Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Το Δικαστικό «φρένο» στις μνημονιακές περικοπές τινάζει τον προϋπολογισμό στον αέρα!



Οι περικοπές συντάξεων, δώρων κλπ έχουν καταπέσει στα δικαστήρια προκαλώντας τρύπα 3,5 δις ευρώ

Σε τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ υπολογίζεται το δημοσιονομικό κόστος από τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια και ξηλώνουν τους μνημονικούς νόμους για τις περικοπές μισθών. Συντάξεων, δώρων κλπ.
Οι αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες ουσιαστικά ξηλώνουν τους μνημονιακούς νόμους για τα μισθολογικά του Δημοσίου και τα συνταξιοδοτικά(Ελεγκτικό Συνέδριο) έχουν τεράστια οικονομική αποτίμηση, και βέβαια θα πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμοστούν.
Οι αποφάσεις αυτές δεν αφορούν βέβαια πεπραγμένα μόνο της νυν κυβέρνησης αλλά θα πρέπει να το διαχειριστεί. Αντίστοιχα επειδή Επίσης μπορεί π.χ. στην υπόθεση των «δώρων» βρισκόμαστε ακόμα σε επίπεδο πρωτόδικων αποφάσεων, η διαχείριση της οριστικής επίλυσης του θέματος θα πέσει πάνω στην επόμενη κυβέρνηση. Μοναδικό ανάχωμα σε όλα αυτά είναι το σκεπτικό των αποφάσεών του ΣτΕ σύμφωνα με το οποίο δεν μπορούν να πάρουν αναδρομικά, παρά μόνον όσοι είχαν προσφύγει προ του 2015 που εκδόθηκε η δικαστική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.
2,3 δις ευρώ
Ήδη οι συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα βρίσκονται σε θέσεις μάχης, κραδαίνοντας στα χέρια όχι μόνο τις αποφάσεις που καταργούν τις μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων τους, αλλά και τα Δώρα. Όπως εκτιμά η εφημερίδα «Παραπολιτικά», μόνο η αποκατάσταση των Δώρων, που είχαν διαμορφωθεί με το νόμο 3845/2010 σε 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα κι από 200 ευρώ για Πάσχα- επίδομα καλοκαιριού, για τους περίπου 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχους, υπολογίζεται ότι έχει ένα ετήσιο κόστος 2,3 δισ ευρώ, ενώ ο λογαριασμός ξεπερνά τα 3,5 δισ ευρώ, αν συνυπολογιστούν οι περικοπές αυτές καθ’ αυτές.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο λόγω των διεκδικήσεων και των πρώτων θετικών αποφάσεων για εν ενεργεία υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημόσιου Τομέα. Οι ένστολοι, για παράδειγμα, υπολογίζουν ότι για τα 140.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας το ετήσιο κόστος από την αποκατάσταση των Δώρων τους είναι περίπου 140 εκατ. ευρώ.
Οι υπάλληλοι της Κεντρικής Διοίκησης βρίσκονται και αυτοί στα χαρακώματα και παρ’ όλο που ο Ευ. Τσακαλώτος επιχείρησε να κόψει τη συζήτηση στην ΑΔΕΔΥ, ετοιμάζονται προσφυγές για τα Δώρα, που υπολογίζεται ότι θα έχουν ετήσιο κόστος περίπου 600 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσει κανείς και τα υπόλοιπα Ειδικά Μισθολόγια (πανεπιστημιακούς, Γιατρούς ΕΣΥ, δικαστικούς), τότε το ετήσιο κόστος μόνο για την αποκατάσταση των Δώρων φτάνει ή ξεπερνά συνολικά το 1 δισ ευρώ.
Αποκατάσταση
Η κατάσταση ξεφεύγει όταν φτάνει το… μέτρημα στα αναδρομικά. Ήδη μέσα στο Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να δώσει 800 εκατ. ευρώ σε Στρατιωτικούς, ένστολους και πανεπιστημιακούς για τις μισθολογικές περικοπές που ακυρώθηκαν, ενώ εξετάζεται η αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και στους Γιατρούς του ΕΣΥ, παρά το ότι δεν υπάρχουν ακόμα ανάλογες δικαστικές αποφάσεις. Φυσικά, η αναπροσαρμογή των ειδικών μισθολογίων θα έχει και κόστος εφεξής στον Προϋπολογισμό, κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
Το γαϊτανάκι των διεκδικήσεων δεν σταματά εδώ. Οι Στρατιωτικοί και οι ένστολοι συγκεντρώνουν ήδη απ’ όλες τις Ενώσεις Αξιωματικών τις εξουσιοδοτήσεις για προσφυγές αναδρομικών από την κατάργηση των Δώρων. Αυτά μετά από το νόμο 3845/2010 διαμορφώνονται σε 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ για Πάσχα- επίδομα αδείας κι έτσι με δεδομένο ότι η διεκδίκηση εξαντλείται στην 3ετία, μιλάμε για ένα συνολικό κόστος περίπου 350 εκατ. ευρώ. Στην ίδια λογική κινούνται και οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, αν και ο λογαριασμός από την αναδρομική αποκατάσταση των Δώρων ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά, φτάνοντας στο 1,5 δισ ευρώ.
Το μεγαλύτερο κόστος  είναι η αναδρομική αποκατάσταση των συνταξιούχων. Μόνο για τα Δώρα υπολογίζεται ότι θα χρειάζονταν πάνω από 5,5 δισ ευρώ, αν η αναζήτηση αναδρομικών σταματήσει στην τριετία, ενώ ο συνολικός λογαριασμός, δηλαδή με την αναδρομική αποκατάσταση των περικοπών στις συντάξεις, μπορεί να φτάσει στα 9 δισ ευρώ!
 πηγή: https://www.dikastiko.gr/