Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Κώστας Καραμανλής: - Οι ανησυχίες για την Τουρκία «είναι εύλογες και υπαρκτές» - Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει γιατί χαρακτηρίζει τους δυσαρεστημένους πολίτες, ως οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές


 Μήνυμα για τα εθνικά θέματα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η εξουσία πρέπει να ανταποκρίνεται στα αιτήματα και τις ανησυχίες των πολιτών, ώστε να μη χάνει τη νομιμοποίησή της, έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Με αφορμή την παρουσία του στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα, με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη», ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε πως «οι προβληματισμοί και ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές».

Επικαλούμενος τη «σχέση ζωής» του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τη Θεσσαλονίκη, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στις ανασκαφές του αρχαιολόγου, Μανόλη Ανδρόνικου, τονίζοντας πως «ο μακεδονικός πολιτισμός είναι ελληνικός».

Σημείωσε ότι «οι παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχουν ξεχωριστή σημασία και σήμερα, διότι μπορεί πράγματι το δημοκρατικό πολίτευμα να είναι στέρεα εδραιωμένο στη χώρα μας, μπορεί πράγματι να έχει αυξηθεί σημαντικά ανά τον κόσμο ο αριθμός των χωρών με δημοκρατικό καθεστώς, όμως κίνδυνοι για τη Δημοκρατία και κυρίως την ποιότητά της ελλοχεύουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα προτού προξενήσουν ανεπανόρθωτες βλάβες».

Η ιστορική αλήθεια για τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι ο «Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση δηλαδή της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, θα έπρεπε να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, αν χρειαστεί και με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού και ήταν η Τουρκία που υπαναχώρησε τότε». Και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Με άλλα λόγια, ο υπαινιγμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει επί θεμάτων που μονομερώς και αυθαίρετα επιχειρεί να προσθέτει διαχρονικά η Τουρκία στην ατζέντα είναι ανακριβής, έωλος και ίσως εκ του πονηρού».

Οσον αφορά την εποχή μας, ο Κώστας Καραμανλής υπερασπίστηκε όλους όσοι εκφράζουν «προβληματισμούς και ανησυχίες» για τα εθνικά θέματα, υποστηρίζοντας ότι «είναι εύλογες και υπαρκτές» καθώς δημιουργούνται από την «επιθετικότητα και τον αυξανόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας».  

Και πρόσθεσε με νόημα: «Η ανάδειξή τους στην ουσία ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, ιδίως όταν εκφράζονται από υπεύθυνα χείλη. Είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές, εφόσον μάλιστα η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή».

Κοινωνικές ανισότητες και «σύστημα»

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο σοβαρό ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας τους «στα μάτια πολλών το σύστημα έχασε τη νομιμοποίησή του» και συχνά οδηγούνται σε «ακραίες φωνές και κόμματα».

«Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων με την περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού ωθεί αυξανόμενο αριθμό πολιτών στην αποχή και άρνηση της πολιτικής διαδικασίας», είπε και πρόσθεσε:

«Ακόμα χειρότερα στα μάτια πολλών το σύστημα έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του. Μεταβάλλονται είτε σε “φυγάδες της πολιτικής”, δηλαδή απορρίπτουν τη συμμετοχή τους στα κοινά είτε σε “πολιτικούς νομάδες”, εγκαταλείποντας ιστορικά κόμματα και στρέφονται σε πιο ακραίες φωνές και σχήματα. Η δε δυσαρέσκεια και απογοήτευσή τους οδηγεί και τον δημόσιο βίο σε όλο και μεγαλύτερη οξύτητα, επιθετικότητα, λεκτική και όχι μόνο βία, τραυματίζοντας και με αυτόν τον τρόπο τη σταθερότητα και τη δημοκρατική διαδικασία».

Ειδικά για τη δικαιοσύνη, είπε ότι «αν οι πολλοί δεν εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη, ναρκοθετείται το δημοκρατικό πολίτευμα».

Και πρόσθεσε: «Κανένα πολιτικό σύστημα, ακόμη και η κοινοβουλευτική δημοκρατία, δεν μπορεί να επιβιώσει επί μακρόν, αν δεν έχει ισχυρή νομιμοποίηση και αξιοπιστία στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Και ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι υπεροπτικά και αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους πολίτες ως οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές».




https://www.kathimerini.gr/politics/563305783/kostas-karamanlis-eyloges-kai-yparktes-oi-anisychies-gia-ta-ethnika-themata/