Οι μεγάλες ανατροπές στους μισθούς
Ανατροπές στους μισθούς των ενστόλων φέρνουν τα νέα δεδομένα, που αναμένεται να διαμορφωθούν με την επίσημη έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με αυτή θα επέλθουν σημαντικές αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές περίπου 268.500 εν ενεργεία και απόστρατων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των... διάφορων σωμάτων ασφαλείας.
Ειδικότερα, η απόφαση θα επηρεάσει τις αποδοχές σε αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς και υπηρετούντες στους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία). Οι ένστολοι θα δουν τους μισθούς τους να επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ περικοπών και ειδικότερα πριν από την 1η Αύγουστου 2012 οπότε και τέθηκε σε ισχύ το νέο καθεστώς. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να προβλεφθεί και αναδρομική επιστροφή των ποσών που ψαλιδίστηκαν, ενώ οι αυξήσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 1.000 ευρώ τον μήνα για κάποιες κατηγορίες.
Κέρδη και ζημιές μετρούν οι ένστολοι, αναμένοντας να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει οι μισθολογικές αποδοχές τους να επανέλθουν στο καθεστώς προ της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου για τις κατηγορίες αυτές υπαλλήλων του Δημοσίου - δηλαδή στα επίπεδα πριν από την 1η Αυγούστου 2012.
Μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ, επηρεάζονται περίπου 268.500 ένστολοι και ειδικότερα 80.000 υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις, 53.000 στην Ελληνική Αστυνομία, 8.000 πυροσβέστες, 7.500 λιμενικοί καθώς και 120.000 απόστρατοι όλων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
Οι κατηγορίες αυτές θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται σημαντικά, ενώ σε περίπτωση μάλιστα που ισχύσει η αναδρομική επιστροφή ποσών που περικόπηκαν από την έναρξη ισχύος του νέου καθεστώτος θα έχουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη. Ενδεικτικό για παράδειγμα είναι πως για τους 80.000 υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις έχει υπολογιστεί ότι η αναδρομική επιστροφή θα ανέλθει σε 120 εκατ. ευρώ.
Αυξήσεις από 2,3% έως και 12% στις μηνιαίες μεικτές αποδοχές τους αναμένεται να δουν οι αστυνομικοί, καθώς στα επίπεδα αυτά κινήθηκαν στην περίπτωσή τους οι μισθολογικές μειώσεις, σύμφωνα με παραδείγματα και στοιχεία από τον αντιπρόεδρο Οικονομικών της ΠΟΑΣΥ, Αντώνη Ζαχαριουδάκη.
✓ Έτσι, για παράδειγμα ένας άγαμος ανθυπαστυνόμος με 12 έτη υπηρεσίας είχε απώλειες 136,04 ευρώ τον μήνα με το ισχύον καθεστώς, καθώς οι μηνιαίες μεικτές αποδοχές του με πενθήμερα και 48 ώρες νυχτερινά περιορίστηκαν από 1.794,64 ευρώ στα 1.658,6 ευρώ. ✓ Αντιστοίχως, σε αστυνόμο Α' έγγαμο με τρία τέκνα και 26 χρόνια προϋπηρεσίας το ψαλίδι στις αποδοχές έφτασε στο 11,5% και βάσει των σημερινών δεδομένων λαμβάνει 2.238,25 ευρώ αντί 2.526,79 ευρώ προ των περικοπών. ✓ Με την ανατροπή των περικοπών, ένας άγαμος αστυφύλακας με εξαετή προϋπηρεσία θα παίρνει στο εξής επιπλέον 34,55 ευρώ μηνιαίως και ένας αρχιφύλακας έγγαμος με ένα τέκνο και 14ετή προϋπηρεσία θα δει τις μηνιαίες αποδοχές του να αυξάνονται κατά 114,15 ευρώ. ✓ Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στον κλάδο του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και του Λιμενικού Σώματος. Μετά τις περικοπές, αρχιπύραρχος έγγαμος με δύο παιδιά έχασε 853 ευρώ τον μήνα, επιπυραγός επίσης έγγαμος με δύο παιδιά εμφάνισε απώλειες 211.76 ευρώ, ενώ έγγαμος ανθυποπυραγός είχε μείωση 82,96 ευρώ και υπαρχιπυροσβέστης άγαμος είδε τις αποδοχές του να περικόπτονται κατά 65 ευρώ.
Μισθολογική ενίσχυση θα έχουν όπως είναι αναμενόμενο και οι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις.
✓ Στην περίπτωση των αγάμων, ένας λοχίας της κατηγορίας των επαγγελματιών οπλιτών θα έχει αύξηση ετήσιων αποδοχών κατά 1.326 ευρώ, προκειμένου να επανέλθει στα 12.421 ευρώ που έπαιρνε έναντι των 11.095 ευρώ σήμερα. ✓ Επιπλέον 872 ευρώ τον χρόνο θα εισπράττει άγαμος λοχίας της κατηγορίας των ανώτερων στρατιωτικών σχολών υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), καθώς από τα 9.963 ευρώ κατ’ έτος, που παίρνει με το σημερινό καθεστώς, θα πρέπει να φτάσει στα 10.835 ευρώ. ✓ Στους έγγαμους με δύο παιδιά, κέρδος 697 ευρώ ετησίως θα έχει ένας στρατιώτης, 1.547 ευρώ ένας δεκανέας και 1.555 ευρώ ένας λοχίας της κατηγορίας των επαγγελματιών οπλιτών. Αντιστοίχως, έγγαμοι με δύο παιδιά της κατηγορίας των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) θα έχουν αύξηση 1.863 ευρώ τον χρόνο στην περίπτωση υπολοχαγού, 1.966 ευρώ για λοχαγούς και 2.168 ευρώ για ταγματάρχες.
ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ. Σημαντικές μειώσεις επέφερε το νέο μισθολόγιο του 2012 και για τους περίπου 120.000 απόστρατους των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Ειδικότερα, οι περικοπές για τους απόστρατους κυμάνθηκαν από 8 ευρώ έως και 464 ευρώ στους βασικούς μισθούς, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι απώλειες στα διάφορα επιδόματα η συνολική μείωση ήταν από 45,98 ευρώ έως και 585,12 ευρώ. Η μόνη περίπτωση όπου στις βασικές μηνιαίες αποδοχές δεν μπήκε ψαλίδι αφορούσε εκείνες των αποστράτων με βαθμό λοχία, όπου καταγράφηκε αύξηση κατά 35 ευρώ.
Όπως αναφέρει ο οικονομικός σύμβουλος του Συντονιστικού Ενώσεων Αποστράτων ΝΠΔΔ, Γ. Αντωνιάδης, οι απόστρατοι υπέστησαν γενικά διπλή περικοπή. Η πρώτη έγινε μέσω της προσαρμογής των συντάξεων στους αντίστοιχους νέους μισθούς των εν ενεργεία στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, που ίσχυσε από την 1η Αυγούστου 2012, ενώ ακολούθησε δεύτερη περικοπή από τον Ιανουάριο 2013 που κυμάνθηκε μεταξύ 5% και 20% και συνδεόταν με τις ευρύτερες περικοπές συντάξεων. Επιπτώσεις στους μισθολογικούς βαθμούς είχε επιφέρει το νέο καθεστώς και στους συνταξιούχους της Ελληνικής Αστυνομίας. Βάσει των στοιχείων, οι επιπτώσεις αυτές κυμαίνονταν από 5,5% για έναν συνταξιούχο υπαστυνόμο Α', 7,4% για αστυνόμο Β' και έφταναν στο 10,15% για αστυνομικό διευθυντή και στο 11,7% για έναν συνταξιούχο ταξίαρχο.
Ποιες κατηγορίες θα δουν τις αποδοχές να αυξάνονται σημαντικά: |
Πόσο και ποια επιδόματα ενισχύονται
Οι ένστολοι δεν πρέπει να υπολογίζουν επαναφορά επιδομάτων όπως τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα
Οφέλη θα έχουν οι ένστολοι και από την επικείμενη επαναφορά των διαφόρων επιδομάτων στα προ του νέου μισθολογίου επίπεδα. Μεταξύ αυτών είναι το επίδομα ειδικής απασχόλησης, το επίδομα ειδικών συνθηκών, το επίδομα επιτελικής ευθύνης ή το επίδομα διοίκησης.
Έτσι, για παράδειγμα, το επίδομα ειδικής απασχόλησης θα πρέπει να επανέλθει στα 130,43 ευρώ μηνιαίως από 115 ευρώ σήμερα για το χαμηλόβαθμο προσωπικό, στα 175,6 ευρώ από 155 ευρώ για τους αξιωματικούς και στα 311,13 ευρώ από τα 225 ευρώ στα οποία είχε περιοριστεί για τους ανώτατους αξιωματικούς των σωμάτων ασφαλείας.
Αντίστοιχη αύξηση κατά 6,92 ευρώ τον μήνα θα έχουν οι ένστολοι από την είσπραξη του επιδόματος ειδικών συνθηκών (από τα 65 ευρώ με το ισχύον καθεστώς θα πρέπει να φτάσει ξανά στα 71,92 ευρώ που καταβάλλονταν πριν από την 1η Αυγούστου 2012).
Ενισχυμένο θα είναι στο εξής και το επίδομα επιτελικής ευθύνης. Από τα 26 ευρώ πρέπει να επανέλθει στα 29,15 ευρώ για κατηγορίες ενστόλων όπως πυροσβέστες, αρχιπυροσβέστες, αστυφύλακες, υπαρχιφύλακες, ανθυπαστυνόμοι. Στα 35,62 ευρώ από 32 ευρώ θα φτάνει πλέον μηνιαίως για τους κατώτερους αξιωματικούς ενώ στα 475,24 ευρώ από 95 ευρώ σήμερα θα είναι για τους ανώτερους αξιωματικούς.
Ανάλογα με τον βαθμό, αύξηση θα παρουσιάσει και το επίδομα διοίκησης και ειδικότερα κατά 9,77 ευρώ στους κατώτερους αξιωματικούς, κατά 14,24 ευρώ στους ανώτερους αξιωματικούς και κατά 24,01 ευρώ τον μήνα για τους ανώτατους αξιωματικούς.
Παράλληλα, υπήρχαν και άλλα επιδόματα, όπως το επίδομα εξομάλυνσης το οποίο είχε περιοριστεί στα 100 ευρώ από 111,72 ευρώ για άγαμους, στα 150 από 169,21 ευρώ για τους έγγαμους και στα 200 ευρώ από 225,88 ευρώ για έγγαμους με παιδιά. Με την απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να επανέλθει και αυτό στα προηγούμενα επίπεδα.
Σε ειδικές περιπτώσεις προβλεπόταν επίσης επίδομα νυκτερινής εργασίας, που είχε μειωθεί σε 2,6 ευρώ την ώρα από 2,93 ευρώ και με πρόβλεψη οι νυχτερινές ώρες να μην υπερβαίνουν ετησίως τις 488 αντί 768 που ίσχυε στο παρελθόν. Χωρίς περικοπή είχε παραμείνει μόνον το επίδομα των 46 ευρώ για πρόσθετη αμοιβή για την έκτη ημέρα εργασίας.
Ωστόσο, οι ένστολοι δεν πρέπει να υπολογίζουν επαναφορά επιδομάτων όπως τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα ή το επίδομα αδείας, καθώς για αυτά υπάρχει πρόβλεψη κατάργησης για το σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου.
Στα προ περικοπών επίπεδα θα επανέλθουν βασικά επιδόματα, που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί - ένστολοι: |