Αριστερός φαλλοκρατισμός, σεξιστικό παραλήρημα, ή αντιπολιτευτικό αυτογκόλ;
Ή μήπως όλα μαζί;
Η ανάρτηση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ για τη γυναίκα και όχι την υπουργό Νίκη Κεραμέως, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κατά τον ίδιο όμως φταίνε «αυτοί που δεν καταλαβαίνουν» και φυσικά η ίδια η υπουργός Παιδείας!
Η πρώτη -ατυχέστατη- ανάρτηση του πρώην υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Γαβρόγλου, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Η δήλωση Κεραμέως για τον μέσο όρο των 17 μαθητών ανά τάξη ενισχύει το στερεότυπο ότι «οι γυναίκες δεν σκαμπάζουν από αριθμητική» -και όχι μαθηματικά, γιατί κάθε λέξη μετράει όταν μιλάμε για (οπισθοδρομικά) στερεότυπα- ήταν η διαπίστωση που βγήκε να μοιραστεί μέσω των social media o κ. Γαβρόγλου (δείτε τη κάτω), εν μέσω αντιπολιτευτικού παροξυσμού.
Είναι δεδομένο οτι η κ. Κεραμέως μας κοροϊδεύει. Συνειδητά.
Όμως με την ανακοίνωση των 17 μαθητών κατά μεσό όρο ανά τάξη, ενισχύει και το στερεότυπο ότι οι γυναίκες δεν σκαμπάζουν από αριθμητική.
Ψιλά γράμματα θα πείτε.
...Meer weergevenΤο «αντιπολιτευτικό αυτογκόλ» του κ. Γαβρόγλου που στοχοποίησε τη γυναίκα και όχι την πολιτικό Νίκη Κεραμέως —στη δεύτερη περίπτωση θα είχε ένα δίκιο καθώς η συνέντευξη Τύπου της υπουργού Παιδείας προσέφερε πολλές ευκαιρίες για κριτική, αλλά το έχασε— προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων για την αναπαραγωγή του εξόχως σεξιστικού και απαξιωτικού για τις όλες τις γυναίκες στερεότυπο.
Κάποιοι μίλησαν για άκρατο σεξισμό και αριστερό φαλλοκρατισμό. Μετά την αντίδραση όμως της ίδιας της υπουργού Παιδείας, ο Κώστας Γαβρόγλου επανήλθε με νέα ανάρτηση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να καταλήξει ότι πρόκειται για παρεξήγηση για την οποία φταίνε κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν τις βαθυστόχαστες τοποθετήσεις του. Αλλά και η Νίκη Κεραμέως που «αναπαράγει τα κακά στερεότυπα για τις γυναίκες». Τα οποία εκείνος ανέσυρε από το χρονοντούλαπο παλαιότερων δεκαετιών.
Η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε αδιανόητη τη δήλωση Γαβρόγλου, καλώντας με νόημα το τμήμα Ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση.
«Αδιανόητη δήλωση, και δη από τέως Υπουργό Παιδείας! Αντί να αγωνιζόμαστε για να εξαλείψουμε σεξιστικά στερεότυπα, κάποιοι (προσπαθούν να) μας πάνε πίσω. Ενδιαφέρον θα είχε η θέση του Τμήματος Ισότητας του ΣΥΡ επί του θέματος…», έγραψε συγκεκριμένα στην ανάρτησή της.
Ο κ. Γαβρόγλου ωστόσο επέμεινε στην… αξία των λεγομένων του και τα έβαλε με αυτούς που δεν καταλαβαίνουν…
«Μία ανάρτησή μου παρεξηγήθηκε, προφανώς επειδή κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τη λέξη στερεότυπο», επανήλθε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει στο ίδιο ελιτίστικο ύφος:
«Κάθε στερεότυπο, λοιπόν, είναι καταδικαστεο. Υπάρχει ένα στερεότυπο που αναπαράγεται χρόνια τώρα (σ.σ. όχι, δεν διευκρίνισε από ποιον) ως προς τη σχέση που έχουν οι γυναίκες με τα μαθηματικά. Υπάρχει και είναι σημαντικό κομμάτι μιας ιδεολογίας που θέλει να υποτιμήσει τις γυναίκες. Κακώς, κάκιστα προφανώς!».
«Οταν λοιπόν η κ.Κεραμέως κάνει μια δήλωση που πάσχει από μαθηματική άποψη, αναπαράγει αυτό το στερότυπο, αυτή τη λανθασμένη άποψη ότι οι γυναίκες δεν τα πάνε καλά με τα μαθηματικά», είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τον σάλο που προκάλεσε ο ίδιος, στην υπουργό την οποία βγήκε εξαρχής να επικρίνει.
Εμφανής στο σημείο αυτό η αντικατάσταση της λέξης «αριθμητική» από τη λέξη «μαθηματικά», καθώς πρόκειται πια για «ανάλυση-επεξήγηση» της προηγούμενης, οπισθροδρομικής ακόμα και ως προς τη διατύπωσή της, ανάρτησής του.
Μία ανάρτησή μου παρεξηγήθηκε, προφανώς επειδή κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τη λέξη στερεότυπο. Κάθε στερεότυπο, λοιπόν, είναι καταδικαστεο.
Υπάρχει ένα στερεότυπο που αναπαράγεται χρόνια τώρα ως προς τη σχέση που έχουν οι γυναίκες με τα μαθηματικά. Υπάρχει και είναι σημαντικό κομμάτι μιας ιδεολογίας που θέλει να υποτιμήσει τις γυναίκες. Κακώς, κάκιστα προφανώς!
Όταν λοιπόν η κ.Κεραμέως κάνει μια δήλωση που πάσχει από μαθηματική άποψη, αναπαράγει αυτό το στερότυπο, αυτή τη λανθασμένη άποψη ότι οι γυναίκες δεν τα πάνε καλά με τα μαθηματικά.
Και όλα αυτά από έναν άνθρωπο που επελέγη για τη θέση του υπουργού Παιδείας.
Πηγή: Protagon.gr