Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Υπουργός Οικονομικών: - "10 προτεραιότητες στην οικονομία" - Ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας. - "Eίμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα το αποτιμήσουν θετικά με την ψήφο τους στις φετινές κάλπες"


7 κομβικές επιτυχίες και 10 πολιτικές προτεραιότητες στην οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργός Οικονομικών

 

Η δύση του 2022 βρίσκει ολόκληρο τον πλανήτη στη δίνη μιας παρατεταμένης περιόδου διεθνών αναταράξεων, με τη μεγαλύτερη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα συνεχιστεί το 2023, διαβρώνοντας τα εισοδήματα των πολιτών και αφήνοντας ευκρινές αποτύπωμα στην αναπτυξιακή δυναμική όλων των χωρών, πλέον και της Ελλάδας.
Ωστόσο, σε αυτή τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, η ελληνική οικονομία προβάλλει σθεναρές αντιστάσεις, επιδεικνύει μεγάλες αντοχές, διαθέτει ισχυρή δυναμική και διακρίνεται από θετικές προοπτικές, όπως πιστοποιούν:

1ον. Η ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το 2022 εκτιμάται ότι θα κλείσει με ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 5,6% και για το 2023 αναμένεται ανάπτυξη 1,8%. Κάθε χρόνο η οικονομία κινείται όλο και καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά τη σημαντική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

2ον. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά. Μάλιστα, καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση στις εξαγωγές αγαθών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες προσεγγίζουν, πλέον, ποσοστά βιομηχανοποιημένων χωρών, όπως είναι η Γερμανία.

3ον. Η ανεργία συρρικνώνεται.

4ον. Οι οικονομικές ανισότητες μειώνονται.

5ον. Τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώνονται σε μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των δανείων, ενώ οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατά 35% την τελευταία τριετία.

6ον. Τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υποχωρεί εντυπωσιακά, κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία. Επιπροσθέτως, το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται ότι θα μειωθεί σημαντικά εφέτος, στο 1,6% του ΑΕΠ, με τα δημόσια οικονομικά να επιστρέφουν σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023.

7ον. Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται. Η Ελλάδα βγήκε, το καλοκαίρι, από την ενισχυμένη εποπτεία, ενώ η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup – μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 1ης Έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας – για την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, ανοίγει, και επίσημα, ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα μας. Τέλος, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε 11 φορές την τελευταία τριετία, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, φτάνοντας πλέον μία θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και καθιστώντας ρεαλιστικό τον στόχο για ανάκτησή της εντός του 2023.

Παρά τα – σημαντικά και διόλου αυτονόητα – παραπάνω επιτεύγματα, οι προκλήσεις μπροστά μας είναι αναντίρρητα πολλές και μεγάλες, εξαιτίας του ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος. Προκλήσεις τις οποίες είμαστε, όμως, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε, με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, χαράσσοντας τις εξής προτεραιότητες για το 2023:

1η Προτεραιότητα: Διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας.
Πεποίθησή μας είναι ότι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αποτελούν τα βασικά όπλα απέναντι στην αβεβαιότητα της περιόδου και τη μεταβλητότητα των αγορών, καθώς και διαβατήριο για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.

2η Προτεραιότητα: Υλοποίηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυ-επίπεδων κρίσεων.

3η Προτεραιότητα: Συνέχιση και ενίσχυση των φορο-ελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως τη μεσαία τάξη.

4η Προτεραιότητα: Στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

5η Προτεραιότητα: Ενίσχυση της κοινωνικής στέγης και της κατοικίας.

6η Προτεραιότητα: Συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών.

7η Προτεραιότητα: Εμπροσθοβαρής αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και βέλτιστη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

8η Προτεραιότητα: Αντιμετώπιση του υψηλού, συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους και περιορισμός του κινδύνου, εξαιτίας των εξωγενών κρίσεων, δημιουργίας νέου χρέους.

9η Προτεραιότητα: Ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας.

10η Προτεραιότητα: Ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 3,5 χρόνια, στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.
Κινούμαστε με αυτοπεποίθηση και σταθερά βήματα στον δρόμο της υπεύθυνης προσπάθειας και της προόδου. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες, αναγνωρίζοντας όσα σημαντικά η Κυβέρνηση έχει πετύχει, στις κρίσιμες κάλπες του 2023 θα επιλέξουν να συνεχίσουν μαζί μας την πορεία αυτή. Έτσι, όλοι μαζί θα χτίσουμε μια πιο παραγωγική, πιο ευημερούσα και πιο δυνατή Ελλάδα!


Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Σταϊκούρα στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, «η ανατολή του νέου έτους βρίσκει την παγκόσμια οικονομία- και ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή- αντιμέτωπη με πολλαπλές, σημαντικές προκλήσεις. Προκλήσεις που απορρέουν, κυρίως, από τις πολυεπίπεδες εξωγενείς κρίσεις τις οποίες κληροδότησε η περασμένη χρονιά, καθώς και από τη συντελούμενη, διεθνώς, στροφή σε πιο συσταλτικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές.

Σε αυτό το περιβάλλον έντονης ρευστότητας και επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών σε μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, η Ελλάδα ξεκινά τη διαδρομή της στο 2023 υπό ευνοϊκότερους όρους, σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς, την τελευταία τριετία, έχει κατορθώσει να επιδείξει υψηλή ανθεκτικότητα, θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές.

Τα χαρακτηριστικά αυτά και η δυναμική της αποτυπώνονται σε όλους, σχεδόν, τους βασικούς δείκτες: στην ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές που ενισχύονται σημαντικά, στην ανεργία που συρρικνώνεται, στις οικονομικές ανισότητες που μειώνονται, στα μη- εξυπηρετούμενα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων που διαμορφώνονται, πλέον, σε μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των δανείων, στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά την τελευταία τριετία, στα δημόσια οικονομικά που σταθεροποιήθηκαν και βρίσκονται σε τροχιά περαιτέρω βελτίωσης, και, τέλος, στο ενισχυμένο κύρος και την αυξημένη αξιοπιστία της χώρας».

Προσθέτει δε, ότι: «παράλληλα, το 2022, με την ολοκλήρωση της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και την έγκριση των τελευταίων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα, αφήνοντας πίσω μας το επώδυνο κεφάλαιο της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας.

Όλα αυτά τα επιτεύγματα είναι πολύ σημαντικά και καθόλου αυτονόητα. Είναι επιτεύγματα συλλογικά, της κοινωνίας και της πολιτείας, για τα οποία εργαστήκαμε μεθοδικά, συνεκτικά και υπεύθυνα, κάτω από πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες.

Πλέον, το 2023, καλούμαστε να κεφαλαιοποιήσουμε περαιτέρω τα επιτεύγματα αυτά και να ξεπεράσουμε παλιές και νέες προκλήσεις».

Εφαρμόζοντας τη στρατηγική με τις δέκα προτεραιότητες, «θα διαφυλάξουμε τους καρπούς των θυσιών των προηγουμένων ετών και θα ισχυροποιήσουμε περαιτέρω την οικονομία μας και συνολικά τη χώρα μας», λέει ο υπουργός Οικονομικών. Επισημαίνοντας ότι «έτσι θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε περαιτέρω την καθημερινότητα και τις προοπτικές κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Ως κυβέρνηση, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή, με σχέδιο, γνώση, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα το αποτιμήσουν θετικά με την ψήφο τους στις φετινές κάλπες».









Το άρθρο