Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Ελληνοτουρκικά: Τα 23 Ελληνικά νησιά που έχει βάλει στο μάτι ο Ερντογάν - Μπαχτσελί: α Δωδεκάνησα θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους είτε με το καλό είτε με το ζόρι». Το άγχος του με τα 12 μίλια


 

Την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών επιμένει να ζητά η Τουρκία που έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο προκλήσεων τον τελευταίο καιρό. Μάλιστα εξαπολύει απειλές κατά της Ελλάδας με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει πως η Αγκυρα θα θέσει θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο σε περίπτωση που δεν αποστρατικοποιηθούν τα νησιά. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του τουρκικού ακροδεξιού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε πως «τα Δωδεκάνησα θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους είτε με το καλό είτε με το ζόρι».

Η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες ανακυκλώνει συστηματικά τα ίδια ζητήματα στις σχέσεις της με την Ελλάδα με απώτερο σκοπό να δημιουργήσει την ύπαρξη «γκρίζων ζωνών» που κατά τη γνώμη της Αγκυρας θα διευκολύνει μια συνολική αναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος στο Αιγαίο και συνολικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετά την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξαιτίας της εισβολής στην Κύπρο το 1974 οι ελληνικές κυβερνήσεις επέλεξαν την επαναστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου με βάση το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ που ρητά επιτρέπει σε μία χώρα την αναγκαία αμυντική προπαρασκευή για να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» και τα νησιά που έχουν οι Τούρκοι στο στόχαστρο

Η «Γαλάζια Πατρίδα» των Τούρκων, περιλαμβάνει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εκείνα που τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία της Τουρκίας έχει επαναφέρει στην επικαιρότητα, ζητώντας την αποστρατικοποίησή τους. Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει τον χάρτη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς. Σύμφωνα με την Άγκυρα, η Ελλάδα οφείλει -στη βάση του διεθνούς δικαίου- να μην διαθέτει στρατεύματα σε συνολικά 23 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Πρόκειται συγκεκριμένα για:

  1. Λέσβος
  2. Σάμος
  3. Χίος
  4. Ικαρία
  5. Λήμνος
  6. Σαμοθράκη
  7. Αστυπάλαια
  8. Ρόδος
  9. Χάλκη
  10. Κάρπαθος
  11. Κάσος
  12. Τήλος
  13. Νίσυρος
  14. Κάλυμνος
  15. Αγαθονήσι
  16. Χάλκη
  17. Λέρος
  18. Λειψοί
  19. Ψέριμος
  20. Πάτμος
  21. Σύμη
  22. Κως
  23. Καστελόριζο

Τα 12 ναυτικά μίλια

Πίσω από την αναθεωρητική ατζέντα της Αγκυρας, η οποία «εμπλουτίζεται» σε βαθμό παραλογισμού τελευταία, κρύβεται ο μεγάλος διαχρονικός φόβος των Τούρκων, που δεν είναι άλλος από το αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητά από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Το casus belli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης από το 1995, βάσει του οποίου εξουσιοδοτείται η τουρκική κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, οριοθετεί το μέγεθος της απειλής για τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Η στρατιωτική και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από τη γείτονα, καθώς θεωρείται ενδεχόμενο εάν οι συσχετισμοί ισχύος και επιρροής ανατραπούν σημαντικά στην περιοχή μας μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα να ασκηθεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, προοπτική που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την εθνική υπόσταση της Τουρκίας. Στην κατεύθυνση αυτή εγείρονται συνεχώς και νέα ζητήματα, που δεν τεκμηριώνονται από καμία σχετική αναφορά του Διεθνούς Δικαίου, τα οποία βάζουν στο τραπέζι οι Τούρκοι επιχειρώντας να αποπροσανατολίσουν από τη μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η χώρα μας, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Η σπουδαιότητα που αποδίδεται στη ζωτικής σημασίας για την Τουρκία παγίωση του υφιστάμενου καθεστώτος των 6 ναυτικών μιλίων και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο από το ίδιο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οπως αναφέρουν οι Τούρκοι, το πλάτος των 6 ναυτικών μιλίων χωρικών υδάτων στο Αιγαίο επιτρέπει σχεδόν το ήμισυ αυτής της θάλασσας και του εναέριου χώρου πάνω από αυτήν, να χρησιμοποιείται ελεύθερα ως ανοιχτή θάλασσα και διεθνής εναέριος χώρος τόσο από την Τουρκία και την Ελλάδα όσο και από τρίτες χώρες. «Ως εκ τούτου, το πλάτος των 6 μιλίων χωρικών υδάτων σχετίζεται άμεσα με τη διατήρηση των ζωτικών και νόμιμων συμφερόντων της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο και ως εκ τούτου αποτελεί τον πυρήνα της διευθέτησης κάθε προβλήματος».

Ελληνοτουρκικά: Οι επιστολές στον ΟΗΕ

Ο Τσαβούσογλου αναφέρει πως «ως Τουρκία, προειδοποιήσαμε. Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Στην πρώτη επιστολή αναφέραμε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά και αυτό είναι εναντίον των δύο συνθηκών. Στη δεύτερη επιστολή πιο αναλυτικά διευκρινίσαμε με νομικούς όρους ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει το καθεστώς αυτών των νησιών. Άρα η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Σε αντίθετη περίπτωση θα ανοίξει η συζήτηση για την κυριαρχία τους. Διότι τα έχουν δώσει με αυτόν τον όρο».

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είχε στείλει επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και αποδόμησε πλήρως τις αιτιάσεις της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου. «Κάθε προσπάθεια να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Ελλάδος σε αυτά τα νησιά επί της αθεμελίωτης προϋπόθεσης ότι η Ελλάδα φέρεται να παραβιάζει την υποχρέωσή της να τα αποστρατιωτικοποιήσει με βάσει τις προαναφερθείσες συνθήκες (σσ. Λωζάνης και Παρισίων) αντιβαίνει στη θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τη σταθερότητα των συνόρων και των τίτλων κυριαρχίας, όπως επιβεβαιώνονται από τη διεθνή νομολογία», αναφέρει μεταξύ άλλων η ελληνική επιστολή.