Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

ΕΠΕΙΓΟΝ: Άμεση Υποβολή Ένστασης, για το Ενημερωτικό Σημείωμα Σύνταξης, Μηνός Ιανουαρίου 2019 - Υπόδειγμα Ένστασης





Η Επιστημονική Ομάδα της ΕΝΥΠΕΚΚ επεξεργάστηκε ολοκληρωμένο Υπόδειγμα Ένστασης, με σκοπό να διευκολύνει τους συνταξιούχους (ή τους κληρονόμους τους) που επιθυμούν να καταθέσουν Ένσταση στον ΕΦΚΑ για το Ενημερωτικό Σημείωμα Σύνταξής τους, μηνός Ιανουαρίου 2019, είτε έχουν θετική είτε έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.

Γι’αυτό σήμερα δημοσιεύουμε το παρακάτω Υπόδειγμα Ένστασης που κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμβουλευθεί ΔΩΡΕΑΝ.

Κατεβάστε το Υπόδειγμα-Σχέδιο Ένστασης στον ΕΦΚΑ εδώ:











Π Ρ Ο Σ
ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ΕΦΚΑ)

ΕΝΣΤΑΣΗ

του/της  ................... (επώνυμο) ……….. (όνομα) του ……… (πατρώνυμο), κατοίκου ……….. (διεύθυνση), συνταξιούχου ΕΦΚΑ (πρώην …..…….) με Α.Μ. ……………. και ΑΦΜ ……………., τηλ. επικοινωνίας …………..

κ α τ ά
του Ενημερωτικού Σημειώματος Σύνταξής μου για τον Ιανουάριο του 2019 που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ την 1-10-2019 (ή άλλη ημερομηνία).

-----------------------------------

Είμαι συνταξιούχος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ήδη από το έτος .............. δυνάμει της υπ’αριθμ. ................ Συνταξιοδοτικής Απόφασης του ασφαλιστικού μου φορέα. Με την ως άνω απόφαση το ποσό της νομίμως δικαιούμενης από εμέ σύνταξης ορίστηκε στο ποσό των .............ευρώ (μεικτά) και ………. ευρώ (καθαρά).
Ωστόσο, όπως ευθέως προκύπτει από το αναρτηθέν την 1-10-2019 (ή άλλη ημερομηνία) στην ηλεκτρονική σας σελίδα Ενημερωτικό Σημείωμα Πληρωμής μου για τον μήνα Ιανουάριο 2019, το ποσό τής νομίμως δικαιούμενης από εμέ σύνταξης φέρεται επιμερισθέν σε τρία διακριτά μέρη:
την εθνική σύνταξη (……............... ευρώ),
την ανταποδοτική σύνταξη (……………… ευρώ)
και την προσωπική διαφορά (……………….. ευρώ ).
Με την παρούσα, ΔΗΛΩΝΩ ότι ουδόλως αποδέχομαι ή συναινώ με την έκδοση-ανάρτηση του Ενημερωτικού αυτού Σημειώματος, ούτε ασφαλώς με το περιεχόμενό του και τα καταγραφόμενα εκεί ποσά, θεωρώντας το παράνομο ΚΑΙ αντισυνταγματικό ΚΑΙ εσφαλμένο και κατά συνέπεια άκυρο και αβάσιμο.
Επειδή έχω έννομο συμφέρον να προσβάλλω το απαράδεκτο αυτό Ενημερωτικό Σημείωμα που αναρτήσατε την 1-10-2019 (ή άλλη ημερομηνία),
ΕΝΙΣΤΑΜΑΙ
για τους παρακάτω νόμιμους και βάσιμους λόγους:

1.Επειδή με τις υπ’αριθμ. 1890/2019 και 1891/2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης των άρθρων 14, 33 και 96 του ν. 4387/2016.
Παράλληλα, με τις ίδιες ανωτέρω αποφάσεις, ακυρώθηκαν οι υπ’αριθμ. 25909/470/7-6-2016 ΥΑ και 26083/ 887/7-6-2016 ΚΥΑ, με τις οποίες καθορίζονταν τα ποσοστά αναπλήρωσης για τον επανυπολογισμό των επικουρικών και των κύριων συντάξεων (αντίστοιχα) και έκριναν αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης που παρά τον Νόμο εφαρμόσατε για τον επανυπολογισμό της δικής μου σύνταξης.
Η κήρυξη των ανωτέρω άρθρων του ν. 4387/2016 και η ακύρωση ως αντισυνταγματικών των υπουργικών αυτών αποφάσεων καθιστά λανθασμένο, άκυρο και παράνομο τον επανυπολογισμό εκ μέρους σας της σύνταξής μου και συνεπώς ΚΑΙ την υπολογισμένη από εσάς προκύψασα προσωπική μου διαφορά ύψους …………. ευρώ.

2.Επειδή και πριν την έκδοση των 1890 και 1891/2019 αποφάσεων του ΣτΕ, έχουν ήδη από το 2015 εκδοθεί οι υπ’αριθ. 2287-2290/2015 αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των ν. 4051/2012 και 4093/2012, καθώς και την κατάργηση των τριών Δώρων-Επιδομάτων κατ’έτος.
Οι αποφάσεις αυτές του 2015 παραμένουν ισχυρές και μετά την έκδοση των ανωτέρω 1890 και 1891/2019 αποφάσεων και πρέπει άμεσα να τις εφαρμόσετε στην περίπτωσή μου.

3.Επειδή έχουν εκδοθεί και οι υπ’αριθ. 244/2017 και 32/2018 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκριναν αμετάκλητα αντισυνταγματική την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), την οποία παρανόμως συνεχίζετε να παρακρατείτε, όπως φαίνεται από το Ενημερωτικό μου Σημείωμα Σύνταξης.

4.Επειδή από τις συνταγματικές κατοχυρωμένες αρχές α)του κοινωνικού κράτους, β)του κράτους δικαίου, γ)της προστατευμένης εμπιστοσύνης του πολίτη στη Διοίκηση και δ)της χρηστής διοίκησης, απορρέει το δικαίωμα ενημέρωσης των ασφαλισμένων και η αντίστοιχη υποχρέωση των Ασφαλιστικών Οργανισμών να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να καθιστούν προσιτά στους ασφαλισμένους τα δεδομένα της ασφαλιστικής τους κατάστασης.
Συνεπώς, κάθε συνταξιούχος θα πρέπει να γνωρίζει με ποιον ακριβώς τρόπο έγινε ο επανυπολογισμός τής δικής του σύνταξης (κύριας και επικουρικής), σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 14, 33 και 96 του ν. 4387/2016 και λαμβάνοντας υπόψη τις υπ’αριθ. 1890 και 1891/2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκριναν στο σύνολό τους τα ποσοστά αναπλήρωσης (βάσει των οποίων υπολογίσατε τις κύριες και επικουρικές συντάξεις) ως παράνομα και αντισυνταγματικά.

5.Επειδή ο επανυπολογισμός της σύνταξής μου, όπως και ο αρχικός υπολογισμός της, διενεργείται κατά δέσμια αρμοδιότητα από τον Ασφαλιστικό Οργανισμό και αποτελεί ατομική διοικητική πράξη, τροποποιητική-διαπλαστική τής αρχικής απόφασης συνταξιοδότησης και συνεπώς φέρει όλα τα χαρακτηριστικά αυτής (τεκμήριο νομιμότητας, εκτελεστότητα, συγκεκριμένο τύπο, πλήρη και επαρκή αιτιολογία κ.λπ), στοιχεία που εκλείπουν από το «Ενημερωτικό Σημείωμα Πληρωμής» που αναρτήσατε την 1-10-2019 (ή άλλη ημερομηνία).

6.Επειδή, για να μπορεί να γίνει έλεγχος από τον εκάστοτε συνταξιούχο ή τους κληρονόμους του, πρέπει η νέα συνταξιοδοτική απόφαση -που εκδίδεται από το αντίστοιχο Υποκατάστημα πληρωμών συντάξεων ή από το Τμήμα Συντάξεων που εξέδωσε την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης-, να περιέχει όλα τα στοιχεία εκείνα που είναι απαραίτητα για τον επανυπολογισμό, δηλαδή:
1)Συντάξιμες αποδοχές,
2)Χρόνο ασφάλισης,
3)Ποσοστά αναπλήρωσης,
4)Μείωση λόγω ηλικίας ή μείωση λόγω ποσοστού αναπηρίας,
5)Ποσό εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης,
6)Ημερομηνία έκδοσης και αριθμό απόφασης,
7)Όργανο που εκδίδει την ατομική διοικητική πράξη,
8)Προθεσμία και όργανο, ενώπιον του οποίου προσβάλλεται η απόφαση,
9)Λοιπές προσαυξήσεις και επιδόματα αναλυτικά και
10)Προσωπική διαφορά.

7.Επειδή όλα τα στοιχεία αυτά, που είναι τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου των συνταξιούχων, όπως εγώ, που επλήγησαν βάναυσα την τελευταία δεκαετία από τις συνταξιοκτόνες πολιτικές των τριών (3) Μνημονίων, εκλείπουν από το προσβαλλόμενο Μηνιαίο Ενημερωτικό Σημείωμα Πληρωμής της Σύνταξής μου και ως εκ τούτου αυτό καθίσταται ακυρωτέο.
Επιπροσθέτως, τίθεται ευθέως ζήτημα προσβολής τής προστατευόμενης από το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περιουσίας, πρωτίστως στο πλαίσιο που θίγονται θεμελιωμένα και ασκηθέντα συνταξιοδοτικά δικαιώματα πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, πολύ περισσότερο που στη σχετική αιτιολογική έκθεση του νόμου δεν περιελήφθη αιτιολογία ή επίκληση κάποιας μελέτης που να δικαιολογεί την αναγκαιότητα της ρύθμισης, τη συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, καθώς και την εναρμόνιση αυτής με τις αρχές τής ισότητας ως προς την κατανομή των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας, όπως προανέφερα.

8.Επειδή το Ενημερωτικό Σημείωμα Πληρωμής τής σύνταξής μου είναι ένα γενικό έγγραφο και όχι νέα συνταξιοδοτική απόφαση (τροποποιητική), όπως ρητά απαιτεί ο νόμος, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι αλλά και το 261704/31031/24-6-2019 Πόρισμα-Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, που σας έχει ήδη κοινοποιηθεί.

9.Επειδή το γενικό Ενημερωτικό Σημείωμα που αναρτήσατε την 1-10-2019 (ή άλλη ημερομηνία) πάσχει ΚΑΙ ως προς τύπο ΚΑΙ ως προς το περιεχόμενό του αφού, αφού -πλην του ότι έχει βασιστεί σε διατάξεις που έχουν κριθεί παράνομες και αντισυνταγματικές- απουσιάζουν σημαντικά και απαραίτητα στοιχεία που έπρεπε να ληφθούν υπόψη για τον επανυπολογισμό-αναπροσαρμογή τής σύνταξής μου προκειμένου να καταλήξετε στο ορθό ύψος τής προσωπικής διαφοράς.

10.Επειδή με την παράνομη ενέργειά σας να προβείτε στην έκδοση και ηλεκτρονική ανάρτηση του Ενημερωτικού Σημειώματος Σύνταξής μου (το οποίο δεν αποτελεί διοικητική πράξη κατά τον τύπο και το περιεχόμενο), μου στερείτε τη δυνατότητα νόμιμης διατύπωσης αντιρρήσεων που προβλέπεται από τα άρθρα 24-27 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999) για την άσκηση ελέγχου νομιμότητας ή και σκοπιμότητας διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί και με αφορούν.

11.Επειδή ως σύγχρονος νεοσυσταθείς φορέας ο ΕΦΚΑ, ο πυλώνας πλέον του Ασφαλιστικού μας Συστήματος (ειδικά μετά την πρόσφατη έκδοση της υπ’αριθ. 1880/2019 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ που τον έκρινε συνταγματικό), έχων όλα τα ηλεκτρονικά μέσα και στελεχωμένος με καταρτισμένο διοικητικό προσωπικό και άριστους νομικούς συμβούλους στις Νομικές σας Υπηρεσίες, λειτουργώντας σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, κοινοβουλευτικό κράτος, που σέβεται τους θεσμούς και το Σύνταγμα, ΟΦΕΙΛΑΤΕ να εφαρμόσετε τις ανωτέρω δικαστικές αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων στην περίπτωσή μου, καθώς και σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας.
Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί, ούτε μου έχει κοινοποιηθεί, τροποποιητική τής αρχικής συνταξιοδοτική απόφαση ή πράξη.
Επειδή για όλους τους ανωτέρω λόγους το Ενημερωτικό Σημείωμα Σύνταξής μου για τον μήνα Ιανουάριο 2019 που αναρτήσατε στην ηλεκτρονικής ας σελίδα την 1-10-2019 (ή άλλη ημερομηνία) πρέπει να ακυρωθεί.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Ε Ν Ι Σ Τ Α Μ Α Ι
α)κατά της έκδοσης, της ηλεκτρονικής ανάρτησης και του τύπου τού Ενημερωτικού Σημειώματος Σύνταξής μου για τον Ιανουάριο του 2019 και
β)κατά του ίδιου του Ενημερωτικού αυτού Σημειώματος μηνός Ιανουαρίου ως προς το λανθασμένο, αντισυνταγματικό και παράνομο περιεχόμενό του (παράνομος επιμερισμός μηνιαίας μου σύνταξης, παράνομη παρακράτηση ποσού ΕΑΣ, λανθασμένος και παράνομος υπολογισμός προσωπικής διαφοράς, αντισυνταγματική παρακράτηση Δώρων-επιδομάτων).
ΚΑΙ   ΖΗΤΩ
την ακύρωσή του ως παράνομου και αντισυνταγματικού.

Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2019
Ο/Η ενιστάμενος/-η