Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Πώς το ΣτΕ θα κρίνει (εκ νέου) τα αναδρομικά και τη δημοσιονομική «τρύπα»



Η συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Κατρούγκαλου θα κρίνει τελικά και το ύψος των αναδρομικών που θα κληθεί να καταβάλει το δημόσιο για τις κομμένες συντάξεις του 2011-12


Μία ακόμα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει εν πολλοίς την τύχη και κυρίως το ύψος των αναδρομικών που θα κληθεί τελικά να καταβάλει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους.
Η απόφαση αυτή, η οποία σύμφωνα με δικαστικές πηγές βρίσκεται στο τελικό στάδιο έκδοσής της, αποτελεί ουσιαστικά την νέα πλατφόρμα πάνω στην οποία θα δομηθεί το θέμα των αναδρομικών, για την επίλυση του οποίου δεν αρκούν – ως φαίνεται- οι ειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας περί της αντισυνταγματικότητας των περικοπών του 2011-2012 .
Το ύψος
Οι αποφάσεις του ΣτΕ για τον νεότερο ασφαλιστικό νόμο, δηλαδή τον νόμο Κατρούγκαλου που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2016, θα είναι κομβικές για το ύψος των αναδρομικών και τη δημοσιονομική τρύπα. Όπως αναφέρει το capital.gr, επικαλούμενο στελέχη των ταμείων, αν ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί συνταγματικός τότε το δημοσιονομικό κόστος μίας δυνητικής επιστροφής των «αναδρομικών» θα είναι πολύ λιγότερο (2,5 δισ. ευρώ) σε σχέση με την περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός  (έως και 12 δισ. ευρώ).
Οι αποφάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από διασκέψεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πολλά κομβικά σημεία του νόμου Κατρούγκαλου – πιθανόν- θα κριθούν αντισυνταγματικά και κυρίως, όπως εκτιμάται:
Ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων, δηλαδή των συντάξεων τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά την 12/5/2016. Συνεπώς θα τεθεί θέμα επιστροφής των περικοπών τις οποίες υπέστησαν μέσω του περιορισμού της αρνητικής «προσωπικής διαφοράς» τους.
Ο τρόπος με τον οποίο έλαβε υπόψιν την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των νομοθετικών παρεμβάσεων του 2011-2012.
Έτσι θα τεθεί θέμα ακύρωσης του επανυπολογισμού των συντάξεων που ήδη καταβάλλονταν κατά την 12η/5/2016 (σ.σ. των «παλιών» συντάξεων), επιστροφής των περικοπών τις οποίες υπέστησαν τουλάχιστον για την περίοδο μετά το 2015, αλλά και επαναφοράς των συντάξεων στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν τις περικοπές του 2011.
Σε αυτή την περίπτωση όμως θα επέλθει προφανής «δημοσιονομικός εκτροχιασμός».

πηγή:https://www.dikastiko.gr