Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Κυβέρνηση: - Fake News και Μεταναστευτικό - Οι 9 Ερωτήσεις και οι 9 αποστομωτικές απαντήσεις


 Fake News και Μεταναστευτικό

1. Η Ελλάδα έχει γεμίσει μετανάστες.

Η αλήθεια είναι ότι ο μεταναστευτικός πληθυσμός στην Ελλάδα βαίνει μειούμενος τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι πάνω από 200 χιλιάδες νόμιμοι μετανάστες, αλβανικής κυρίως καταγωγής, έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής και πανδημικής κρίσης.

2. Μας πληρώνει η Ευρώπη για να τους κρατάμε εδώ.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα παραμένει ως επί το πλείστον χώρα διέλευσης παρά τελικού προορισμού. Αν από 1/1/2021 εισήλθαν στην χώρα 70 χιλιάδες παράτυποι μετανάστες, εξήλθαν από αυτήν πολλοί περισσότεροι αφού μόνο τα προσφυγικά ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδόθηκαν στο διάστημα αυτό ξεπερνούν σε αριθμό τις 100 χιλιάδες.

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αποδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είναι απαραίτητο και αποτελεί ελληνική επιτυχία το κόστος αντιμετώπισης και διαχείρισης του προβλήματος να το επωμίζεται συνολικά ο Ευρωπαίος και όχι μόνο ο Έλληνας φορολογούμενος. Χάρη στην διεκδικητική μας πολιτική, η Ελλάδα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τους περισσότερους πόρους σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες.

3. Γιατί τους αφήνετε να περνούν;

Η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό, ασκούν, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, μια αυστηρή πολιτική επιτήρησης και φύλαξης των συνόρων γι’ αυτό και έχουμε καθημερινά πολλές αποτροπές και στη στεριά αλλά και στο πολύ πιο δύσκολο πεδίο της θάλασσας. Άλλωστε γι’ αυτό η Ελλάδα επικρίθηκε από δικαιωματιστές και ακτιβιστές. Η πολιτική αυτή ωστόσο είναι δίκαιη, και οφείλει να είναι δίκαιη, δηλαδή να έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κι’ αυτό τόσο για λόγους αρχών όσο και για λόγους εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος.

4. Γιατί δεν τους διώχνετε, γιατί δεν τους απελαύνετε;

Η υποχρεωτική επιστροφή ενός παράτυπου μετανάστη στην πατρίδα του προϋποθέτει την συνεργασία της χώρας προέλευσης. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ούτε νόμιμος ούτε πρακτικός τρόπος απέλασης, γι’ αυτό και η Ελλάδα διεκδικεί έναν ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό απελάσεων, ο οποίος, με τη δύναμη της Ευρώπης, θα μπορεί να επιβάλει στις χώρες προέλευσης να συνεργαστούν.

5. Γιατί τους δίνετε άσυλο;

Η παροχή ασύλου γίνεται βάσει νόμων, ευρωπαϊκών κανονισμών και διεθνών συμβάσεων. Αποτελεί μια διοικητική πράξη που ελέγχεται εν τέλει από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη (τα διοικητικά δικαστήρια). Δεν το αποφασίζει ο υπουργός ή η κυβέρνηση. Όσοι παίρνουν άσυλο, περνούν μαζί και ταξιδιωτικά έγγραφα. Όσοι δεν παίρνουν καθίστανται επιστρεπτέοι. Ένα μέρος από αυτούς πράγματι επιστρέφεται είτε εθελούσια είτε υποχρεωτικά.

6. Τι τους θέλετε τους Παλαιστίνιους εδώ;

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει καθόλου την παράτυπη μετανάστευση και την παράνομη διακίνηση ατόμων και βρίσκεται στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών στην αυστηρή αλλά δίκαιη επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων. Ωστόσο, όλοι οι αιτούντες άσυλο δικαιούνται μιας εξατομικευμένης, αξιόπιστης, και αντικειμενικής κρίσης της αίτησης τους σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή ενός Παλαιστίνιου, του οποίου η αίτηση απορρίφθηκε, στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη ή στο ίδιο το Ισραήλ προϋποθέτει την συνεργασία της ισραηλινής κυβέρνησης και την έγκριση της για αυτήν την επιστροφή.

7. Το ελληνικό Λιμενικό μετά την Πύλο χαλάρωσε.

Το ελληνικό Λιμενικό ακολουθεί την ίδια πολιτική από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα γι’ αυτό και η οποία αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα ήταν πολύ πιο περιορισμένη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Κροατία, η Σλοβενία, και η ίδια η Γερμανία. Η αυξομείωση των ροών δεν μπορεί παρά να επηρεάζεται από την διεθνή κατάσταση και από πολλούς άλλους παράγοντες.

8. Γιατί μιλάτε με τους Τούρκους;

Η Τουρκία έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε διεθνή κόμβο παράτυπης μετανάστευσης για μια σειρά από λόγους. Η συννενόηση μαζί της μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ειλικρίνεια των προθέσεων της δοκιμάζεται κάθε μέρα επί του πεδίου. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αφελής με την Τουρκία, όμως τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει αλλαγή της τουρκικής συμπεριφοράς που έχει να κάνει με την αποφασιστική και πετυχημένη αντίδραση της Ελλάδας στην ωμή εργαλοιοποίηση του μεταναστευτικού που επιχείρησε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο.

9. Γιατί να έρχονται οι Τούρκοι στα νησιά;

Τούρκοι τουρίστες έρχονταν και έρχονται στα ελληνικά νησιά όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ξένοι. Η διευκόλυνση της πρόσβασης τους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με την επιτόπου έκδοση βίζας από Έλληνες αστυνομικούς είναι ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών και των παραγωγικών φορέων του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Γι’ αυτό και σήμερα δήμαρχοι, επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι, και ενώσεις ξενοδόχων ζητούν και τα δικά τους νησιά να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα διευκόλυνσης. Ειδικά για τα νησιά του βορείου Αιγαίου που έχουν περιορισμένη τουριστική αγορά και περίοδο το μέτρο αυτό μπορεί να δώσει, αν εν τέλει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σπουδαία αναπτυξιακή ώθηση. Οι ψευτοπατριώτες του διαδικτύου δεν θα πρέπει να συντάσσονται με τους Βορειοευρωπαίους που αντιδρούν στην οποία χαλάρωση του Σένγκεν για τους δικούς τους λόγους ασφαλείας.