Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Πανδημία covid-19Q - H μεταδοτικότητα της "Όμικρον" σαρώνει τα πάντα - Μάσκες παντού, ματαιώνομαι οι εορταστικές εκδηλώσεις - Ποια μέτρα ισχύουν μέχρι το πρωί της 3ης Ιανουαρίου


 


Τα στοιχεία, τα οποία έχουμε για την "Όμικρον" , αναφέρουν ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή. Στο σκέλος της νοσηρότητας, κατ’ αρχήν υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματααλλά τις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα έχουμε μία πιο σαφή εικόνα για να ξέρουμε ακριβώς την επιβάρυνση που μπορεί να προκαλέσει. Ως εκ τούτου, έχει κριθεί επιτακτικό να ληφθούν μέτραΤο ένα στάδιο είναι από αύριο έως και τις 2 Ιανουαρίου και το επόμενο στάδιο αφορά από τις 3 Ιανουαρίου και μετά. Στο πλαίσιο αυτό:

  • Από σήμερα το πρωί έως τις το πρωί της 3ης Ιανουαρίου, ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:
    • Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρουςΕιδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των Μέσων Μαζικής Mεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95.
    • Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν να γίνουν από τους Δήμους, δεν θα πραγματοποιηθούν.
    • Οι επισκέπτες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα, πέρα από την υποχρεωτικότητα που έχουν για το PCR 72 ωρών ή rapid 24 ωρών, επειδή έχουμε δείγματα ότι σε πολλούς εμφανίζεται η νόσος μετά από το συγκεκριμένο PCR ή το rapid, υπάρχει ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την είσοδο τους στην χώρα, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε αν έχουν νοσήσει.
    • Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.
  • Για το δεκαπενθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά, η Επιτροπή μας έχει εισηγηθεί μια σειρά από μέτρα. Θα είναι μέτρα περιοριστικά τα οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπουν είτε σε ειδικά είτε, σε γενικά lockdown και σε κατηγοριοποίηση θα αφορούν:
    • Την διασκέδαση, όπου εκεί θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια αναφορικώς με το ωράριο.
    • Τις εκδηλώσεις και κυρίως τις αθλητικές εκδηλώσεις οι οποίες θα υπάρχουν.
    • Το σκέλος της τηλεργασίας.
    • Γενικότερα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο και θα αφορούν τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Θεωρούμε ότι με τα στοιχεία τα οποία έχουμε, τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν, από τώρα έως τις 3 Ιανουαρίου, είναι επαρκή. Ωστόσο, η Επιτροπή στις 27 Δεκεμβρίου θα μας εισηγηθεί και με τα νέα δεδομένα, αν χρειαστεί κάτι άλλο να προστεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου