Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Αναδρομικά: Σε πρότυπη δίκη, στο, Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνονται οι διεκδικήσεις από 01 Αυγούστου 2012 έως και 2018





Ανοιχτό παραμένει το θέμα των αναδρομικών από παράνομες μειώσεις για ένα 10μηνο στις κύριες συντάξεις και ένα 12μηνο στις επικουρικές. 
Το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να ξεκαθαρίσει άπαξ διά παντός το θέμα αυτό και εξετάζει να ζητήσει ερμηνευτική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για όλες τις αντισυνταγματικές περικοπές που διεκδικούν οι συνταξιούχοι με αγωγές τους από  01 Αυγούστου 2012    ως και το 2018
Για τον σκοπό αυτό κινεί τις διαδικασίες επί νομικού αιτήματος για πρότυπη δίκη στο ΣτΕ περί των αναδρομικών ώστε να πει το Σ.τ.Ε τι οφείλει να επιστραφεί και τι όχι στις συντάξεις.
Ο λόγος που το ΣτΕ θα πρέπει να δώσει σαφή απάντηση είναι διότι κατά κοινή ομολογία δεν αναφέρει τίποτε σχετικά με το αν ισχύουν ή δεν ισχύουν οι αποφάσεις που έβγαλε τον Ιούνιο του 2015 κρίνοντας τότε ότι οι μειώσεις των νόμων 4051/12 και 409312 θα έπρεπε να διακοπούν από κύριες και επικουρικές συντάξεις. 
Με τις νέες αποφάσεις το ΣτΕ νομιμοποίησε τις εν λόγω περικοπές παίρνοντας ως βάση επανυπολογισμού των συντάξεων τα ποσά που είχαν ως το 2014 οι συνταξιούχοι με τις μειώσεις. 
Όμως, η νομιμοποίηση των αντισυνταγματικών περικοπών αναφέρεται μόνο στον επανυπολογισμό που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου από τον Μάιο του 2016, χωρίς να αναφέρεται με σαφήνεια ότι νομιμοποιήθηκαν οι ίδιες περικοπές και για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Απρίλιο του 2016 που δεν υπήρχε ο νόμος Κατροούγκαλου!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου