Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Τούρκος καθηγητής: 'Να είμαστε έτοιμοι για αναπόφευκτη βαριά οικονομική κρίση" - " Ο Ερντογάν θα κηρύξει την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης"


 Τούρκος καθηγητής είπε ότι οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ακόμα ένα πιθανό αρνητικό ενδεχόμενο. Θα πρέπει να είναι έτοιμοι για την κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως απότοκο της οικονομικής κρίσης. 

Ο καθηγητής Ιζέτ Οζγκέντς προκάλεσε συζήτηση με το tweet του και η φράση "OHAL", η τουρκική συντομογραφία της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, έγινε αμέσως δημοφιλές θέμα στο Twitter: "Η συνεχιζόμενη απώλεια αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του ξένου νομίσματος ξεκίνησε τη διαδικασία που θα οδηγήσει σε βαριά οικονομική κρίση", είπε ο Οζγκέντς.


 

"Εμείς, ως κοινωνία, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να κηρυχθεί ως αποτέλεσμα μιας βαριάς οικονομικής κρίσης που φαίνεται αναπόφευκτη", είπε επίσης, επικαλούμενος το άρθρο 119 του τουρκικού Συντάγματος που λέει ότι το υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών καταστροφών, μολυσματικών ασθενειών και οικονομικών κρίσεων. 

Η τουρκική λίρα έχει υποστεί μεγάλες απώλειες. Βυθίζεται άνω του 4% την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η Κεντρική Τράπεζα (TCMB) και Ο διοικητής της, Σαχάπ Καβτζίογλου θα θα μειώσουν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η λίρα έχει αγγίξει το 15 έναντι του δολαρίου στις 13 Δεκεμβρίου, ωθώντας την κεντρική τράπεζα να παρέμβει για τέταρτη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, με κινήσεις που έχουν εξανεμίσει πάνω από 3 δισ. δολάρια από τα ισχνά αποθεματικά της.

Τα επίπεδα αστάθειας της λίρας παρατηρήθηκε επίσης ότι αυξάνονται στα επίπεδα του 2018, όταν η Τουρκία είχε βιώσει νομισματική κρίση.

Η αρχηγός του ακροδεξιού Καλού Κόμματος (İYİ Parti) Μεράλ Ακσενέρ, στις 14 Δεκεμβρίου σχολίασε τις δηλώσεις του Οζγκέντς, λέγοντας ότι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα σπρώξει την Τουρκία σε χρεοκοπία: "Μην τολμήσεις να κάνεις μια τέτοια κίνηση", είπε η Ακσενέρ απευθυνόμενη στον Ερντογάν.

Πέτρος Κράνιας 



πηγή:https://www.capital.gr/diethni/3601913/tourkos-kathigitis-o-erntogan-isos-kiruxei-katastasi-ektaktis-anagkis-logo-tis-oikonomikis-krisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου