ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Σ/Ν
Από τις εκτιμήσεις μας, μερικά από τα θέματα τα οποία πρέπει να μας απασχολήσουν είναι και τα εξής:
-Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου (παρ. 6.1.γ), όποιος αποχωρεί το 2016 και η σύνταξη είναι τουλάχιστον 20% μικρότερη από το σημερινό καθεστώς, λαμβάνει το 10% ως προσωπική διαφορά, οπότε θα έχει τελική μείωση 10%. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που χάνει μόνο (!) 19% δεν θα πάρει καμία προσωπική διαφορά και θα χάσει όλη τη διαφορά του 9% ;
- Καμμία τροποποίηση στο υφιστάμενο καθεστώς του εργασιακού των αποστράτων-συνταξιούχων, που και αυτό τροποποίηθηκε-συμπληρωθηκε πολύ προσφατα (2010 και 2013)
- Καμμία τροποποίηση στο υφιστάμενο καθεστώς του εργασιακού των αποστράτων-συνταξιούχων, που και αυτό τροποποίηθηκε-συμπληρωθηκε πολύ προσφατα (2010 και 2013)
-Οι συντάξεις όσων αποχώρησαν από 01-9-2015 μέχρι 31-12-2015 κανονικά εμπίπτουν στον προηγούμενο ασφαλιστικό νόμο (Ν.3865/10) και επί του παρόντος έχουν λάβει προσωρινές συντάξεις από το ΓΛΚ. Όμως ο νέος νόμος αναφέρεται μόνο σε υπολογισμό συντάξεων για αποχωρήσεις από το 2016 και μετά.
-Κατά τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων, ο νόμος αναφέρει ότι θα χρησιμοποιηθούν οι ισχύουσες συντάξιμες αποδοχές (όχι ο μέσος όρος μετά το 2002), όμως στις υφιστάμενες Συνταξιοδοτικές Πράξεις λαμβάνεται υπόψη κατά ένα μέρος ο τελευταίος μισθός και κατά άλλο μέρος ο μέσος όρος τελευταίας πενταετίας. Τι από τα δύο θα χρησιμοποιηθεί τελικά για τον επανυπολογισμό;
-Θα συνεχίσουν να ισχύουν οι μνημονιακές μειώσεις για τις συντάξεις που θα υπολογιστούν με το νέο τρόπο;
-Θα ισχυσουν τα Έτη Κονδύλη (3ετίας Ανθυπασπιστού); Και εαν ναι, πως;
-Τι θα γινει με τα επιδόματα επικινδυνότητας στις συντάξεις των στρατιωτικών;
Γ.ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
Γ.ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ