Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Επίκειται συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας-al-Sarraj (GNA) Λιβύης για οριοθέτηση ΑΟΖ και θαλάσσιων συνόρων; - Τι δηλώνει το Ισραήλ





O Toύρκος δημοσιογράφος και ερευνητής Mete Sohtaoğlu που συνεργάζεται και με το cnnturk αναφέρει πως το Ισραήλ θα υπογράψει με τον Fayez alSarraj τον επικεφαλή της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη (GNA) και την Τουρκία μια κοινή συμφωνία για οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων και AOZ των 3 χωρών….Επικαλείται τοπικές πηγές…
Λέει επίσης πως το Ισραήλ προετοιμάζεται να υπογράψει μια συμφωνία σαν αυτή που έκανε η Λιβύη με την Τουρκία για θαλάσσια σύνορα και ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Επικαλείται πηγές.
Νωρίτερα η milliyet, ανέφερε πως μια παρόμοια συμφωνία θα ήταν πιο επωφελής για Ισραήλ και πως αναφέρθηκε η πιθανότητα μιας νέας συμφωνίας. Από προχθές μέσα κοινωνικής δικτύωσης,τοπικές πηγές και η αναθέρμανση σχέσεων Τουρκίας Ισραήλ τροφοδότησαν είδηση για επικείμενη συμφωνία Ισραήλ Τουρκία για ΑΟΖ και ότι είναι στη φάση προετοιμασίας. Ο ΥΠΕΞ Ισραήλ δήλωσε σε χρήστη του Twitter: “Είμαστε περήφανοι για διπλωματικές μας σχέσεις με Τουρκία. Ελπίζουμε στην ενδυνάμωση δεσμών μας στο μέλλον.Στέλνουμε την αγάπη μας σε όλους τους Τούρκους υποστηρικτές μας. » Η δήλωση ερμηνεύθηκε πως η «συμφωνία είναι κοντά».
Απαντώντας στις ερωτήσεις της Milliyet σχετικά με το θέμα, ο Ισραηλινός επιφορτισμένος με θέματα Τουρκίας Roey Gilad δήλωσε ότι οι εν λόγω ειδήσεις δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια και είπε: «Η διάδοση των ειδήσεων είναι ψευδής. Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για την EastMed, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AOZ), και καμία νέα συμφωνία. Αλλά χαιρετίζουμε την ομαλοποίηση των σχέσεων », είπε.
dimpenews.com