Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Πολύ σκληρή (στα λόγια) η Ευρώπη απέναντι στον «σουλτάνο»!!



Οι εταίροι προειδοποιούν την Τουρκία με σειρά μέτρων για την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ
Με «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος εταιριών ή ιδιωτών προειδοποιούν (τουλάχιστον στα λόγια) την Τουρκία οι Ευρωπαίοι για τις παράνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου, αντιλαμβανόμενοι προφανώς πως είναι επικίνδυνη η στάση του Πόντιου Πιλάτου που κρατούσαν. Στο τραπέζι βρίσκονται και κυρώσεις όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με πλήγμα στα κονδύλια και στην τελωνειακή ένωση. Το τελικό πλαίσιο πάντως αναμένεται να αποφασιστεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα συνεδριάσει πάλι εντός Ιουλίου και εφόσον η Αγκυρα συνεχίσει την παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο.
Η Σύνοδος Κορυφής φαίνεται να υιοθέτησε στο τελικό κείμενό της τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που έκαναν λόγο για κατάθεση επιλογών λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας σχετικά με τις παράνομες ενέργειες και πιθανές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και εξουσιοδότησε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συγκεκριμενοποιήσουν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Από την πλευρά της πρώτης ευρωπαϊκής υπηρεσίας την έκθεση για τα μέτρα θα επεξεργαστεί η Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ από την πλευρά της Ε.Ε. ο Γιοχάνες Χαν ή η Γενική Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με τους δύο αυτούς αξιωματούχους είχαν συναντηθεί νωρίς χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

«Η Ε.Ε. θα το παρακολουθήσει από κοντά και θα ανταποκριθεί καταλλήλως σε αλληλεγγύη με την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερώνεται για το θέμα και θα επανέλθει στο ζήτημα ως πρέπει» αναφέρεται στα συμπεράσματα. Οι ηγέτες των «28» εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες και για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί έως τώρα, παρά τις προειδοποιήσεις. Αν ληφθούν μέτρα κατά των τουρκικών εταιριών, εκτιμάται πως θα είναι συλλήψεις μελών των πληρωμάτων των γεωτρύπανων της Άγκυρας.

Η απόφαση να εγκαταλείψει η Ευρωπαϊκή Ενωση την ήπια στάση έναντι της Τουρκίας είχε έντονο παρασκήνιο, αφού μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης φαινόταν η Σύνοδος να καταλήγει σε ένα... ευχολόγιο που περισσότερο νομιμοποιούσε τις ενέργειες του καθεστώτος Ερντογάν παρά απέτρεπε τις περαιτέρω παράνομες ενέργειες. Ελλάδα και Κύπρος αύξησαν τις πιέσεις τους προς τους άλλους ηγέτες κατά τη διάρκεια του δείπνου και αποφασίστηκε η πιο σκληρή στάση, που μένει να λάβει σάρκα και οστά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος είχαν ενημερώσει τους ομολόγους τους στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στο περιθώριο αυτής για την παραβατικότητα της Τουρκίας. «Θα επιχειρήσω να υπάρξει ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς την Τουρκία» δήλωσε μπαίνοντας στη σύνοδο ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως στόχος είναι «να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του Διεθνούς Δίκαιου και τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου». Για την ανάγκη λήψης κατάλληλων μέτρων και κυρώσεων μίλησε ο Ν. Αναστασιάδης.