Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Τα 10 μοιραία λάθη της Πολιτικής Προστασίας


 Η Πολιτική Προστασία ανήκει στον στενό πυρήνα του κράτους και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις πολιτικές δυνάμεις, χωρίς αντεγκλήσεις, αλλά με εποικοδομητικές προτάσεις/εισηγήσεις που θα υλοποιούνται κατεπειγόντως.

1. Η Π.Π. ουδέποτε υιοθέτησε σοβαρές έγγραφες προτάσεις δημοσιευμένες στον Τύπο, όπως π.χ. ο στρατός στα δάση με περιπολίες, ασυρμάτους και αναγραφή του αριθμού Ι.Χ. και ΑΔΤ του οδηγού που εισέρχεται στο δάσος. Φυσικά αυτά από τον μήνα Μάιο. Δυστυχώς το πρώτο στρατιωτικό τζιπ εμφανίστηκε στις 28/8 (Θρακομακεδόνες), δηλ. με καθυστέρηση 4 μηνών. Η σχετική επιστολή μου που δημοσιευόταν συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια ριχνόταν στον κάλαθο των αχρήστων από τους εκάστοτε ιθύνοντες. Εάν είχε υιοθετηθεί η πρότασή μου αυτή, δεν θα είχε καεί ούτε ένα δέντρο. Τώρα δυστυχώς κλαίμε στα αποκαΐδια του 1 εκατ. στρεμμάτων.

2. Η Π.Π. δεν ενημέρωσε τους πολίτες μέσω των κρατικών καναλιών με spots (και δη από τον Μάιο) για το τι πρέπει να αποφεύγουν αυτοί στα δάση. Δυστυχώς πρόβαλε αυτά μετά τη βιβλική καταστροφή, ως μωρή παρθένος.

3. Απουσία εναέριας επιτήρησης για το επίπεδο κινδύνου 4.

4. Απραξία στην αναδιάρθρωση υπηρεσιών της Π.Π. που είναι απηρχαιωμένες.

5. Η Π.Π. ουδέποτε συμβουλεύτηκε καθηγητές Δασοπονίας κ.λπ. για εκπαίδευση των αρμόδιων φορέων. 

6. Η Π.Π. ουδέποτε συνεργάστηκε με την Πυροσβεστική ώστε από την TV οι πυροσβέστες να δείχνουν στους πολίτες τον χειρισμό π.χ. κρουνών, υδροφόρων με κανονάκι κ.λπ. 

7. Η Π.Π. δεν έστειλε (ήδη από τον Μάιο) sms από το «112» για οδηγίες προς τους πολίτες, τι να αποφεύγουν αυτοί στα δάση κ.λπ. Η όποια ενημέρωση απεστάλη μετά τη βιβλική καταστροφή. 

8. Απραξία επί 2 χρόνια για εισηγήσεις στην υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ, οπότε θα είχαν αποφευχθεί πολλές πυρκαγιές και εξοικονόμηση πολλών δισ. 

9. Αδράνεια στο θέμα συνεργασίας με νομάρχες και δασάρχες ώστε κατεπειγόντως να κηρυχθούν αναδασωτέες οι 10 περιοχές που κάηκαν (1 εκατ. στρέμματα). 

10. Απραξία και αδράνεια για εισηγήσεις στο γκρέμισμα αυθαιρέτων (βλ. 55 στο Μάτι κ.λπ.) που έχουν κτιστεί σε δάση, αιγιαλούς και ρέματα. Ετσι θα αποθαρρύνονται οι καταπατητές και οι πυρομανείς. Ο κ. Χαρδαλιάς επωμίσθηκε το βάρος των παθογενειών δεκαετιών και οι όποιες θετικές εισηγήσεις τον βοηθούν. Αναμένω με ενδιαφέρον τις απόψεις του για κάθε ένα από τα ανωτέρω θέματα. 




πηγή:https://www.kathimerini.gr/opinion/readers/561482155/ta-10-moiraia-lathi-tis-politikis-prostasias/