμείο της Δ.Ο.Υ. Ενσήμων Αθηνών το ποσό των 22.800 ευρώ το οποίο του είχε επιδικαστεί από δικαστήριο λόγω τραυματισμού του από στρατιωτικό αυτοκίνητο.

Ο πολίτης δικαιώθηκε από τα διοικητικά δικαστήρια, όμως το Δημόσιο προχώρησε στην πληρωμή.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επικύρωσαν το σκέλος εκείνο της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που αναφέρει ότι δεν είναι ακατάσχετα το σύνολο των χρημάτων που βρίσκονται στα ταμεία των Δ.Ο.Υ., επειδή αποσκοπούν στην πληρωμή των εγγεγραμμένων στο ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών.
Και μάλιστα, την στιγμή που από την άλλη πλευρά υπάρχει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας το οποίο εμφανίζεται με την μορφή αναγκαστική κατάσχεσης κινητής περιουσίας του Δημοσίου.
Πηγή:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου