Του Κώστα Στούπα
Θυμάστε τη φράση "και τα μισά να κάνουν από αυτά που λένε, η Ελλάδα θα γίνει μια άλλη χώρα...". Την επαναλάμβαναν κατά κόρον τα παπαγαλάκια του αντιμνημονιακού "εθνολαϊκισμού" πριν την "κωλοτούμπα" του θέρους του 2015 με την οποία η ηγεσία του ΟΧΙ τους έστειλε για "βρούβες"...
Το νόημα της έκφρασης "τους έστειλες για βρούβες" δεν αφορά τη συγκομιδή του ποώδους συμπαθούς φυτού, αλλά ενέχει την έννοια πως τους ταπείνωσε και τους εξευτέλισε...
Αν η φράση "και τα μισά να κάνουν θα είναι επανάσταση…" αποκτά κάποια βάση σε σχέση με τα σχέδια που έχει εξαγγείλει η Υπουργός Παιδείας της κ. Ν. Κεραμέως…
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η Δημόσια Παιδεία είναι ένας από τους μεγάλους ασθενείς της ελληνικής μεταπολίτευσης και ένας από τους βασικούς συντελεστές (και επακόλουθο) της ελληνικής παρακμής.
Τούτο δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς δεν υπάρχει χώρος που ελέγχεται ασφυκτικά ιδεολογικά από την ελληνική αριστερά και δεν τελεί σε προχωρημένη "σήψη" και παρακμή. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ελέω ασύλου οι πανεπιστημιακοί χώροι στη μεταπολίτευση τελούσαν εκτός της δικαιοδοσίας της εθνικής κυριαρχίας της ελληνικής δημοκρατίας και εξουσία ασκούσαν οι "μπαχαλάκηδες" σε συνεργασία με διάφορους λαθρεμπόρους και μικροεγκληματίες.
Η μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας της Δημόσιας Ελληνικής Παιδείας είναι τα ρεπορτάζ που δημοσιεύονται συχνά στον αριστερό τύπο και αφορούν πτυχιούχους των ελληνικών πανεπιστημίων που εργάζονται ως ντελιβεράδες, λαντζέρηδες ή σε άλλες εργασίες χαμηλής ειδίκευσης.
Οι λαϊκιστές προβάλλουν αυτές τις περιπτώσεις ως αποτυχία του κράτους να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας ανάλογες των προσόντων, ενώ επί της ουσίας συνήθως πρόκειται για πτυχιούχους χωρίς επάρκεια επί της ειδίκευσης του πτυχίου τους και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς επάρκεια καν γενικής μέσης παιδείας.
Η επαναφορά της "βάσης" για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια από την κ. Κεραμέως ενώ είναι το αυτονόητο, αποτελεί επανάσταση για τα δεδομένα της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική παιδεία. Χωρίς να πιάνουν τη "βάση" μαθητές σχεδόν αναλφάβητοι με 2-3.000 μόρια εισήρχοντο σε ΑΕΙ και κάποιοι από αυτούς κατάφερναν να εξέλθουν κιόλας...
Στις χώρες του ΟΟΣΑ στα ΑΕΙ κατά μέσο όρο εισέρχεται το 33% των αποφοίτων της Μέσης Εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα εισάγεται το 75% και αυτό όχι γιατί είμαστε εξυπνότεροι ή εργατικότεροι...
Το πελατειακό κράτος τις τελευταίες δεκαετίες έχει φροντίσει σε κάθε κωμόπολη της ελληνικής επαρχίας να υπάρχουν ένα - δυο ΑΕΙ όπου συνήθως φοιτούν κάμποσες χιλιάδες φοιτητές, απασχολούνται κάμποσες εκατοντάδες σαν διδακτικό προσωπικό και άλλοι τόσοι σαν διοικητικό προσωπικό.
Όλα αυτά σημαίνουν μερικές χιλιάδες ενοικιαστές, ή πελάτες σε εστιατόρια και καφετέριες οι οποίοι αποτελούν σημαντικό οικονομικό πόρο για τις τοπικές οικονομίες.
Το πελατειακό σύστημα με τον τρόπο αυτό έχει καταφέρει να έχει ευτυχισμένους ντόπιους λόγω οικονομικών απολαβών, ευτυχισμένους εκπαιδευτικούς λόγω απασχόλησης, ευτυχισμένους φοιτητές λόγω χαλαρής ζωής μακριά από το σπίτι και ευτυχισμένους γονείς επειδή πιστεύουν πως κατάφεραν να σπουδάσουν τα παιδιά τους για τη δημόσια εκπαίδευση των οποίων χρυσοπλήρωσαν.
Όλα αυτά δεν αποτελούν παρά συμπτώματα μιας κοινωνίας που τρώει τις σάρκες της. Μιας κοινωνίας που σαπίζει και τελεί υπό κατάρρευση...
Με την επαναφορά της "Βάσης" θα λυθούν τα προβλήματα και η χώρα θα ανακάμψει μπορεί να ρωτήσει κάποιος;
Όχι, άλλα είναι μια αρχή ή έστω μια προσπάθεια...
Τα συμφέροντα...
Με την επαναφορά της βάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι περισσότερες από τις παραπάνω κατηγορίες που επωφελούνται της μετριοκρατίας και του αναλφαβητισμού θα ζημιωθούν και άρα αναμένεται να αντιδράσουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Καθημερινής" της Κυριακής 24/01/2021 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας π.χ. το 2020 εισήχθησαν 3.515 φοιτητές. Με την ύπαρξη "βάσης" θα εισήρχοντο 1.474 φοιτητές και τα 6 από τα 9 τμήματα του πανεπιστημίου των Γρεβενών θα έβαζαν λουκέτο.
Οι αριστεροί και δεξιοί και λαϊκιστές που έχουν καταστρέψει τη χώρα θα αντιδράσουν στη μεταρρύθμιση της κας Κεραμέως όπως αντιδρά η πλειοψηφία τους στην αστυνόμευση των σχολών που αρκετές έχουν καταστεί άνδρα παρανομιών.
Οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας είναι αρκετές και έχουν ήπιο χαρακτήρα για να προλάβουν ακριβώς τις αντιδράσεις του παρασιτικού συστήματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη Δημόσια Παιδεία.
Ακόμη και τα μισά να πετύχει απ’ όσα έχει εξαγγείλει η Δημόσια Παιδεία θα αλλάξει ταχύτητα...
Φοβάμαι όμως πως και αυτή η μεταρρύθμιση θα έχει την τύχη των προηγούμενων του κου Σουφλιά, της κας Γιαννάκου και της κας Διαμαντοπούλου.
Το παρασιτικό παρακράτος στη χώρα παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό. Στη χώρα που οδεύει προς την καταστροφή και τον αφανισμό φτουράνε μόνο "μεταρρυθμίσεις" σαν του κ. Μπαλτά, του κ. Φίλη και του κ. Γαβρόγλου, δηλαδή της μετατροπής των ΤΕΙ σε ΑΕΙ σε μια νύχτα...
Μακάρι να κάνουμε λάθος...
πηγή:https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3521382/apo-ti-niki-stin-itta-mia-ellada-dromos