Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Συντάξεις: Πότε και Πώς θα καταβληθούν οι γιαλαντζί αυξήσεις. - Πόσοι θα δουν χρήματα στο πορτοφόλι τους





Του Δ. Κατσαγάνη
Toν Ιούνιο θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, οι οποίες προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την άλλη εβδομάδα και να ψηφισθεί έως τις 21 του τρέχοντος μηνός
Μαζί θα καταβληθούν και τα αναδρομικά 8 μηνών, για την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Μαΐου 2020.
Και αυτό γιατί οι εν λόγω αυξήσεις έχουν αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου. Όσον αφορά τις κύριες συντάξεις, το ν/σ Βρούτση, προβλέπει αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης σε όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Αυτή θα οδηγήσει μέση αύξηση κοντά στο 5% στις συντάξεις.
Η αύξηση αυτή θα αφορά τόσο τους "παλιούς" συνταξιούχους, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 12/5/2016, όσο και τους "νέους", οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 12/5/2016, με τον όρο ότι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
Οι δικαιούχοι  της αύξησης που είναι "παλιοί" συνταξιούχοι (κοντά στους 650.000) , εν πολλοίς, θα δουν μόνο "λογιστική" αύξηση, καθώς θα αυξηθεί μόνο η σύνταξη τους όπως υπολογίστηκε με βάση τις διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου και όχι καταβαλλομένη.
Για τις "παλιές" συντάξεις, για τις οποίες θα προκύψει πραγματική αύξηση και έτσι θετική "προσωπική διαφορά", αυτή θα καταβληθεί σε 5 ισόποσες δόσεις κατά την περίοδο 2020-2024. Επίσης, το ν/σ Βρούτση διατηρεί τις διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου, οι οποίες προβλέπουν την καταβολή των θετικών "προσωπικών διαφορών"  στις "παλιές" συντάξεις, οι οποίες προέκυψαν αυξημένες μετά τον επανυπολογισμό τους (με βάση τον ν. Κατρούγκαλου).
Σύμφωνα με αυτές, οι εν λόγω συνταξιούχοι  (κοντά στους 600.000)  δικαιούνται τις θετικές "προσωπικές διαφορές" σε 5 ισόποσες δόσεις. 
Η 1η δόση καταβλήθηκε το 2019, η 2η φέτος και οι άλλες 3 έως το 2023.Επίσης από το 2023, βάσει του ίδιου ν/σ θα αυξάνονται οι κύριες συντάξεις με βάση συντελεστή που θα προκύπτει από το άθροισμα του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού διαιρούμενου με το 2, με τον όρο ότι ο ρυθμός αύξησης των συντάξεων δεν ξεπερνά το ρυθμό του πληθωρισμού.
Την αύξηση θα λάβουν το 2023 πρακτικά μόνον οι "νέοι" συνταξιούχοι  (δηλ. όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 12/5/2016), αλλά και οι "παλιοί" που έχουν θετικές "προσωπικές διαφορές". Όσοι έχουν αρνητικές "προσωπικές διαφορές" , δεν θα λάβουν αύξηση, καθώς αυτή θα συμψηφισθεί με το ποσό της αρνητικής "προσωπικής διαφοράς". Η διαδικασία αυτή του συμψηφισμού θα διατηρηθεί έως ότου "αποσβεσθεί" πλήρως η αρνητική "προσωπική διαφορά".
Οι "νέοι"  συνταξιούχοι που δικαιούνται την αύξηση, θα τη δουν "στην τσέπη", καθώς αυξηθεί το καταβαλλόμενο ποσό. Πρόκειται για πάνω από 50.000 άμεσα ωφελούμενους.
Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, θα αυξηθούν μόνο εκείνες που μειώθηκαν τον Ιούνιο του 2016. Συγκεκριμένα, θα επανέλθουν στο επίπεδο του Μαΐου 2016. Έτσι θα προκύψει μία αύξηση κοντά στο 30% κατά μέσο όρο (ή γύρω στα 100 ευρώ). Οι δικαιούχοι θα ανέλθουν  στους 300.000.







πηγή:https://www.capital.gr/oikonomia/3409709/pos-tha-katablithoun-oi-auxiseis-stis-suntaxeis-ton-iounio