Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Συντάξεις: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: - Υπουργός Οικονομικών: - Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις, για τα αναδρομικά, που σημαίνει ότι θα τις υλοποιήσουμε - Εμείς θα αποτιμήσουμε το δημοσιονομικό κόστος

15/07/2020



 «Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις, που σημαίνει ότι θα τις υλοποιήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και πρόσθεσε ότι θα μελετηθεί η απόφαση, προκειμένου το υπουργείο Εργασίας να ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών για το ύψος του δημοσιονομικού κόστους. «Θα δούμε τις δυνατότητες που έχει η χώρα και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα κάνουμε ανακοινώσεις. Εμείς θα αποτιμήσουμε το δημοσιονομικό κόστος», επεσήμανε.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, δήλωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει εφέτος η οποιαδήποτε αύξηση φόρου, ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία «έτσι όπως διαχειριζόμαστε την κατάσταση, αντέχει και δεύτερο κύμα κορoνοϊού το φθινόπωρο. Η αντιπολίτευση ήθελε να ξοδέψουμε όλα τα πολεμοφόδια από την αρχή». Έκανε παράλληλα αναφορά σε μειώσεις υποχρεώσεων των πολιτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, με τη σημείωση ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με την εξέλιξη της υγειονομικής χρήσης και τις αποφάσεις της Ευρώπης για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο υπουργός απέκλεισε επί του παρόντος σενάριο για παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας (που εκπνέει σήμερα) για την υποβολή αιτήσεων στον β' κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Δηλώνοντας ότι περίπου 20.000 επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει τις δηλώσεις τους, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή μια παράταση των προσωρινών μέτρων μείωσης του ΦΠΑ στα καφέ και τις μεταφορές, η οποία λήγει το φθινόπωρο.

Τέλος, είπε ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι εκτιμήσεις του υπουργείου για ύφεση 5%- 8% εφέτος και πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις θα επικαιροποιηθούν τον Οκτώβριο με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

"Οι αποκρατικοποιήσεις  μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην προσέλκυση επενδύσεων"

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε οι αποκρατικοποιήσεις και γενικότερα η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου να συμβάλλουν καθοριστικά στην προσέλκυση επενδύσεων και στη στροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, βασισμένο σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και σε κλάδους και τομείς όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα».

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, σε χαιρετισμό του κατά τη διαδικτυακή παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ με θέμα «Μακροοικονομικές και κοινωνικοοικονομικές επιδράσεις από την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού δημοσίου». Πρόσθεσε δε, ότι για την κυβέρνηση οι αποκρατικοποιήσεις δεν αποτελούν μόνον ένα μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων, αλλά κυρίως έναν καταλύτη για τη βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, και συνολικά την επίτευξη υψηλής οικονομικής μεγέθυνσης της χώρας. «Να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο ισχυρής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός χαρακτήρισε σημαντική τη μελέτη του ΙΟΒΕ, καθώς, όπως είπε, για πρώτη φορά μια έρευνα αποτυπώνει και αποτιμά, με τη σφραγίδα εγκυρότητας του ΙΟΒΕ, την πολλαπλά θετική επίδραση των αποκρατικοποιήσεων, τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Πρόσθεσε δε, ότι «η μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου είναι μεγάλα, διαχέονται σε πολλά επίπεδα, και εκτείνονται σε βάθος χρόνου.

1.Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης. Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΙΟΒΕ, στο σύνολο του προγράμματος, υπολογίζεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ενίσχυσαν το ΑΕΠ της χώρας, κατά μέσο όρο, κατά περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2011- 2019. Την ίδια περίοδο, η μέση επίδραση στην απασχόληση πλησίασε τους 20.000 πλήρως απασχολούμενους.

2.Οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις λειτούργησαν ως "βατήρας" πρόσθετων επενδύσεων στο σύνολο της οικονομίας, διότι βελτίωσαν τις προοπτικές της και ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη.

3.Τα έσοδα από τις συμφωνίες για την παραχώρηση της αξιοποίησης υποδομών και την πώληση μετοχών και ακινήτων συντελούν στον περιορισμό των δανειακών αναγκών του Δημοσίου και, τελικά, στη μείωση του δημοσίου χρέους. Παράλληλα, όπως εύστοχα επισημαίνει το ΙΟΒΕ, δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο, "ο οποίος διαφορετικά θα έπρεπε να είχε καλυφθεί με περαιτέρω περικοπή δημοσίων δαπανών ή με αύξηση των φορολογικών βαρών".

4.Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ενισχύει, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, τις ιδιωτικές επενδύσεις, συμβάλλοντας στη συσσώρευση παγίου κεφαλαίου και στην αύξηση της παραγωγικότητας στην οικονομία.

5.Οι αποκρατικοποιήσεις συμβάλλουν στην εισαγωγή τεχνογνωσίας, στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων, στη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, της ανταγωνιστικότητας και της προσαρμογής τους στην κυκλική οικονομία, καθώς και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας. Έτσι προκύπτουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για το ΑΕΠ, την απασχόληση και τα δημοσιονομικά μεγέθη».

Ακόμα μία σημαντική παράμετρος που αναδεικνύεται στη μελέτη, είπε ο κ. Σταϊκούρας, είναι ότι οι εν λόγω συμφωνίες «εμπεριέχουν αναγκαίες βελτιώσεις και παρεμβάσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς και δεσμεύσεις για την πραγματοποίηση επενδύσεων, οι οποίες έχουν τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και αυξήσει την αποδοτικότητα των συντελεστών παραγωγής σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία».

Αναφερόμενος στην υγειονομική κρίση, είπε ότι αυτή από τον περασμένο Μάρτιο περιόρισε σημαντικά τα περιθώρια να συνεχιστεί η υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων με τους ρυθμούς που είχαν σχεδιαστεί. Ωστόσο, πρόσθεσε, «ακόμα και μέσα στη δίνη του κορoνοϊού συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά, συντονισμένα και αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αποδεικνύουν:

*η συνέχιση, παρά τις αντίξοες διεθνές συνθήκες, αποκρατικοποιήσεων, όπως είναι η Μαρίνα Αλίμου κ.ά.,

*και η χθεσινή ψήφιση στη Βουλή διατάξεων με τις οποίες προωθείται η επένδυση στο Ελληνικό, αίρονται σημαντικά εμπόδια που καθυστερούσαν την αξιοποίηση καίριων περιφερειακών λιμένων της χώρας- όπως των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Βόλου- και διευκολύνεται η διενέργεια δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου