Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Νέα Ανακάλυψη: - Γιατί η Covid-19 χτυπά πιο σοβαρά τους υπέρβαρους


 

 Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο κορονοϊός φαίνεται να κρύβεται στα λιποκύτταρα και έτσι αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος να νοσήσουν βαριά όσοι έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος

Protagon Team

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της πανδημίας, είχε γίνει γνωστό ότι ο κορονοϊός χτυπά άτομα μεγάλης ηλικίας και όσους έχουν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος. 

Μάλιστα, όπως αποδείχθηκε αργότερα, άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19. 

Τώρα, οι ερευνητές στις ΗΠΑ έριξαν φως στο μυστήριο που συνδέει τα παραπανίσια κιλά με την αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα από τη λοίμωξη Covid-19. 

Οπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα, ο κορονοϊός μολύνει τόσο τα λιποκύτταρα, όσα και κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας ενός τύπου καταστροφική αμυντική ανταπόκριση στον οργανισμό. 

Μέχρι σήμερα, βέβαια, γνωρίζαμε ότι ο κορονοϊός μολύνει μόνο τα κύτταρα του λαιμού, της μύτης και του πνεύμονα, δηλαδή εξειδικευμένα κύτταρα του επιθηλίου. Και γι’ αυτό η νέα ανακάλυψη άφησε άφωνους τους επιστήμονες… 

«Ω Θέε μου, όντως ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει άμεσα και τα λιποκύτταρα», είπε στους New York Times ο δρ Φίλιπ Σκέρε, ειδικός από το UT Southwestern Medical Center του Ντάλας στις ΗΠΑ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. Ο ίδιος εξηγεί πως ό,τι συμβαίνει στο λίπος, δεν παραμένει στο λίπος, αλλά επηρεάζει και τους γειτονικούς ιστούς. 

Οι ειδικοί που συμμετείχαν στη μελέτη, εκτιμούν ότι η εργασία τους θα μπορούσε να υποδείξει τον δρόμο για νέες θεραπείες της λοίμωξης Covid-19, οι οποίες στοχεύουν το σωματικό λίπος. 

Το λίπος παλαιότερα θεωρούνταν αβλαβές, και μία πολύ καλή αποθήκη ενέργειας του οργανισμού. Ωστόσο, πέρα από το φράξιμο των αρτηριών που προκαλεί, με αποτέλεσμα να αυξάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και τη δυσκολία στη διάσπαση της ινσουλίνης (διαβήτη τύπου 2), είναι πλέον γνωστό ότι είναι ένας βιολογικά ενεργός ιστός, ο οποίος παράγει ορμόνες και πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Φλεγμονή και κυτοκίνες

 Οι ουσίες αυτές έχουν επίδραση και σε άλλα κύτταρα, με αποτέλεσμα να προάγουν τη δημιουργία φλεγμονής, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κάποια μόλυνση. Η φλεγμονή δημιουργείται φυσιολογικά ως απάντηση του οργανισμού σε κάποιον εισβολέα, δηλαδή ιό ή βακτήριο, και μερικές φορές μπορεί να είναι τόσο εκτενής, που να προκαλέσει η ίδια βλάβες στον οργανισμό.

 Ο κορονοϊός, μάλιστα, εντοπίστηκε όχι μόνο σε ένα όργανο, αλλά σε πολλούς ιστούς του οργανισμού που είχαν λίπος και βρίσκονταν κοντά σε ζωτικά όργανα. 

«Όταν κάποιος είναι πολύ παχύσαρκος, τότε το λίπος είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο όργανο στο σώμα του», εξηγεί ο δρ Ντέιβιντ Κας, καθηγητής Καρδιολογίας στο Johns Hopkins. «Ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει το λίπος και να παραμείνει εκεί. Ετσι, ο λιπώδης ιστός μετατρέπεται σε ένα είδος δεξαμενής», συμπληρώνει ο ίδιος.

 Καθώς η φλεγμονώδης αντίδραση ξεκινά, οι κυτοκίνες πυροδοτούν ακόμη περισσότερο τη φλεγμονή και την απελευθέρωση νέων κυτοκινών και έτσι δημιουργείται η γνωστή «καταιγίδα κυτοκίνης», η οποία είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς με λοίμωξη Covid-19. 

Στην ίδια μελέτη, η οποία δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα για τη λοίμωξη Covid-19, θα πρέπει να υπολογίζονται με βάση το βάρος και το σωματικό λίπους του κάθε ανθρώπου. 


Πηγή: Protagon.gr