Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Συντάξεις: Έρχεται νέα τριπλή ενίσχυση για τους χαμηλοσυνταξιούχους


 Νέα τριπλή ενίσχυση των συντάξεων, αναμένεται για χιλιάδες συνταξιούχους από το τέλος του έτους, τόσο με τις τιμαριθμικές αυξήσεις, που θα κυμαίνονται μεταξύ 3,5% και 3,9%, όσο και με την πληθωριστική διόρθωση για φέτος, αλλά και την περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων ομάδων που έχουν προσωπική διαφορά.

Συντάξεις: Αυξήσεις μαζί με το επίδομα προσωπικής διαφοράς

Μαζί με την αύξηση θα χορηγηθεί και το επίδομα προσωπικής διαφοράς από 100 έως 300 ευρώ σε 600.000 συνταξιούχους που δεν θα έχουν την αύξηση.

Εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφωθεί φέτος στο 2,3%, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, και ο πληθωρισμός στο 4,2% –  4,5%, οι αυξήσεις των συντάξεων θα «κλειδώσουν» λίγο πάνω από το 3,5%.

Ωστόσο το τελικό ύψος της αύξησης θα καθοριστεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην οικονομία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το κόστος ενέργειας και προϊόντων, χωρίς να μένουν έξω από τους όποιους σχεδιασμούς οι επιπλέον δαπάνες στην οικονομία από τη στήριξη πλημμυροπαθών και καμένων από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Συντάξεις: Οικονομική ενίσχυση έως και 300 ευρώ και το 2024

Για τους συνταξιούχους που θα χάσουν τις νέες αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς σχεδιάζεται να δοθεί και πάλι το ειδικό επίδομα που δόθηκε πέρυσι, 200-300 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Εκτιμάται ότι 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι κάθε χρόνο από το 2024 και μετά θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και θα έχουν καθαρή αύξηση.

Στις αυξήσεις που δόθηκαν φέτος, 1.400.000 συνταξιούχοι πήραν ολόκληρη την αύξηση 7,75% στη σύνταξη, γιατί δεν είχαν προσωπική διαφορά για να λάβουν το ανάλογο επίδομα πριν από το τέλος τους έτους.

Άλλοι 300.000 πήραν μικρότερη αύξηση, γιατί ένα μέρος της ισοφάρισε την προσωπική τους διαφορά, την οποία μηδένισαν, ενώ 850.000 δεν πήραν καθόλου αύξηση, γιατί δεν έφτασε να σβήσει την προσωπική τους διαφορά.

Όσον αφορά το επίδομα προσωπικής διαφοράς, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την καταβολή του και το 2024, ενώ σενάρια για ενδεχόμενη αύξησή του στα 350 ευρώ δεν ευδοκιμούν πλέον μετά τιε καταστροφές.

Περισσότεροι από 1.000.000 συνταξιούχοι έλαβαν την έκτακτη ενίσχυση από 200 έως 300 ευρώ.

Συντάξεις: Τα κριτήρια

Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφωνόταν με βάση τρία κριτήρια: τη μερική ή και καθόλου λήψη αύξησης λόγω της προσωπικής διαφοράς, το ύψος της σύνταξης, αλλά και τυχόν επιπλέον ενισχύσεις που έλαβαν οι συνταξιούχοι το προηγούμενο διάστημα.

Μέσα στον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα μέχρι τις 22 του μηνός θα χορηγηθεί η νέα επιταγή ακρίβειας 200 – 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους.

Επίσης μέσα στον χρόνο θα ενισχυθούν επιπλέον οι χαμηλοσυνταξιούχοι εμμέσως από την απαλλαγή της συμμετοχής στα φάρμακα, καθώς επίκειται η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη.





https://workenter.gr/syntaxeis-erchetai-nea-tripli-enischysi-afxiseis-eos-39-se-chamilosyntaxiouchous-595659/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου