Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΑΥΞΗΣΕΙΣ: ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ




ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ

Αυξήσεις από 3% έως και 25% στους βασικούς μισθούς και από 10% έως και 37% στα επιδόματα των εν ενεργεία στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών θα πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο εάν... επιβεβαιωθεί ότι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές του «μνημονιακού» νόμου 4093/2012, οι οποίες επιβλήθηκαν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012.

Στην περίπτωση αυτή, οι βασικοί μισθοί των ενστόλων θα πρέπει να αυξηθούν κατά 8 έως και 464 ευρώ το μήνα, ενώ τα επιδόματα θα πρέπει να αυξηθούν κατά 3 έως και 178 ευρώ το μήνα.

Οι συνολικές αποδοχές των ενστόλων θα απαιτηθεί να αυξηθούν κατά 10% έως και 30% ώστε να επανέλθουν στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Ιούλιο του 2012.

Επιπλέον, εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί άμεσα, οι ένστολοι δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά για 19 μήνες, τα οποία κυμαίνονται από 152 έως και 8.816 ευρώ όσον αφορά τους βασικούς μισθούς και από 60 έως και 3.387 ευρώ όσον αφορά τα επιδόματα!

Το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί να καταβληθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για να καλυφθεί η συνολική δαπάνη των αυξήσεων και των αναδρομικών υπολογίζεται σε 78 εκατ. ευρώ ετησίως και σε 186 εκατ. ευρώ συνολικά για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2014.

Επιβάρυνση

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταΐκούρας, μιλώντας για το θέμα αυτό στην ηλεκτρονική έκδοση των «Financial Times», εξέφρασε πάντως τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός με ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο, της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, αν απαιτηθεί να επιστραφούν αναδρομικά, από τον Αύγουστο του 2012, τα ποσά των περικοπών που επιβλήθηκαν όχι μόνο στους ενστόλους, αλλά και σε όλους τους άλλους λειτουργούς του Δημοσίου που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή στους δικαστικούς, στους πανεπιστημιακούς, στους καθηγητές των ΤΕΙ, στους ιατρούς του ΕΣΥ, στους διπλωματικούς υπαλλήλους, στους ερευνητές κ.λπ.

Διευκρίνισε, δε, ότι όσον αφορά τους ενστόλους, το Δημόσιο θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, αλλά θα χρειαστεί να επιβάλει άλλα ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα για να καλύψει το νέο κενό που θα δημιουργηθεί. Αποκάλυψε δε ότι τα μέτρα αυτά θα είναι μόνιμου χαρακτήρα αυξήσεις φόρων! «Είναι ένας πρόσθετος πονοκέφαλος, παρότι έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις από τους στόχους του Προϋπολογισμού για το 2013. Θα το κάνουμε αν είμαστε υποχρεω¬μένοι, αλλά θα χρειαστεί να βρούμε ισοδύναμα φορολογικά σε μόνιμη βάση», δήλωσε χθες ο κ. Σταΐκούρας στην ηλεκτρονική έκδοση των «Financial Times» και στη δημοσιογράφο Κέριν Χόουπ. Με βάση, πάντως, τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τα όσα δήλωσε ο κ. Σταΐκούρας, τα αποτελέσματα που θα έχει η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ θα είναι τα ακόλουθα:

1. Οι βασικοί μισθοί των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας θα αυξηθούν κατά 8 έως και 464 ευρώ το μήνα. Τα αναδρομικά που θα πρέπει να καταβληθούν κυμαίνονται μέχρι στιγμής από 152 έως 8.816 ευρώ.

2. Τα επιδόματα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών θα αυξηθούν κατά 11,72 έως 25,88 ευρώ το μήνα. Τα αναδρομικά που αναλογούν στους 18 μήνες οι οποίοι έχουν παρέλθει από την 1η Αυγούστου 2012 μέχρι σήμερα κυμαίνονται από 222,68 έως 491,72 ευρώ.

3. Τα επιδόματα ειδικής απασχόλησης θα χρειαστεί να αυξηθούν κατά 15,43 έως 88 ευρώ το μήνα ανάλογα με το βαθμό. Θα πρέπει επίσης να καταβληθούν και αναδρομικά από 293,17 έως 1.627 ευρώ.

4. Τα επιδόματα θέσης -υψηλής ή αυξημένης ευθύνης- θα απαιτηθεί να αυξηθούν κατά 3,15 έως και 178 ευρώ το μήνα και να καταβληθούν και αναδρομικά από 59,85 έως 3.386,94 ευρώ. ανάλογα με το βαθμό.

5. Τα έξοδα παράστασης για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα πρέπει να αυξηθούν κατά 26 έως 83 ευρώ το μήνα και να χορηγηθούν και αναδρομικά από 487,92 έως 1.579,66 ευρώ.

6. Στα επιδόματα ευθύνης διοίκησης θα πρέπει να δοθούν αυξήσεις κατά 10 έως 24 ευρώ το μήνα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά από 185,63 έως 456,19 ευρώ.

7. Το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας θα αυξηθεί κατά 16 ευρώ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και κατά 21 ευρώ για τα Σώματα Ασφαλείας. Θα πρέπει επίσης να καταβληθούν αναδρομικά 304 ευρώ στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και 401,28 ευρώ στο ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος.

8. Το επίδομα ειδικών συνθηκών θα αυξηθεί από τα 65 στα 72 ευρώ το μήνα, ενώ θα πρέπει να δοθούν και αναδρομικά 133 ευρώ.

Από τις παραπάνω αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις έως και 30% για τις συνολικές αποδοχές των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Ειδική κατηγορία εργαζόμενων οι ένστολοι, διευκρινίζει το ΣτΕ

ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής μεταχείρισης και προστασίας σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζομένους του δημόσιου τομέα: Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για το... διά ταύτα της απόφασης-«βόμβα» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας που καθιστά... κενό γράμμα -για λόγους αντισυνταγματικότητας- το «ψαλίδισμα» των αποδοχών των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας από 1ης Αυγούστου 2012.

Σκεπτικό το οποίο, κατά τις εκτιμήσεις νομικών κύκλων, ενδεχομένως περιορίζει -αλλά δεν αποκλείει- τον κίνδυνο να λειτουργήσει η απόφαση ως «πάτημα» για τη δικαίωση άλλων εργαζομένων του Δημοσίου, οι οποίοι διεκδικούν δικαστικά την ανατροπή των μνημονιακών περικοπών στις αμοιβές τους. Οι προσφυγές τους θα κριθούν αυτοτελώς από τη Δικαιοσύνη, η οποία στην προκειμένη περίπτωση έκρινε ότι... αιχμή του δόρατος για την ακύρωση των περικοπών των ενστόλων είναι ότι αποτελούν προσωπικό ειδικής κατηγορίας και προστασίας. Δεν είναι όμως απίθανο ανάλογης αξιολόγησης να τύχουν και άλλες κατηγορίες υπηρετούντων του Δημοσίου (π.χ. του χώρου της Υγείας, όπου επίσης εφαρμόζεται ειδικό μισθολόγιο).

Όπως ανέφεραν νεότερες πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστές διακριβώνουν με συντριπτική πλειοψηφία -σχεδόν ομόφωνα- την αντισυνταγματικότητα της υπουργικής απόφασης ΟΙΚ. 2834080022/14.11.2012, που επέβαλε νέες μειώσεις στις αποδοχές των ενστόλων (είχαν υποστεί άλλες δύο στο παρελθόν).

Συνταγματικό κώλυμα «διέγνωσαν» οι ανώτατοι δικαστές και στην καθιέρωση με την επίμαχη απόφαση -η οποία εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012, δηλαδή του λεγάμενου Μνημονίου III- της υποχρέωσης για αναδρομική, από την 1η Αυγούστου 2012, επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων αποδοχών τούς (τα επιπλέον -βάσει της μείωσης- ποσά που είχαν λάβει). Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών ανατρέχει από 1/8/2012 και αφορά όλο το διάστημα ισχύος της -ακυρωθείσας πλέον με τη... βούλα του ΣτΕ- απόφασης, που εκτιμάται ότι θα έχει δημοσιονομικό κόστος περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι προσφεύγοντες που δικαιώθηκαν είναι: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης. Ηπείρου, Έβρου και Στερεός Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, αλλά και 590 στρατιωτικοί και λιμενικοί υπάλληλοι.

Κάντε κλικ στις παρακάτω φωτό για μεγένθυση:
ClickClick
(Ε.Τ. 22/01/2014 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ - gpalaitsakis@e-typos.com - ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ - Σ.Λ.)πηγη:ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ