Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Κερδισμένοι ή μία από τα ίδια από τις φοροελαφρύνσεις που έγιναν; ΜΙΑ υλοποίηση - ΕΝΑ τρικ - ΕΝΑ θα δούμε.. ΜΙΑ αναβολή ... και ΜΙΑ διατήρηση












  Κατά την διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ και της σημερινής του συνέντευξης τύπου διαπιστώθηκαν ότι από τις προεκλογικές του υποσχέσεις,  ΜΙΑ άμεση υλοποίηση  - ΕΝΑ τρικ  - ΕΝΑ  θα δούμε.. ΜΙΑ αναβολή για το μέλλον  και ΜΙΑ διατήρηση:
    α. ΜΙΑ άμεση υλοποίηση
        Αφορά τον ΕΝΦΙΑ , που υλοποιήθηκε γρηγορότερα από τον χρόνο που είχε υποσχεθεί  για τις διαδοχικές μειώσεις.
    β. ΕΝΑ τρικ
        Αφορά την  μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ οι οποίες ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ , από τα εισοδήματα του 2020, με την εκκαθάριση του φόρου το 2021. 
    γ. ΕΝΑ θα δούμε
        Αφορά τα αναδρομικά που διεκδικούμε από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι και σήμερα, όπου σε σχετική ερώτηση ο κ. πρωθυπουργός απάντησε:  "Δεν θέλω να κάνω σχόλιο πριν δω τις αποφάσεις. Θα τις σεβαστούμε. Θα λάβουμε υπόψιν τις δημοσιονομικές συνθήκες και κάθε επιστροφή θα γίνει σε εύλογο χρόνο. Άρα αναδρομικά προς το παρόν  δεν υπάρχει περίπτωση να καταβληθούν  σε όλους αλλά, μόνο σε  όσους δικαιώνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η προφανής δικαιολογία θα είναι; '"Δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας
    δ.  ΜΙΑ αναβολή
          Αφορά την σταδιακή κατάργηση της έκτακτη εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων  η οποία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014. Η σταδιακή μείωση θα ξεκινήσει από το 2021 και θα καταργηθεί το 2023!!
     ε. Μία διατήρηση
          Αφορά το καταβληθέν, από την προηγούμενη κυβέρνηση, "δώρο" συνταξιούχων και το οποίο θα παραμείνει ως έχει και θα   καταβληθεί στο τέλος του 2020 θα πάρει πιο θεσμική και μόνιμη μορφή. Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι εάν θα υπάρξει "κόφτης", σε συντάξεις που θεωρούνται υψηλές.
     Κέρδη και ζημίες
     . Το κέρδος για το 2020 είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η διατήρηση του επιδόματος
     .  Στις ζημιές συγκαταλέγονται, τα αναδρομικά, η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 20% σε 9% και θα  ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ , από τα εισοδήματα του 2020, με την εκκαθάριση του φόρου το 2021 και τέλος η σταδιακή κατάργηση της έκτακτη εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων που θα ξεκινήσει από το 2021 και θα καταργηθεί το 2023!!