Ο Τούρκος πρόεδρος «βρυχάται», ωστόσο η Ευρώπη κωφεύει, με αποτέλεσμα οι λεονταρισμοί, οι απειλές και οι βαρύγδουπες δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη να πέφτουν στο κενό
Οι γείτονες ετοιμάζονται να παίξουν τα... ρέστα τους, αφού όλες οι προσπάθειές τους -για να γίνουν δυνατοί παίκτες στο ενεργειακό κομμάτι, στην Ανατολική Μεσόγειο- πέφτουν στο κενό. Ο «σουλτάνος» διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να επιβάλλει τα «θέλω» του και η προκλητική στάση του ιδίου και των συνεργατών του, προεξάρχοντος του Χουλουσί Ακάρ, του επιστρέφει μπούμερανγκ.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το hellasjournal του Μιχάλη Ιγνατίου, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δεν είναι λίγα και τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει η Τουρκία με το Fatih, που τελικά έχει μείνει μίλια μακριά από τα σημεία-κλειδιά της περιοχής, αλλά και με το Barbaros που, ενώ θέλησε να απλώσει τα καλώδιά του, τα μάζεψε άρον άρον.
Παράλληλα, περιστατικά που περιγράφουν οι ίδιες ανώτατες πηγές, σύμφωνα με τις αναφορές που λαμβάνουν από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αναδεικνύουν και πάλι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά τις χιλιάδες διώξεις στρατιωτικών από τον Ισλαμιστή πρόεδρο, καθώς τα ελληνικά μέσα που βρίσκονται εκεί μεταφέρουν μια εικόνα αποσύνθεσης σε βασικά όπλα του θαλάσσιου αγώνα.
Ο Ερντογάν γίνεται ακόμα περισσότερο... Τούρκος, καθώς βλέπει την Ελλάδα να γίνεται ανταγωνιστική και να παίζει καταλυτικό ρόλο στο ενεργειακό τοπίο του «αύριο» στην ευρύτερη περιοχή, μιας και οι μεγάλες δυνάμεις Αμερική, Γαλλία, Ισραήλ, Βρετανία, Αίγυπτος δίνουν βαρύτητα στην χώρα μας.
Επιπλέον, η Ελλάδα είναι εκείνη που κατάφερε να μπει ανάμεσα στις χώρες της Μέσης Ανατολής και να ενώσει χώρες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα κάθονταν μαζί στο ίδιο τραπέζι. Οι διαρκείς εκπαιδευτικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι το «λουκέτο» όλων των δυνάμεων που θέλουν ν’ ασφαλίσουν με τον καλύτερο τρόπο την ευρύτερη περιοχή, ένα μοντέλο που έχει εφαρμοστεί και σε άλλα σημεία του πλανήτη με επιτυχία. Άλλωστε, η Κύπρος θέλει να δείξει με κάθε τρόπο ότι εφόσον τα θαλάσσια οικόπεδα είναι δικά της, αποτελεί την κυρίαρχη χώρα που είναι ρυθμιστής σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.