Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Σχης (ΠΖ) ε.α. Φαραντάτος και Ανχης (ΑΣ) ε.α. Χρηστίδης: Η συμμετοχή στις εκλογές είναι η δύναμή μας - Η μεγάλη πολιτική βαρύτητα - Να κάνουμε την ΕΑΑΣ μια υπολογίσιμη δύναμη - Φτάνει πια! - Η αποχή ισοδυναμεί με άνευ όρων παράδοση


 

Γράφουν οι 

Σχης (ΠΖ) ε.α. Αναστάσιος Φαραντάτος,         Ανχης (ΑΣ) ε.α. Χρήστος Χρηστίδης

      μέλος ΔΣ/Ε.Α.Α.Σ.                                        Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Α.Α.Σ                     

. Αγαπητοί Συνάδελφοι, 

Η ΕΑΑΣ είναι ο κατ΄ εξοχήν φορέας επιμέλειας των συμφερόντων των μελών της και ως εκ τούτου οφείλει να επιδιώκει τη βελτίωση της ζωής των ε.α. αξιωματικών και των οικογενειών τους και να αντιτίθεται σε κάθε μέτρο της κυβέρνησης που έχει ως σκοπό το ακριβώς αντίθετο. 

Επομένως η ΕΑΑΣ είναι φορέας που ασκεί πολιτική. Σε ποιο βαθμό όμως μπορεί να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων; 

Είναι γνωστό ότι η ΕΑΑΣ έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από τη διαχείριση των φορέων που έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής των μελών της, αφού στο ΜΤΣ και ΝΙΜΤΣ συμμετέχει με μια ψήφο. 

Η ψήφος αυτή σε ένα πολυμελές ΔΣ, όπου την πλειοψηφία την έχει συστημικά η εκάστοτε κυβέρνηση δια του ΥΕΘΑ και του ΓΕΣ, είναι φυσικό να μην έχει ουσιαστική βαρύτητα. Έχει όμως πολιτική βαρύτητα και μάλιστα μεγάλη. Διότι μια ψήφος υπέρ των συμφερόντων των μελών μας καταδεικνύει την αντίθεση του κοινωνικού εταίρου, που λέγεται ΕΑΑΣ, έναντι των μεθοδεύσεων των φορέων αυτών να συρρικνώσουν τις επ’ ωφελεία ημών παροχές, που διαχρονικά είναι συνέπεια νόμων, οι οποίοι πρωτογενώς είχαν θεσπισθεί για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μας. Αντίθετα μια θετική ψήφος υπέρ των περικοπών, που απεργάζεται η εκτελεστική εξουσία, είναι η βάση της πολιτικής συναίνεσης της μεγάλης μερίδας των αποστράτων, υπό το απατηλό κάθε φορά επιχείρημα «το κάνουμε για να διασώσουμε το ταμείο». 

Έτσι η ψήφος μας, όταν χειραγωγείται, όπως πρόσφατα συνέβη με τον εκπρόσωπό μας στο ΜΤΣ, ο οποίος δυο φορές ψήφισε ερήμην και εν αγνοία του ΔΣ/ΕΑΑΣ, εις βάρος των συμφερόντων μας και υπέρ της περικοπής του ΒΟΕΑ, παρέχει το υπόβαθρο στην εκτελεστική εξουσία, που χρειάζεται για την ηθική νομιμοποίηση των αποφάσεών της και τη διασπορά της ενοχής. 

Ποιος θέλει κάθε φορά να διασώσει το ταμείο; ΜΤΣ,ΝΙΜΤΣ κλπ; Μα αυτός που το έφερε σε αυτά τα χάλια με τις δικές του επιλογές ή παρεμβάσεις. Και αυτός δεν είναι άλλος από την εκάστοτε κυβέρνηση διά των συναρμοδίων υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών. Οι μόνοι που δεν έχουν μερίδιο ευθύνης είναι οι μέτοχοι και οι μερισματούχοι, αφού δεν συμμετέχουν ουσιαστικά στη διαχείριση, στη σχεδίαση και υλοποίηση των αποφάσεων. Μόνον καλούνται κάθε φορά να πληρώσουν τα σπασμένα. 

Για να μας πείσουν, οι κατ΄ εξοχήν υπεύθυνοι των πολιτικών επιλογών τους, που έχουν φέρει το ΜΤΣ σε αδιέξοδο, χρησιμοποιούν ως επιχείρημα, την επιτυχημένη πορεία των ταμείων των άλλων κλάδων, δηλαδή επιρρίπτουν τις ευθύνες των δικών τους αποφάσεων στον ΣΞ, ως να είναι αδαείς όσοι πέρασαν από το ΜΤΣ ενώ οι αντίστοιχοι των ΜΤΝ και ΜΤΑ είναι φωστήρες της οικονομικής επιστήμης! 

Αποκρύπτουν ότι στα άλλα δυο ΜΤ εισρέουν τεράστια ποσά από τις κρατήσεις 4% που παρακρατούνται από τους προμηθευτές των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ ο ΣΞ λαμβάνει πολύ λιγότερα. Έτσι διαχρονικά έχουμε μια άρρωστη κατάσταση όπου, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, στους λίγους διανέμονται πολλά και στους πολλούς λίγα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι απόστρατοι του ΠΝ και ΠΑ να λαμβάνουν υπερδιπλάσια μερίσματα από τα ταμεία τους και υπερδιπλάσια ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους. Και ενώ το ΜΤΣ έχει μεγαλύτερη περιουσία από τα άλλα δυο ταμεία, συνεχώς συμπιέζει τα μερίσματα και πρόσφατα τόλμησε να βάλει χέρι και στο ΒΟΕΑ των τέκνων. 

Σε μια εποχή όπου όλα ενοποιούνται και όπου μας «έπεισαν» για την αναγκαιότητα υπαγωγής όλων των συντάξεων υπό τον ΕΦΚΑ, ενώνοντας καθηγητές, μηχανικούς, γιατρούς, εργάτες, εμπόρους, στρατιωτικούς κ.α., επιμένουν να διατηρούν τρία ταμεία κλάδων, στα οποία κατανέμουν τα έσοδα των εξοπλιστικών προγραμμάτων όχι αναλογικά με την έννοια της αναλογικότητας και ισότητας του Συντάγματος, αλλά κατά κλάδο προέλευσης, σαν να γίνονται οι προμήθειες όχι υπέρ της Εθνικής Άμυνας αλλά υπέρ των αποστράτων του ΠΝ και ΠΑ. Από την άλλη έχουν βάλει στο ΜΤΣ, που υπάγεται στο ΥΠΕΘΑ, μεγάλο μέρος αποστράτων της ΕΛ.ΑΣ., παρά το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. ανήκει σε άλλο υπουργείο και δεν έχει σχέση με την Ελληνική Χωροφυλακή, που άλλοτε υπαγόταν στο ΥΠΕΘΑ. 

Πώς μπορούμε όμως να κάνουμε την ΕΑΑΣ μια υπολογίσιμη δύναμη; Η μόνη λύση είναι να δείξουμε την πραγματική μας δύναμη και η δραστηριότητα, που αυτή μπορεί να γίνει μετρήσιμη, είναι οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της 19/2/23. 

Είναι μπροστά στα πόδια μας η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι όχι μόνον είμαστε πολλοί σε κάποιον στατιστικό πίνακα, αλλά ότι είμαστε παρόντες και ενεργοί, ότι συμμετέχουμε στην εκλογή των εκπροσώπων μας, ότι είμαστε ενωμένοι εναντίον όποιου μας κατατάσσει με τα έργα του στους πληβείους και ότι δεν θα ανεχτούμε να κάνει πειράματα εις βάρος των ήδη εξασθενημένων εισοδημάτων μας. 

Ας αφήσουμε τη θαλπωρή του σπιτιού μας μια Κυριακή, να πάμε όλοι να ψηφίσουμε στις εκλογές της ΕΑΑΣ της 19/2/23. Ας δώσουμε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο την ισχύ που απαιτείται, ώστε να έχουμε μια διεκδικητική ΕΑΑΣ, προς το συμφέρον όλων μας. Αναλογιστείτε πόσο πιο βαρύ θα είναι το σύνθημά μας «Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ  ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ» όταν ψηφίσουν πανελλαδικά 12-15.000 άτομα και όχι 6-7.000,ως συνήθως. 

Ενημερώστε τους συναδέλφους φίλους σας, κυρίως τους ηλικιωμένους, βοηθήστε τους στη μετακίνηση, παρακινήστε τους διστακτικούς, πείστε τους αδιάφορους, πάρτε τηλέφωνα, στείλτε email και SMS σε όσους περισσότερους μπορείτε, ταράξτε τα νερά, φέρτε τα πάνω κάτω

Δεν αντέχουμε άλλες περικοπές και υποχωρήσεις.

Φτάνει πια! Η αποχή από τις επόμενες εκλογές ισοδυναμεί με άνευ όρων παράδοση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου