Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Εγκλημα χωρίς τιμωρία: 21 χρόνια από τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού





Είκοσι ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (14 Αυγούστου 1996) από τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού και η Κύπρος δεν ξεχνά την εισβολή του «Αττίλα» και βεβαίως τα εγκλήματα των τουρκικών δυνάμεων κατοχής.
Ο 26χρονος τότε Σολωμός Σολωμού, με αφορμή την κηδεία του ξαδέρφου του (είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου, τρεις ημέρες πριν), συμμετείχε σε αντικατοχική διαδήλωση και με πολλούς άλλους πέρασε στη «νεκρή ζώνη», στην περιοχή της Δερύνειας, με σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στον Τάσο Ισαάκ, καταθέτοντας μερικά στεφάνια και λουλούδια.

Οι Γκρίζοι Λύκοι και οι Τουρκοκύπριοι ήταν μαζεμένοι και πάλι εκεί, όμως, για να προκαλέσουν επεισόδια. Στις 14.20 της 14ης Αυγούστου ο Σ. Σολωμού, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο που ζούσε στο Παραλίμνι, ξέφυγε από τους συγκεντρωμένους και κατευθύνθηκε σε κοντινό τουρκικό φυλάκιο. Με ένα τσιγάρο στο στόμα άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό, με πρόθεση να κατεβάσει την τουρκική σημαία.

Λίγο πριν το επιτύχει, ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί από την πλευρά των Κατεχομένων και ο 26χρονος έπεσε νεκρός. Είχε δεχτεί τρεις σφαίρες, μία στο στόμα, μία στον λαιμό και μία στο στομάχι, που αποδείχθηκαν θανατηφόρες. Η κηδεία του Σ. Σολωμού έγινε στις 16 Αυγούστου 1996, στο Παραλίμνι, παρουσία πλήθους κόσμου, που καταδίκασε την τουρκική βαρβαρότητα. Αποδείχθηκε ότι τον πυροβόλησε ο πρώην στρατιωτικός και τότε υπουργός Γεωργίας του ψευδοκράτους

http://www.dimokratianews.gr/content/77487/egklima-horis-timoria-21-hronia-apo-ti-dolofonia-toy-solomoy-solomo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου