Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Τα πέντε « εύκολα θέλω» των δανειστών για να σωθούν οι συντάξεις!!




Τα χρονοδιαγράμματα, οι εξηγήσεις και πώς θα προχωρήσει το θέμα. Οι συζητήσεις με Κομισιόν και τα αντίμετρα. Το φρένο Μέρκελ στη δημόσια επιθετική ρητορική και η Ιταλία που «πιέζει» την ΕΕ. Αποκαλυπτικό παρασκήνιο.

Χαμηλοί κρατούνται οι τόνοι στο Eurogroup για το θέμα των συντάξεων, με την Κομισιόν να εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι περικοπές δεν χρειάζονται, αλλά ούτε και αντίμετρα για τη διάσωσή τους.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day, το «μπαλάκι» παραμένει στην Αθήνα ως προς τα μέτρα που θα παρουσιάσει, καθώς υπάρχουν «φωνές» εντός του Eurogroup που θέλουν «ένα πειστικό deal», ώστε να μπορέσουν να περάσουν τις αλλαγές από τα κοινοβούλιά τους.
Η έκθεση της Κομισιόν αναμένεται να είναι θετική ως προς τις προσπάθειες της Ελλάδας για τη μη περικοπή των συντάξεων, λόγω των καλών αποδόσεων της ελληνικής οικονομίας. Όμως το Eurogroup, ως πιο σκληρός διαπραγματευτής, επιθυμεί να δει αξιόπιστα αντίμετρα για να κλείσει το όποιο δημοσιονομικό κενό προκύπτει από την ακύρωση του μέτρου.
Τι θέλουν, όμως, οι δανειστές για να δείξουν την ευελιξία που χρειάζεται σε μια τόσο λεπτή πολιτικά χρονική περίοδο η Ελλάδα;
Πηγές από την Κομισιόν και από το Eurogroup ανέφεραν ότι δεν είναι τόσο η πραγματική βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας μακροπρόθεσμα, αλλά μια σειρά άλλων δεσμεύσεων που ενδιαφέρουν πολιτικά και επιχειρηματικά τον πλούσιο Βορρά:
1) Οι ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες η ΕΕ έχει εντάξει στο πλαίσιο των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
2) Η συνέχιση της επιθετικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων, που συνεπάγεται και πώληση σημαντικών κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Το «άνοιγμα» των πλειστηριασμών και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουριστικός κλάδος. Αυτά τα δύο εντάσσονται στο πλαίσιο της πίεσης της ΕΚΤ για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών από τα NPLs. Οπως ανέφεραν, όμως, κύκλοι του Eurogroup, εδώ υπάρχει και η πολιτική-επιχειρηματική «πλευρά» του ζητήματος.
3) Η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και η συμμετοχή σε αυτά και ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
4) Τα πιθανά αντίμετρα, τα οποία είναι και το μόνο δημοσιονομικό κομμάτι του «γρίφου» τα οποία εξετάζονται με τη συνδρομή της Κομισιόν.
5) Το προσφυγικό και η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στη σύσταση νέων στρατοπέδων/οικισμών στις χώρες εισόδου, ώστε να συνεχίσει η επιστροφή προσφύγων από τον Βορρά στο Νότο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συναινέσει σε αυτό, ενώ η βοήθεια της ΕΕ θα έρθει μέσω κονδυλίων, δικαιώματος πρόσληψης χιλιάδων συνοριοφυλάκων, ενίσχυση της Frontex και νέες προσλήψεις στο λιμενικό σώμα.

Η ήττα Μέρκελ και η ΕΕ

Παρά το γεγονός ότι έχασε την ηγεσία του κόμματός της, η Μέρκελ δεν πτοείται και φαίνεται ότι θέλει να συνεχίσει ακάθεκτη την επιβολή της ατζέντας της στην Ευρώπη.
Με μια διαφορά όμως. Σε συνεννόηση με το group των 5, δηλαδή με τους Μακρόν, Γιούνκερ, Ρούτε και Κουρτζ (συν την καγκελάριο), η Μέρκελ αναμένεται να κάνει ένα βήμα πίσω στη δημόσια ρητορική της. Τη σκυτάλη των δηλώσεων για το τι πρέπει να αλλάξει στη λειτουργία της ΕΕ αναλαμβάνουν ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσπάθεια «ανασχεδιασμού» της ΕΕ συνεχίζεται και αναμένεται να ενταθεί, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να μαζεύει σιωπηλά συμμάχους.
Ήδη τόσο ο Μακρόν όσο και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λεμέρ μίλησαν ανοικτά για την ανάγκη της αλλαγής των κανόνων και «έριξαν» την πρώτη «ριπή»: η ήττα Μέρκελ δεν πρέπει να φέρει καθυστέρηση στα σχέδια αυτά. Παραμένει, επίσης, ως πρώτη προτεραιότητα ο σχεδιασμός της κας Μέρκελ για την αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό και την αυστηροποίηση των κανόνων που ουσιαστικά θα εμποδίζουν τους πρόσφυγες να προωθούνται προς τον Βορρά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χώρες όπως η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και η Ολλανδία θα απορροφούν μόνο τους πρόσφυγες που πληρούν επαγγελματικά κριτήρια και ανάλογα με της ανάγκες της κάθε χώρας!
Η επίσκεψη δε του κ. Γιούνκερ στην Τύνιδα την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις διαψεύσεις, είχε να κάνει με τον αρχικό σχεδιασμό της Μέρκελ για επενδύσεις στην Αφρική και διοχέτευση ευρωπαϊκών κονδυλίων ως αντάλλαγμα για τη δημιουργία στρατοπέδων/οικισμών στα βόρεια σύνορα της ηπείρου. Ο κ. Γιούνκερ δεν το παραδέχτηκε δημόσια, όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός είναι ο σκοπός.
Ο κ. Γιούνκερ έχει προσεταιριστεί πλήρως τη γερμανική ατζέντα και θα συνεχίσει έτσι μέχρι το τέλος της θητείας του. Φέρεται δε να είπε σε Αφρικανό αξιωματούχο ότι εάν δεν αλλάξει η πολιτική και δεν «βοηθηθεί» η ΕΕ από τις χώρες της Β. Αφρικής και της Ν. Ευρώπης, η Ενωση θα καταρρεύσει λόγω του προσφυγικού.

Ιταλία και Brexit

Κατά το group των 5, η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει δύο κρίσεις. Ετσι φαίνεται πως αποφασίστηκε μια πιο διαλλακτική στάση για το Brexit, που μπορεί στο τέλος να δίνει ένα χρόνο παράταση στο θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία, ενώ το «υπόλοιπο» Brexit θα έχει κλείσει στην ώρα του. Πάντως, παρά τις διαψεύσεις σήμερα του διαμεσολαβητή Μ. Μπαρνιέ, υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές για ανακοινώσεις εντός Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου.
Όσο για την Ιταλία, η πίεση της Κομισιόν και της ΕΕ συνεχίζεται, ώστε να υπάρξει συμβιβασμός, ενώ οι τόνοι μπορεί να κρατούνται σε ισορροπημένο επίπεδο δημοσίως, διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, ωστόσο, αναφέρουν ότι υπογείως έχουν επιστρατευθεί τόσο ο Ιταλός πρόεδρος Σ. Ματαρέλα όσο και ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Ι. Βίσκο για να πιέσουν εκ των έσω και να «διαμορφώσουν» κλίμα μετριοπάθειας.
Αξιοπιστία αναμένεται να προσπαθήσουν να δώσουν και στον «Mr Nobody» (κύριο τίποτε), όπως τον αποκαλούν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, Ιταλό πρωθυπουργό κ. Κόντε, οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του.
Αναμένεται επίσης και συνάντηση Γιούνκερ - Κόντε, στον απόηχο των αλλεπάλληλων λεκτικών επιθέσεων που δέχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν από τον κ. Σαλβίνι.
Κρυφός πόθος των «5» παραμένει βεβαίως η διάλυση του αρραβώνα Ντι Μάιο και Σαλβίνι. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή που θέλουν εδώ και χρόνια για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ελλάδα. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, καθώς πολλές φορές τα τελευταία χρόνια πολλοί αξιωματούχοι το «ζήτησαν» από τον κ. Τσίπρα, με τον κ. Γιούνκερ να αναρωτιέται και δημοσίως γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεργάζεται «με αυτόν τον ακροδεξιό», εννοώντας τον Π. Καμμένο...
Αγγελική Παπαμιλτιάδουa.papamiltiadou@euro2day.gr
πηγή: https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1646125/ta-pente-thelo-ton-daneiston-gia-na-sothoyn-oi-syn.html