Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Διπλό....Ρουσφέτι σε βουλευτές και και αιρετούς!








Θα υπολογίζουν ως συντάξιμες αποδοχές όλα τα εισοδήματα με μόνο μία εισφορά
Διπλό... ρουσφέτι σε δημάρχους, περιφερειάρχες, βουλευτές, διοικητές και υποδιοικητές ΝΠΔΔ, καθώς στα μέλη ανεξάρτητων Αρχών κάνει η κυβέρνηση μέσα από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.
Με το σχέδιο νόμου επιτρέπει στους αιρετούς να προσθέτουν στις συντάξιμες αποδοχές τους και το εισόδημα από τις άλλες δραστηριότητές τους (ώστε να λάβουν υψηλότερη σύνταξη), ενώ τους επιτρέπει να πληρώνουν μόνο μία εισφορά για το δημόσιο λειτούργημα που ασκούν και όχι για το επάγγελμα που ασκούσαν πριν διοριστούν (όπως ίσχυε μέχρι τώρα).

Με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου είχε προκύψει ζήτημα ως προς το ύψος και τη βάση υπολογισμού των εισφορών για τους αιρετούς, ειδικά στις περιπτώσεις που το προγενέστερο ασφαλιστικό καθεστώς ήταν ελεύθερου επαγγελματία, αυτοαπασχολουμένου ή αγρότη.
Ετσι η κυβέρνηση αποφάσισε να τους κάνει ένα «δωράκι», επιτρέποντας στα πρόσωπα που διορίζονται σε θέσεις βουλευτών, δημάρχων, διοικητών κ.λπ. να καταβάλουν μία εισφορά για κύρια και επικουρική ασφάλιση, καθώς και για υγειονομική περίθαλψη.

Μέχρι σήμερα οι δήμαρχοι κατέβαλλαν ασφαλιστική εισφορά επί της αντιμισθίας για την ιδιότητά τους ως δήμαρχοι (ύψους 20%, επιμερισμένη κατά 13,35% στον «εργοδότη» δήμο και κατά 6,65% στον αιρετό) και συγχρόνως πλήρωναν δεύτερη ασφαλιστική εισφορά για την προγενέστερη απασχόλησή τους, ώστε να μην υπάρχει κενό στην ασφάλισή τους.

Πλέον ο δήμαρχος θα καταβάλει μόνο μία εισφορά υπέρ του ΕΦΚΑ.
Εξαιρούνται όσοι αιρετοί ασκούν παράλληλα την προηγούμενη επαγγελματική δραστηριότητά τους, για την οποία υποχρεούνται να καταβάλλουν και άλλη ασφαλιστική εισφορά (πλην εκείνης του Δημοσίου).

Οι εισφορές των αιρετών ορίζονται σε 10% για κύρια σύνταξη (20% για όσους διορίζονται από 1/1/2017 και έπειτα), 7,10% για υγειονομική περίθαλψη και 7% για το επικουρικό.
Μάλιστα, για να μην αδικηθούν οι αιρετοί από τον νόμο Κατρούγκαλου, το σχέδιο νόμου προβλέπει αναδρομική εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων από 1/1/2017. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως σε περίπτωση που προκύψει οφειλή από την εφαρμογή της προτεινόμενης ρύθμισης το ποσό που χρωστούν οι αιρετοί θα καταβληθεί σε μηνιαίες δόσεις χωρίς πρόστιμα καθυστέρησης εξόφλησης. Ωστόσο, αν τα ποσά των εισφορών που έδωσαν οι αιρετοί είναι μεγαλύτερα απ' ό,τι όφειλαν, το επιπλέον ποσό συμψηφίζεται με μελλοντικές καταβολές εισφορών.

Ειδικά οι δικηγόρους που εκλέγονται δήμαρχοι, τελούν σε υποχρεωτική αναστολή της δικηγορίας, με τις ασφαλιστικές εισφορές να βαρύνουν τους δήμους.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως όταν δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης 5 ή 10 χρόνων μετά το 2002 για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών των υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου και των στρατιωτικών αναζητείται ο χρόνος αυτός και πριν από την 1η/1/2002.

πηγή:http://www.dimokratianews.gr/content/77913/roysfeti-se-voyleytes-kai-kai-airetoys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου