Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους ο Άγγελος Συρίγος και ο Αθανάσιος Γκότοβος, στην εκδήλωση : "Οι Σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας στα Σύγχρονα Βαλκάνια"


   
   Καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους Αρτινούς πολίτες ο καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος  και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιος Γκότοβος,  στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του μουσικοφιλολογικού συλλόγου "Ν. Σκουφάς", που ήταν μαζί με τον σύλλογο των Αρτινών πολιτών, οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

    Την εκδήλωση προλόγισαν ο πρόεδρος του συλλόγου "Ν.Σκουφάς" Νικόλαος Μπανταλούκας και ο Τχης(ΠΖ) ε.α. Δημήτριος Γεωργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της εκδήλωσης λέγοντας: 
   
    "Ελλάδα Αλβανία δύο λαοί, δύο γείτονες εδώ και πολλά χρόνια με τις σχέσεις τους άλλοτε καλές άλλοτε έως πολύ κακές , με εντάσεις , προκαταλήψεις και αρκετή καχυποψία.
    Οι δύο γείτονες βρίσκονται σε μια περιοχή (την οροσειρά του Αίμου η όπως έχει επικρατήσει Βαλκάνια) , όπου όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τι μεγάλες δυνάμεις αλλά και τις περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής μας ΄ οι οποίες στην προσπάθεια τους να ικανοποιήσουν τα συμφέροντά τους βλέπουμε να     γίνονται ή να συζητούνται πράγματα : πχ. Μετακινήσεις πληθυσμών , ανακατατάξεις διαφόρων μορφών (συνόρων , ονομασιών , οικονομικές ) κ.α. , με αποτέλεσμα να προβάλλονται ή να εμφανίζονται θέματα τα οποία πιθανόν να δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις των δύο γειτόνων.
    Η  εκκρεμής συμφωνία για την ΑΟΖ από το 2009 ?
    Τα παράπονα των  Ελλήνων μειονοτικών ?
    Η ρευστή κατάσταση στο Κόσοβο και όχι μόνο ?
    Οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως του επιτρόπου Γιοχάνες Χάν ?
    Η πίεση που προσπαθούν να ασκήσουν μικρές ομάδες στο εσωτερικό της γείτονος χώρας με πρόσχημα ανύπαρκτα και αλλοιωμένα ιστορικά δεδομένα ? 
Κ. α.
    Να μη ξεχνάμε πως στην χώρα μας ζούνε πολλές χιλιάδες Αλβανοί , με ήδη μία γενιά γεννημένη εδώ οι οποίοι εκτός από υπηκοότητα έχουν και ιθαγένεια , δείχνουν ενσωματωμένοι στην Ελληνική πραγματικότητα , έχουν γίνει πολλοί κοινοί γάμοι  και πολλές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη γείτονα χώρα.
    Σε κάθε περίπτωση οι κοινωνίες πηγαίνουν μπροστά και προσπαθούν να λύνουν τα θέματά τους με τον καλύτερο τρόπο’   βεβαίως θα ήθελα να τονίσω πως δεν πρέπει να ξεχνάμε το τίμημα της λύσης σε τέτοια  θέματα το οποίο ( το τίμημα) μαζί με την λύση είναι  πιο κατανοητά επόμενα χρόνια .
    Το ερώτημα λοιπόν είναι ένα , υπάρχουν θέματα  μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας  και  αν ναι ποια είναι αυτά και πόσο εύκολη ή  δύσκολη  είναι η λύση τους ?
    Χωρίς άλλη καθυστέρηση ο λόγος στους καλεσμένους μας οι οποίοι ελπίζω να μας ενημερώσουν , να συμπληρώσουν τα όποια κενά μπορεί να υπάρχουν και να ερεθίσουν την σκέψη μας για δύσκολες ερωτήσεις . Ευχαριστώ."

    


































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου