Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Η μάχη του ΣτΕ και η διάσκεψη υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών με την προσωπική διαφορά. - Η διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης προκάλεσε δυσφορία στο Συμβούλιο της Επικρατείας



Του Παναγιώτη Στάθη
Ομπρέλα νομιμοποίησης του επανυπολογισμού των συντάξεων και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς έθεσε, κατά πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών της μείζονος, 25μελούς, ολομέλειας του δικαστηρίου.
 Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε η ΕΝΥΠΕΚΚ του καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλου,με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ-12 κατά) απερρίφθησαν από το ΣτΕ οι προσφυγές συνδικαλιστικών ενώσεων και επαγγελματικών ομάδων που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Τα μέτρα αυτά έχουν θεσπιστεί με τον αποκαλούμενο νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) με βάση τον οποίο υπολογίζονται ήδη αλλά και θα επανυπολογιστούν από 1/1/2019 οι συντάξεις.
Μάλιστα, είναι ο πρώτος νόμος επανυπολογισμού συντάξεων που -εφόσον καταγραφεί και επίσημα με την καθαρογραφή της απόφασης- κρίνεται τα τελευταία χρόνια συνταγματικός, αφού οι προηγούμενοι από το 2012 και μετά έχουν κριθεί αντισυντγματικοί με αποφάσεις της ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου. 
Τι αφορά 
Με τις προσφυγές οι ενώσεις ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4387/2016 ("Νόμος Κατρούγκαλου"). 
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΝΥΠΕΚΚ, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με οριακή πλειοψηφία μίας (1) μόνο ψήφου (αφού 13 δικαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών και 12 δικαστές υπέρ της αντισυνταγματικότητάς τους) αλλάζει με την απόφασή του αυτή όλα τα δεδομένα αναφορικά με την προοπτική των περικοπών των συντάξεων όπως έχουν προνομοθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσουν από 1/1/2019.
Μεταξύ αυτών που είναι στη μειοψηφία, δηλαδή που φέρονται να τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας στις περικοπές των παλαιών συντάξεων είναι: Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Νικόλαος Σακελλαρίου, και οι αντιπρόεδροι, Ειρήνη Σαρπ, Ιωάννης Γράβαρης και Γεώργιος Παπαγεωργίου.
Αφαιρεί επιχειρήματα 
Η διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης προκάλεσε σχετική δυσφορία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς η απόφαση δεν έχει την τελική μορφή της, δεδομένου πως, για να οριστικοποιηθεί, θα πρέπει να καθαρογραφεί αλλά κυρίως γιατί αφορά πλατιές μάζες ευαίσθητων κατηγοριών πολιτών που πρέπει να ενημερώνονται για τέτοια ζητήματα, επίσημα. Άλλωστε, ακολουθούν εντός των ημερών και άλλες διασκέψεις με κορυφαία ζητήματα του ασφαλιστικού νόμου, που αφορούν στο κομμάτι το οποίο  καταλαμβάνει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δηλαδή δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς κ.λπ.
Πολιτικά, όμως,  η απόφαση αυτή, εφόσον σχηματοποιηθεί και επισήμως, προκαλεί προβλήματα στην εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί με τους θεσμούς το ζήτημα των περικοπών, αφού μια αρνητική απόφαση του ΣτΕ θα ήταν ένα επιπλέον βασικό επιχείρημα. 
Τι έχει γίνει μέχρι τώρα  
Μέχρι  στιγμής η ολομέλεια του ΣτΕ  έχει κρίνει με αυξημένη πλειοψηφία, 17 υπέρ έναντι 8 κατά, ότι είναι αντισυνταγματική η ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων, υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αγροτών, στον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν ότι ο ΕΦΚΑ είναι αντίθετος στη συνταγματική αρχή της ισότητας.

Παράλληλα, η ολομέλεια με την ίδια πλειοψηφία έχει κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ σύμφωνα με το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή στα επίπεδα του 26,95% επί του εισοδήματός τους.

Υπενθυμίζεται ότι εισηγητές στις υποθέσεις αυτές, που είναι πάνω από 30, είναι οι σύμβουλοι Σπυρίδων Μαρκάτης, Γεώργιος Τσιμέκας και Άννα Καλογεροπούλου.



πηγή:http://www.capital.gr/epikairotita/3291810/i-maxi-tou-ste-kai-i-diaskepsi-uper-tis-suntagmatikotitas-ton-perikopon-me-tin-prosopiki-diafora