Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Αμετανόητοι - Με πεζοπορία γιόρτασε η ΚΝΕ, την συντριβή την κομουνιστών, στο Γράμμο


 Mε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαντική εκδήλωση έκλεισε τις φετινές εκδηλώσεις του το Αθλητικό Στέκι στα πλαίσια του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Αφορούσε την παρουσίαση της πεζοπορικής ανάβασης στην κορυφή του Γράμμου, που πραγματοποίησαν τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ το φετινό καλοκαίρι, στα πλαίσια του αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου και των εγκαινίων του υπαίθριου Μουσείου του Νοσοκομείου του ΔΣΕ.

Με τίτλο «Ανάβαση στον Γράμμο, από τη Νοσοκομειούπολη μέχρι την κορυφή, στα βήματα των μαχητών του ΔΣΕ» τα μέλη της ορειβατικής ομάδας του Κόμματος Θανάσης Λεκάτης και Θεοδόσης Μπενάτος παρουσίασαν χάρτες, σχεδιαγράμματα, φωτογραφίες κ.α που εξηγούσαν εκτενώς τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση του φετινού εγχειρήματος.

Αναφέρθηκαν στο ξεκίνημα αυτών των πρωτοβουλιών του ΚΚΕ για την ανάδειξη της  εποποιίας του ΔΣΕ, στη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς επίσης σε όσα κρύβει το βουνό για τις μάχες και την καθημερινότητα των ανταρτών.

Ο Θανάσης Λεκάτης παρουσίασε την προσπάθεια που έγινε όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη του Γράμου και της ιστορίας του ΔΣΕ, υπενθυμίζοντας την πρώτη πλακέτα που τοποθετήθηκε στην Λυκοράχη το 1996. Μίλησε αναλυτικά για την σημαντική προσπάθεια και τις δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεραστούν, προκειμένου να έρθει στο φως ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ΔΣΕ που αφορούσε την υγειονομική περίθαλψη των μαχητών του.

Ο Θεοδόσης Μπενάτος έκανε ειδική αναφορά στην έκδοση από την «Σύγχρονη Εποχή» του «Ιστορικού και Ταξιδιωτικού Οδηγού για το Γράμμο» που επιτάχυνε τα πράγματα σε μεγάλο βαθμό και επέτρεψε την πραγματοποίηση των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ενώ μέχρι τότε ο Γράμμος δεν υπήρχε καν στους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Όπως τόνισε, στους πελώριους αυτούς ορεινούς όγκους, στα ματωμένα υψώματα, κάθε βράχος, κάθε ρεματιά έχει να αφηγηθεί μια ιστορία. Και η μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, όχι μόνο μας φέρνει πιο κοντά στον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, αλλά δίνει και αμείλικτα των μαχητών του. Επισημαίνοντας μάλιστα πως «αν μέχρι τώρα έχουμε ανακαλύψει πολλά, έχουμε άλλα τόσα να ανακαλύψουμε στο μέλλον».




πηγή:https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/342090/anavasi-ston-grammo-sta-vimata-ton-mahiton-toy-dse-foto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου