Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις αναφορικά με τη διαφθορά στο ΚΕΕΛΠΝΟαποδεικνύοντας το «τρελό» πάρτι που είχε στηθεί.
Οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης δεν εντόπισαν απλά διπλά λογιστικά βιβλία, αλλά σε έναν καμουφλαρισμένο χώρο, στο δεύτερο υπόγειο του κτιρίου, στο γκαράζ, πίσω από τον τοίχο, σε μια κρύπτη, βρήκαν αρχεία που είχαν κρύψει οι υπεύθυνοι και τα οποία αναζητούσαν οι αρχές, όπως αναφέρει η εφημερίδα Documento.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 26 Οκτωβρίου, μια ομάδα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, η οποία τα τελευταία χρόνια διενεργεί προκαταρκτική έρευνα για τα σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, έφτασε συνοδεία αστυνομικό στο κτίριο της οδού Αγράφων 3 στο Μαρούσι και ζήτησε από τη διοίκηση να τους οδηγήσει στο δεύτερο υπόγειο, όπου είναι το γκαράζ.
Μετά από αρκετές ώρες έρευνας σε διάφορες επιφάνειες και τοίχους, μια επιθεωρήτρια ενημέρωσε τους συναδέλφους της πως βρήκε ένα «κούφιο» σημείο, το οποίο είχε καλυφθεί με γυψοσανίδα και έμοιαζε με την υπόλοιπη τοιχοποιία.
Μόλος αφαιρέθηκε το κομμάτι της γυψοσανίδας εμφανίστηκε μια πόρτα.
Επρόκειτο για ένα κρυφό δωμάτιο με ντουλάπες γεμάτο έγραφα από τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Αμέσως δόθηκε εντολή από τη γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης προκειμένου να ξεκινήσει η κατάσχεση και αρχειοθέτηση του υλικού και φυσικά η αξιολόγησή του.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Documento, η πληροφορία για την κρύπτη δόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες μέσω τηλεφώνου από άτομο, το οποίο δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του, αλλά εικάζεται πως ανήκει στην ομάδα στελεχών του κέντρου.
Θεωρείται μάλιστα πιθανόν να είναι κάποιος από τους ήδη υπόδικους, ο οποίος θα εμφανιστεί για να ελαφρύνει τη θέση του.
Λέγεται μάλιστα ότι για τη συγκεκριμένη κρύπτη γνώρισαν ελάχιστα άτομα στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η πληροφορία για δημιουργία ενός «κρυφού» λογιστηρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε φτάσει στα κλιμάκια μετά την επίσημη αποκάλυψη του σκανδάλου το 2015.
Να σημειωθεί ότι στο «μυστικό» δωμάτιο πίσω από τη γυψοσανίδα, οι επιθεωρητές εντόπισαν συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, αποδείξεις και τιμολόγια, κινήσεις λογαριασμών και υλικό το οποίο αποτυπώνει τη λειτουργία του ως το 2015.
Υπενθυμίζεται πως οι ορκωτοί λογιστές, που κατέθεσαν στην Εξεταστική Επιτροπή, επισήμαναν το χάος στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ κατήγγειλαν πως δεν τους παραδόθηκαν στοιχεία και έγγραφα που ζήτησαν από την πρώην προϊσταμένη Οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, Κατερίνα Πολύζου, στο πλαίσιο της έρευνας.
Από τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κρύπτη αποκαλύπτεται ποιους χρηματοδότησε κατά καιρούς το ΚΕΕΛΠΝΟ και με ποιον τρόπο.
Είναι στοιχεία τα οποία οι Αρχές αναζητούσαν από το από τον Νοέμβριο του 2015.
Τότε οι επιθεωρητές Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας με έκθεση ελέγχου για το ΚΕΕΛΠΝΟ περιέγραφαν τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος μέσα από δαπάνες για εικονική διαφήμιση και προώθηση.
Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία για αυτές τις δαπάνες δεν είχαν βρεθεί, ώστε να στοιχειοθετηθεί ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα και η ποινική ευθύνη.
Το χάος στο λογιστήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς κανένα σύστημα μηχανογράφησης και με ανοργάνωτους φακέλους, ήταν ιδιαίτερα βολικό για τους εμπλεκόμενους.
«Αν αυτό συνέβαινε σε ιδιωτική εταιρεία θα αποχωρούσαμε άμεσα και θα δίναμε αρνητική έκθεση», ήταν ένα χαρακτηριστικό σχόλιο ορκωτού λογιστή για την κατάσταση στο λογιστήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Όταν οι επιθεωρητές ρωτούσαν τη διοίκηση ΚΕΕΛΠΝΟ που βρίσκονται τα στοιχεία, η απάντηση ήταν πως έχουν κατασχεθεί από προηγούμενες έρευνες και δεν βρίσκονται πλέον στα αρχεία του κέντρου.
Πρόκειται για έναν ισχυρισμό που χρησιμοποιούν και άλλοι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ, αν και φαίνεται πως δεν ευσταθεί.
Αντίθετα, πολλά από τα στοιχεία που ζητούσαν οι επιθεωρητές βρέθηκαν στην κρύπτη.
Πρόκειται για τα επίμαχα έγγραφα που αποδεικνύουν πως έγινε η σκανδαλώδης διαχείριση των χρημάτων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, τα εν λόγω στοιχεία ενοχοποιούν συγκεκριμένα άτομα που είχαν σχέση με την οικονομική διεύθυνση, οπότε είναι πιθανόν να υπάρξουν και άλλες διώξεις.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να ανοίξουν και στόματα καθώς η υπόθεση εξελίσσεται σε μεγάλο σκάνδαλο και οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο ρόλο του κατηγορούμενου με βαριές κατηγορίες ή αν θα μιλήσουν και θα ενταχθούν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα.
Το ερώτημα που θέτουν πολλοί, μεταξύ αυτών και οι επιθεωρητές – ερευνητές, είναι για ποιον λόγο αυτά τα έγγραφα δεν καταστράφηκαν αλλά αποφασίστηκε από κάποιους να φυλαχθούν με τόσο προσεγμένο και ασφαλή τρόπο.
Αν τα κατέστρεφαν πιθανόν θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις αρχές να φτάσουν στους ενόχους.
Μια από τις εκτιμήσεις είναι πως ενδεχομένως τα στοιχεία κρατήθηκαν γιατί χρησιμοποιούνται σε εκβιασμούς.
Με αυτόν τον τρόπο ελέγχονται και ασκούνται πιέσεις σε όσους συμμετείχαν στο «πάρτι» του ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε ως υπογράφοντες είτε ως ευνοημένοι.