Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Συρία: Προσωρινή συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για κατάπαυση πυρός



Σε συμφωνία για την κατάπαυση πυρός στην Συρία κατέληξαν ΗΠΑ και Τουρκία μετά την συνάντηση Μάικ Πενς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως δήλωσε ο Μάικ Πενς σε συνέντευξη Τύπου, η Τουρκία συμφώνησε να σταματήσει προσωρινά-για 120 ώρες- την επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας, προκειμένου να επιτρέψει στις κουρδικές δυνάμεις να αποσυρθούν. Όπως είπε ο Πενς, η επιχείρηση θα τερματιστεί μόλις ολοκληρωθεί η απόσυρση.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα παύσουν ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να διευκολύνουν την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων.
Η συμφωνία περιλαμβάνει και την δέσμευση της Τουρκίας να μην εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στο Κομπάνι.
Ο Μάικ Πενς τόνισε πως ΗΠΑ και Τουρκία δεσμεύονται για μία ειρηνική επίλυση του ζητήματος της ζώνης ασφαλείας στην Συρία και πως συμφώνησαν στον κοινό στόχο της ήττας του ΙΚΙΛ.
Χαρακτήρισε τη συμφωνία «μεγάλη συμβολή» στους δεσμούς ΗΠΑ και Τουρκίας και πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στην περιοχή.
Για εξαιρετικά νέα έκανε λόγο με «τιτίβισμά» του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ευχαρίστησε των πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς, όπως έγραψε, εκατομμύρια ζωές θα σωθούν.
O Τραμπ επανήλθε λίγο αργότερα με νέο τουήτ στο οποίο αναφέρει πως η συμφωνία αυτή δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί τρεις μέρες νωρίτερα, καθώς πάντα χρειάζεται λίγη «σκληρή αγάπη»(tough love), αναφερόμενος στην επιστολή του προς τον Ερντογάν.

Ψυχρότητα έδειχναν οι πρώτες εικόνες

Νωρίτερα, οι εικόνες που έρχονταν από την περιβόητη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς στην Άγκυρα, έδειχνα μεγάλη ψυχρότητα μεταξύ των δύο ανδρών.
Το πρωί της Πέμπτης, ο Τούρκος προέδρος είχε, σύμφωνα με το BBC, πετάξει στα σκουπίδια την επιστολή του αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία ο τελευταίος τον καλούσε «να μην παριστάνει τον σκληρό» και «να μην γίνεται ανόητος».
H κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση Ερντογάν-Πενς, που ξεκίνησε στις 15:40 διήρκεσε 1 ώρα και 40 λεπτά ενώ μετά το πέρας της δεν υπήρξε επίσημο ανακοινωθέν.
Την σύνάντηση των δύο ανδρών ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη της τουρκικής και αμερικανικής αντιπροσωπείας.
Επικεφαλής της διευρυμένης σύσκεψης είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.
Στην τουρκική αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο Υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο αρχηγός του τουρκικού στρατού Γκιουλέρ.

Από αμερικανικής πλευρά συμμετέχουν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο υπεύθυνος για θέματα ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ρόμπερντ Ομπράιαν και ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέημς Τζέφρι.
Ο Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν, ωστόσο ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters πως πιθανότατα διαβίβασαν τις ίδες απαιτήσεις που έχει διατυπώσει τις τελευταίες μέρες η Ουάσινγκτον αναφορικά με την τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.




Συρία: Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για κατάπαυση πυρός



πηγή:https://gr.euronews.com/2019/10/17/se-psixro-klimai-sinantisi-erdoganm-pens-stin-agira


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου