Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Εκδήλωση για την απότιση φόρου τιμής, στους 7 εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά Κατοχικά στρατεύματα το 1943, στην Καλαμιά Άρτας






















Με κάθε επισημότητα τελέστηκε την 26ηΟκτωβρίου το πρωί στην Καλαμιά η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων για τους 7 πεσόντες από τα Γερμανικά Κατοχικά στρατεύματα το 1943. Η εκδήλωση ξεκίνησε με πρωτοβουλία του συλλόγου μας το 2016 και βρήκε άμεση ανταπόκριση από τον Δήμο Αρταίων που από την επόμενη κιόλας χρονιά προσφέρθηκε να γίνει συνδιοργανωτής. Στο σημείο που εκτελέστηκαν οι πεσόντες έχει αναγερθεί μνημείο από τον πρώην Δήμο Φιλοθέης επί δημαρχείας Πέτρου Ρίζου.
Η δήλωση του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι έχει ως εξής:
«Αποτίουμε για τρίτη συνεχή χρονιά φόρο τιμής στην θυσία αυτών των επτά ηρώων. Με αυτόν τον τρόπο κρατούμε αναλλοίωτη την ιστορική μνήμη και δίνουμε την ευκαιρία στα νέα παιδιά να μάθουν την τοπική ιστορία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για την συνεργασία τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο Φιλοθέης, τις Τοπικές Κοινότητες Καλαμιάς και Χαλκιάδων, τα σχολεία της Καλαμιάς και των Χαλκιάδων, την Ελληνική Αστυνομία για την τήρηση των τροχονομικών μέτρων, καθώς και όλους τους συμπολίτες που παρέστησαν, όπως και τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και όσων επέζησαν». Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ξεκίνησαν το 2016 με πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων και του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φιλοθέης, ενώ ο Δήμος έχει πραγματοποιήσει ανάπλαση στο χώρο του μνημείου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βαρέλης, οι Αντιδήμαρχοι Χριστόφορος Σιαφάκας και Κώστας Ζέρβας, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αναστασία Σίμου-Τάσιου, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Αρταίων Γιώργος Πανέτας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαμιάς Απόστολος Ζιώβας, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χαλκιάδων Μαρίνα Κομπογιάννη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Φώτης Ντζιμάνης, ο Εκπρόσωπος του ΚΕΝ Άρτας Ιωάννης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωμάτων Άρτας Αλέξανδρος Παναγής, ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών Άρτας Πέτρος Κατσαούνος, o Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φιλοθέης Αθανάσιος Ρίζος καθώς και πλήθος κατοίκων της περιοχής.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Σπυρίδων Γιάννος.

πηγή:http://www.pasfilotheis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου