Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας; - Οι κωλοτούμπες, τα νταούλια και άλλα πολλά



Ήταν από τις εκπλήξεις της προχθεσινής συζήτησης στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Όχι μόνο γιατί η συζήτηση ξεκίνησε μάλλον ήρεμα και γενικώς ήταν υποτονική. Αλλά και γιατί το θέμα δεν προσφερόταν για τις γνωστές καφενιακού τύπου ατάκες που συνηθίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Γι' αυτό και η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι είναι "ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο” προκάλεσε έκπληξη. Μήπως μιλούσε ο Παύλος Πολάκης, μεταμφιεσμένος σε Τσίπρα;
Υποθέτω πολλά μπορείς να πεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ότι ακολουθεί συντηρητική πολιτική στην οικονομία και δεν ρίχνει το χρήμα χύμα με το αλεξίπτωτο, ότι υπέκυψε στη χαλάρωση του καλοκαιριού και στην πίεση να ανοίξει ο τουρισμός, για λάθη και ασυνεννοησίες μεταξύ των υπουργών και άλλα πολλά. Αλλά ότι είναι "ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από το Κοινοβούλιο”, όχι.
Ίσως γι' αυτό και την επομένη, χθες δηλαδή, η Αυγή επέλεξε άλλο τίτλο για την παρέμβαση του κ. Τσίπρα στη Βουλή: "Μην παίζετε με την υγεία των παιδιών”, είχε τίτλο η πρωινή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με την απογευματινή εφημερίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΕφΣυν), που μας ενημέρωσε ότι "ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας” υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι η έξοδος από την κρίση θα είναι αργή και βασανιστική. Περίεργο. Εμείς νομίζαμε ότι θα είναι αυτόματη και χαρωπή.
Ο κ. Τσίπρας- και αποφεύγω να καταφύγω στο παρελθόν, στην κωλοτούμπα, στα νταούλια και στο Νομισματοκοπείο, για να μην με κατηγορήσετε για ευκολία...- κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι απέτυχε και στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην οικονομική διαχείριση. Γι' αυτό τον αποκαλεί απατεώνα, υποτίθεται. Ας δούμε τα facts.
Ας ξεκινήσουμε με την Οικονομία:
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν -0,5% και το 2ο τρίμηνο του 2020 –το τρίμηνο της επιβολής του lockdown– ήταν -15,2%.
Συνεπώς, η ετήσια μεταβολή για το 1ο εξάμηνο του 2020 διαμορφώνεται στο -7,9%. Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες εκτιμήσεις της Eurostat (flash estimates), ο μέσος όρος μεταβολής του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2ο τρίμηνο του 2020 ήταν -15,0% και στην Ε.Ε -14,1%.
Συνεπώς, το 2ο τρίμηνο του 2020 η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωζώνης, κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. και παρουσιάζει αισθητά χαμηλότερη ύφεση από χώρες, όπως η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%) και η Πορτογαλία (-16,3%).
Η αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν πολύ μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε., σε σύγκριση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 1ο τρίμηνο του 2020 ο μέσος όρος μεταβολής του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο -3,1% και στην Ε.Ε. στο -2,5%, έναντι μεταβολής -0,5% στην Ελλάδα.
Επομένως, προκύπτει ότι το 1ο εξάμηνο του 2020 έκλεισε με μικρότερη μείωση του ΑΕΠ στη χώρα μας (-7,9%), σε σύγκριση με τους μέσους όρους της Ευρωζώνης (-9,1%) και της Ε.Ε. (-8,3%).
Ας δούμε και την πανδημία:
Οπως προκύπτει από την τελευταία ενημέρωση του Παρατηρητηρίου Covid-19, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες του κοσμου και της ΕΕ. Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους και 108η χώρα σε θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους.
Δηλαδή, ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100/1 εκατ. κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22. Και ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 κρούσματα/1 εκατ. κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 4 φορές μικρότερος, δηλαδή 693 κρούσματα/1 εκατ. κατοίκους.
Πολλά μπορείς να πεις για λάθη και καθυστερήσεις. Η μεγάλη εικόνα πάντως δεν σου επιτρέπει να μιλήσεις για "τον μεγαλύτερο απατεώνα που έχει περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο”. Γιατί λοιπόν αυτή η φρασεολογία από τον Αλέξη Τσίπρα;
Μια απάντηση μας έδωσε η άλλη έγκυρη φωνή στον χώρο των media του ΣΥΡΙΖΑ, το γνωστό Documento. Που αποφάνθηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους στην Ολομέλεια, απαντώντας στις προκλήσεις του πρωθυπουργού. Ποιες ήταν αυτές δεν γνωρίζουμε, αλλά το ψάχνουμε. Μόλις τις εντοπίσουμε θα σας ενημερώσουμε.
Μια δεύτερη απάντηση είναι τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Απογοητευμένοι και χωρίς ηθικό από την εκλογική ήττα, ο μικρόκοσμος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει συμβιβαστεί ακόμα με την απομάκρυνση από την εξουσία. (Είναι και εκείνοι οι εκλογολόγοι βλέπετε, που τους υπόσχονταν ότι το παλαιό σύστημα έχει καταρρεύσει και θα μείνουν για πάντα κυβέρνηση).
Σε αυτούς τους απεγνωσμένους, που νιώθουν ότι χάθηκε η ιστορική ευκαιρία, σε αυτούς τους ακραίους, που ονειρεύονται να γυρίσουν και να πάρουν τη ρεβάνς ( ή να μας γαμ@@@, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του καθενός), σε αυτούς τους απελπισμένους, που νιώθουν ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και εκείνοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν, σε αυτούς απευθυνόταν ο Αλέξης Τσίπρας. Σε όλους αυτούς που επενδύουν στην καταστροφή για να μπορέσουν να αποκτήσουν λόγο και υπόσταση. Που επιμένουν στην ακραία πόλωση για να μπορέσουν να ρεφάρουν. Και θέλησε να τους τονώσει το ηθικό με μια ατάκα από το πολύ, πολύ μακρινό παρελθόν. Εκεί που βρίσκεται ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.


πηγή:https://www.capital.gr/arthra/3479217/o-megaluteros-politikos-apateonas-k-tsipra-eiste-sigouros